Palawan zegt stop: 50 jaar ademruimte voor mens en natuur
01 Apr 2025
2 minuten
Een overwinning in de Filipijnen die tot ver buiten de eilanden voelbaar is: op 5 maart 2025 besliste de Provinciale Raad van Palawan unaniem om nieuwe mijnbouwprojecten 50 jaar lang te verbieden. Geen grootschalige ontginning meer van nikkel, geen extra vervuiling, geen nieuwe vergunningen voor bedrijven die winst boven mens en natuur stellen. Een verademing voor het eiland — letterlijk.
Een paradijs vergiftigd
Palawan, vaak omschreven als het ecologisch kroonjuweel van de Filipijnen, is een van de meest biodiverse plekken op aarde. Maar onder die prachtige landschappen schuilt een grondstof waar de wereld gretig naar grijpt: nikkel. Onmisbaar voor onze transitie naar hernieuwbare energie.
Maar die groene transitie heeft een vuile rand. Want in Palawan betekent nikkel vaak vervuild water, vissterfte, ziekmakende modderstromen en gemeenschappen die hun voedsel en inkomstenbron verliezen.
Sinds de mijnbouw begon, overleeft er bijna geen vis of kreeft meer in onze zee. Het zeegras slaat wit uit. Wij blijven achter met huiduitslag en lege netten.
De kracht van verzet
Gelukkig zijn er mensen zoals Gerthie Mayo-Anda, advocaat, professor milieurecht en bezieler van Environmenal Legal Assistance Center (ELAC) uit Palawan. Samen met de inheemse gemeenschappen vecht zij al jaren tegen de misstanden van de mijnbouwindustrie. ELAC is lid van 11.11.11-partner ATM. Samen geven we juridische bijstand aan lokale bewoners. We voeren rechtszaken tegen grote mijnbouwspelers en helpen gemeenschappen om hun stem te laten horen tot in de hoogste rechtbanken van het land. En die strijd werpt nu vruchten af.

De mijnbedrijven schenden schaamteloos de milieuvoorschriften. Ze intimideren en vernielen. Dat is onrecht waar ik me niet bij neerleg.
50 jaar bescherming
Want dankzij het volgehouden protest van lokale vissers, boeren, activisten en organisaties als ELAC en ATM, besliste het provinciebestuur van Palawan om een 50 jaar durende mijnbouwstop in te voeren. Geen nieuwe mijnprojecten, geen nieuwe verwoesting. De focus verschuift nu naar duurzame alternatieven.
Het is een zeldzame en hoopvolle overwinning, die aantoont dat verandering mogelijk is als mensen zich verenigen en opkomen voor hun rechten. Het is ook een overwinning die laat zien dat onze toekomstige propere energie op een propere manier ontgint kan worden.
Stop de uitbuiting van mens en natuur
Als we echt werk willen maken van een rechtvaardige energietransitie, dan moeten we verder kijken dan zonnepanelen en elektrische auto's. We moeten ook kijken naar waar en hoe de grondstoffen worden ontgonnen. Nikkel mag geen mensenlevens kosten. Geen vergiftigde rivieren. Geen stemloze gemeenschappen.
Daarom steunt 11.11.11 activisten uit de Filipijnen in hun strijd. Samen zetten we druk op overheden en bedrijven, wereldwijd. Want een klimaatoplossing die mensen en natuur vernietigt, is geen echte oplossing.
Doe een gift en steun onze partners
Samen zorgen we er overal ter wereld voor dat de energietransitie rechtvaardig verloopt. Zonder uitbuiting. Zonder ecologische ravage.