Ecuador gaat geïsoleerde volkeren beter beschermen
Ecuador veroordeeld voor schending van rechten van geïsoleerde volkeren diep in het Amazonewoud
09 Apr 2025
3 minuten
Ze leven diep verscholen in het Ecuadoraanse regenwoud, willen geen contact met de buitenwereld en zelfs hun bestaan is voor velen een mysterie. Toch zijn ze nu beschermd door een internationale rechter. Het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten heeft Ecuador veroordeeld omdat het land de rechten schond van de Tagaeri en Taromenane – twee inheemse gemeenschappen die in vrijwillige afzondering leven in het Amazonegebied. 11.11.11-partner Acción Ecológica ondersteunt hun strijd al jaren. Met succes!
“Zelden kregen groepen die zelf geen megafoon hebben in de wereldpolitiek, toch zo’n krachtig signaal van gerechtigheid,” zegt Jana Van Braeckel, Latijns-Amerika-expert bij 11.11.11. “Onze partners waarschuwen al jaren voor de verwoestende gevolgen van olieontginning en illegale houtkap in hun leefgebied. Deze uitspraak bevestigt niet alleen dat Ecuador zijn verplichtingen niet nakwam, maar werpt ook licht op jarenlange straffeloosheid na gewelddadige aanvallen op deze gemeenschappen.”
Wie zijn de Tagaeri en Taromenane?
De Tagaeri en Taromenane zijn gemeenschappen die al generaties lang in vrijwillige afzondering leven in het Ecuadoraanse regenwoud. Ze kiezen bewust voor isolement, uit bescherming voor hun cultuur én hun veiligheid. Contact met de buitenwereld kan voor hen bovendien levensgevaarlijk zijn – bijvoorbeeld door ziektes of conflicten.
Toch drongen oliebedrijven en infrastructuurprojecten steeds verder hun leefgebied binnen. Zonder hun toestemming, zonder bescherming. En dus stapten mensenrechtenorganisaties naar het Inter-Amerikaanse Hof.

‘GROTE OVERWINNING VOOR MENSEN ZONDER STEM’
Volgens het Hof heeft Ecuador zijn plicht geschonden om deze gemeenschappen te beschermen. Het land liet economische activiteiten zoals olieboringen toe in delen van het Yasuni National Park die voor deze volkeren van levensbelang zijn – ondanks internationale waarschuwingen. Ironisch genoeg had Ecuador zelf eerder een beschermde zone afgebakend rond hun territorium, maar die wettelijke bescherming werd stelselmatig ondermijnd.
De gevolgen waren desastreus. In de voorbije decennia kwamen verschillende leden van de Tagaeri en Taromenane om het leven bij gewelddadige aanvallen. Bij minstens drie bloedbaden – in 2003, 2006 en 2013 – werden hele families uitgemoord, waaronder ook kinderen.
“Het is een historische overwinning na een strijd van bijna 20 jaar,” zegt mensenrechtenadvocaat Esperanza Martínez, een van de drijvende krachten achter de zaak. Samen met haar milieuorganisatie en 11.11.11-partner Acción Ecológica strijdt ze tegen de olieontginning in het Amazonewoud en voor de bescherming van inheemse volkeren.
“Het toont dat ook de meest kwetsbare groepen recht hebben op bescherming. De uitspraak garandeert dat volkeren in isolatie recht hebben op hun grondgebied. Zo kunnen ze leven zonder bedreiging van olieboringen, mijnbouw en andere gevaren.”
De uitspraak toont dat ook de meest kwetsbare groepen recht hebben op bescherming. Dat ze kunnen leven zonder bedreiging van olieboringen, mijnbouw en andere gevaren.
Wat nu?
De Ecuadoraanse regering moet nu maatregelen nemen om het leefgebied van de gemeenschappen beter te beschermen. Maar de uitspraak gaat verder dan dat: het Hof verplicht ook structurele hervormingen in het beleid, zoals duidelijke consultatieprocedures, betere monitoring en sancties voor wie toch contact zoekt met deze gemeenschappen.
“De impact van deze zaak reikt verder dan de landsgrenzen. Het is de allereerste keer dat een internationaal gerechtshof zich zo expliciet uitspreekt over de rechten van ongecontacteerde gemeenschappen. En dat maakt deze overwinning groter dan Ecuador alleen.”
“Overal in Latijns-Amerika botsen economische belangen op de rechten van inheemse gemeenschappen. Deze uitspraak is een krachtig precedent – niet alleen voor de bescherming van mensenrechten, maar ook voor de bescherming van het Amazonewoud zelf,” besluit Jana Van Braeckel, Latijns-Amerikacoördinator bij 11.11.11.
Deze uitspraak is een krachtig precedent – niet alleen voor de bescherming van mensenrechten, maar ook voor de bescherming van het Amazonewoud zelf.
Nog meer impact maken?
Samen met onze partners als Acción Ecológica strijden we in Ecuador voor de bescherming van mensenrechten, inheemse gemeenschappen en de natuur. Om nog meer overwinningen zoals deze te realiseren, hebben we ook jouw steun nodig.