Palestina
Ontdek onze verhalenEtnische zuivering, oorlogsmisdaden en kinderen die in honger leven. Dit jaar zetten we in de najaarscampagne de spotlights op menselijkheid - of in het geval van de oorlog in Gaza: het gebrek daaraan.
Want het afgelopen jaar zagen we hoe burgers, ziekenhuizen, scholen, vluchtelingenkampen en hulpkonvooien doelwit werden van bruut geweld. Israëlische ministers pleiten zelfs openlijk voor etnische zuivering.
Met een opvallende radiospot grijpen we nu de aandacht door scherp te verwijzen naar die mensenrechtenschendingen in Gaza en Libanon.
Kom mee in actie en steun onze strijd voor menselijkheid. Voor mensenlevens, de steun van organisaties ter plekke, voor het respect voor het internationaal recht en een staakt-het-vuren.
Al meer dan 75 jaar onderwerpt Israël de Palestijnen aan een apartheidsregime en kolonialisme. Al 56 jaar is er een illegale bezetting aan de gang. Dit gaat gepaard met talloze schendingen van mensenrechten, waaronder massamoorden, willekeurige arrestaties, marteling, gedwongen verplaatsing en vernieling van eigendommen. Israël schendt zo voortdurend het internationaal recht en ontkent het recht op zelfbestuur in Palestina.
11.11.11 werkt in Palestina nauw samen met organisaties ter plekke en in coalities.
Wat hebben we al bereikt, samen met vele anderen?
Na de gruwelijke terreuraanval van Hamas op 7 oktober 2023 lanceert Israël een vernietigende strafcampagne tegen de burgerbevolking in Gaza. De federale regering neemt in de daaropvolgende maanden verschillende belangrijke maatregelen. België is één van de eerste EU-landen om op te roepen tot een staakt-het-vuren, trekt vijf miljoen euro extra uit voor het onderzoek van het Internationaal Strafhof, ijvert voor Belgische en Europese sancties tegen Israëlische kolonisten en een verbod op de handel met illegale nederzettingen. De federale regering spreekt ook haar steun uit aan het genocide-onderzoek van het Internationaal Gerechtshof, en versterkt haar steun aan het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). België ijvert binnen de EU ook voor een opschorting van het EU-Israël Associatieakkoord en sluit zich aan bij de oproep van de VN-Mensenrechtenraad om de wapentoevoer naar Israël aan banden te leggen.
Door volgehouden druk van de Don’t Buy Into Occupation coalitie kondigt het Noorse pensioenfonds Storebrand in mei 2024 aan zich terug uit 2 bedrijven (CAF en IBM) die actief zijn in de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Samen met onze Palestijnse partners zorgden we er ook voor dat de Verenigde Naties in 2020 een database aanleggen van bedrijven die bijdragen aan mensenrechtenschendingen in de nederzettingenindustrie, die in juni 2023 geüpdatet werd.
We steken de wapenstroom naar het Israëlische leger stokken in de wielen. In mei 2024 slepen we samen met verschillende partners het Israëlische scheepvaartbedrijf ZIM voor de rechter voor inbreuken op de Vlaamse wapenwetgeving. Op die manier willen we de doorvoer van honderden tonnen munitie, via de Haven van Antwerpen, verhinderen. In juni 2024 publiceren we een nieuw rapport dat de financiële relaties tussen wapenleveranciers van het Israëlische leger en Europese financiële instellingen in kaart brengt.
Doe een gift
Steun het politiek werk van 11.11.11 en onze samenwerking met internationale partners en netwerken.