Manifestatie BLM

Mensenrechten en democratie

WELKE KLEUR, IDENTITEIT, POLITIEKE OF RELIGIEUZE OVERTUIGING JE OOK HEBT, WE HEBBEN ALLEMAAL FUNDAMENTELE RECHTEN EN VRIJHEDEN

 

Wat zijn mensenrechten?

Het recht op onderwijs, de vrijheid van meningsuiting, het recht op bescherming of de vrijheid van godsdienst: mensenrechten zijn universeel en niet onderhandelbaar. Iedereen kan er aanspraak op maken, ongeacht geslacht, huidskleur of overtuiging. Om ervoor te zorgen dat de gruwel van de tweede wereldoorlog zich nooit meer zou herhalen, nam de Verenigde Naties de Universele verklaring van de Rechten van de Mens aan in 1948.

Toch zijn schendingen van mensenrechten nog altijd schering en inslag. Anti-homowetten in Oeganda, Europa dat het asielrecht niet respecteert of mensen illegaal terugdringt over haar buitengrenzen, anti-abortuswetgeving in de Verenigde Staten of vrouwenonderdrukking in Iran: nog altijd worden mensen niet overal gelijk behandeld. Als het op mensenrechten aankomt, moeten we blijven actievoeren. 

Wat is democratie?

Mensenrechten en democratie gaan hand in hand. In een democratie verzekeren we dat alle burgers betrokken worden bij het proces van politieke besluitvorming. En dat elke burger een gelijke kans heeft om deel te nemen aan dit proces.  

Democratische rechten, burgerrechten en politieke rechten, zoals de vrijheid van meningsuiting of de vrijheid van religie, worden dan ook in één adem genoemd met mensenrechten. Het middenveld, waaronder burgerorganisaties variërend van vakbonden tot organisaties zoals 11.11.11, bundelt de stemmen van individuen en speelt een cruciale rol in het democratisch proces. Ze geven zuurstof, inspireren en vormen de kern van een gezonde democratische samenleving: het debat over hoe we onze samenleving willen vormgeven. Samen zetten we druk om het vrije, publieke debat én de democratische ruimte te vrijwaren.

call out injustice

Wat doet 11.1111?

Wij strijden voor een wereld waarin mensenrechten gerespecteerd worden voor iedereen. En liefst doen we dat samen met jou. Want zo krijgt iedereen de kans op een menswaardig bestaan.

Om dit te realiseren:  

  • Voeren we de druk uit op onze beleidsmakers zodat mensenrechten verankerd worden in het internationale beleid.
  • Ondersteunen we mensenrechtenactivisten en –organisaties wereldwijd
  • Voeren we campagnes die mensenrechten centraal stellen.  
protest stop the war

Voor welke oplossingen zetten wij druk?

  • Basisrechten voor iedereen: universele toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, voedselzekerheid, waardig werk en sociale bescherming.
  • Investeren in initiatieven die mensenrechtenactivisten, en in het bijzonder vrouwelijke mensenrechtenverdedigers, ondersteunen en beschermen.
  • Investeren in degelijke bescherming van vluchtelingen in conflictgebieden, en een actieve diplomatie voor betere bescherming van mensen op de vlucht.  
  • Zorgplicht voor bedrijven: bindende regels in België, de EU en de VN die bedrijven verplichten mensenrechten te respecteren.
  • Regels voor de ontginning van natuurlijke rijkdommen zodat mensenrechten (en respect voor het milieu en klimaat) gerespecteerd worden.