mijnbouw

Natuurlijke rijkdommen

Ontdek onze verhalen

DE ONSTILBARE HONGER NAAR GRONDSTOFFEN BUIT DE PLANEET UIT

Wat zijn natuurlijke rijkdommen?

Van de olie in je benzinetank tot het goud en koper in je smartphone: de vraag naar grondstoffen blijft groeien. Ook de groene energietransitie waar veel metalen voor nodig zijn, verhogen de wereldwijde druk op mijnbouw meer dan ooit.  

Die mijnbouw is verwoestend voor mens en natuur. Het Amazonewoud verdwijnt snel door grootschalige ontbossing. Mijnbouwbedrijven schenden genadeloos de rechten van arbeiders en inheemse gemeenschappen, en verdrijven hen van hun eigen land. Giftige afvalstoffen door de vervuiling van rivieren, landbouwgrond en drinkwater bedreigen duizenden mensen en verwoesten ecosystemen. En in landen als DR Congo en Peru, waar de bodem boordevol grondstoffen zit, betalen mens en natuur de prijs.

Gelukkig kan het anders. Door grondstoffen op een duurzame en eerlijke manier te gebruiken. En door bedrijven en landen die niet langer wegkomen met het schenden van mens- en natuurrechten. 11.11.11 komt op voor een rechtvaardige energietransitie, zonder uitbuiting en met respect voor mens en natuur. 

Wat doet 11.11.11?

Samen met jou komen we in actie voor een rechtvaardige en duurzame energietransitie.

Om dat te realiseren:

  • Zetten we druk op beleidsmakers en laten we ons horen in klimaatonderhandelingen
  • Werken we samen met internationale partners, activisten en lokale gemeenschappen
  • Voeren we samen met jou en duizenden vrijwilligers lokale actie en campagne 
mijnbouw

Voor welke oplossingen zetten wij druk?

  • Een bindende internationale wet voor bedrijven (ook financiële instellingen) en overheden om milieu- en mensenrechten te garanderen.
  • Inspraak van lokale gemeenschappen - van de lokale mijnbouwsite tot internationale handelsakkoorden – door samenwerking met lokale partners.
  • Bescherming van de Amazone en andere biodiverse natuurgebieden door mijnbouw daar te verbieden.
  • Eerlijke handels- en investeringsakkoorden met grondstofrijke landen.
  • Alternatieve modellen zoals agro-ecologie, die lokale en inheemse gemeenschappen levensonderhoud bieden, zonder schade aan het milieu.
  • Een Europese grondstoffenwet om grondstoffen duurzamer en eerlijker te gebruiken.  
  • Een ambitieus klimaatbeleid met meer investeringen in energie-efficiëntie, betaalbaar openbaar vervoer en de circulaire economie. 

22

internationale partners die werken rond dit thema

6

landen waar we actief zijn rond dit thema