Image
mijnbouw

Natuurlijke rijkdommen

Van de olie in je benzinetank tot het lithium in je laptopbatterij: de mondiale honger naar natuurlijke rijkdommen blijft groeien. Heel wat lage-inkomenslanden lijken niet te kunnen profiteren van de alsmaar grotere vraag naar grondstoffen, terwijl het net hun bodem is die boordevol zit met dit soort natuurlijke rijkdommen.

# Mijnbouw

Koper, nikkel, goud en kobalt zijn maar enkele van de grondstoffen die je elke dag gebruikt. Ze zitten allemaal in je smartphone. De meeste van die metalen en mineralen worden buiten Europa ontgonnen, vaak door mijnbouwbedrijven die het niet al te nauw nemen met de rechten van lokale gemeenschappen en de bescherming van het milieu.

Image
mijnbouw kobalt

# Water

Voor 785 miljoen mensen wereldwijd is een vers glas water uit de kraan tappen geen optie. De aarde warmt op en dat zorgt voor langere perioden van droogte, in alsmaar groter wordende gebieden. Dat gebrek aan drinkwater dreigt tot conflicten te leiden tussen landen die kampen met schaarste.

Image
waterput

# Milieu

Wanneer ecosystemen zoals bossen, bergen en rivieren plaats moeten maken voor mijnbouw of andere industrie, dan zet die verandering druk op de biodiversiteit. Het aantal plant- en diersoorten daalt, wat de lokale bevolking onder druk zet, zodat die elders een woonplaats moet gaan zoeken. Nadenken over natuurbehoud is dus in het belang van ons allemaal.

Image
Amazonewoud jungle

# Energiemineralen

Wist je dat het lithium in de batterij van je elektrische step uit een zoutvlakte in Chile komt? De overgang naar groene mobiliteit is cruciaal om de klimaatcrisis aan te pakken, maar een nieuwe grondstoffenrush moeten we absoluut vermijden. 11.11.11 vraagt daarom een transitie naar een koolstof- én grondstofarme samenleving, met respect voor mens en natuur.

Image
zoutvlakte