Wat doen we met onze middelen?
Duizenden vrijwilligers zetten jaarlijks hun beste been voor om geld in te zamelen voor 11.11.11. Ook onze schenkers dragen een flink deel bij aan onze middelen. We krijgen tot slot subsidies van verschillende overheden voor het uitvoeren van ons programma en diverse projecten. Het spreekt dan ook voor zich dat we er alles aan doen om onze middelen efficiënt te besteden. Daarnaast dragen we transparantie over onze inkomsten en uitgaven hoog in het vaandel.
In ons jaarverslag ontdek je een greep uit de acties, campagnes en events die we samen met onze beweging in 2023 waar konden maken. In dit jaarverslag vind je ook een overzicht over onze inkomsten en uitgaven.
Onze inkomsten
5017709
In 2023 hebben we 5.017.709 euro opgehaald via onze fondsenwerving. Dat is 33% van onze inkomsten. Hierin zitten zowel de opbrengsten van lokale activiteiten en evenementen als de giften van onze schenkers.
9399497
In 2023 kregen we 9.399.497 euro aan subsidies. Dat is 62% van onze inkomsten. Dit zijn vooral subsidies van de federale overheid op basis van ons programma. Daarnaast ontvangen we ook subsidies voor specifieke projecten van de Europese Unie, Vlaanderen en lokale overheden.
756992
In 2023 bedroegen onze andere inkomsten 756.992 euro. Dat is 5 % van onze inkomsten.
Onze uitgaven
In 2023 besteedden we 11.758.575 euro van onze middelen (of 80% ) aan het bereiken van onze missie.
9806612
In 2023 besteedden we 9.806.612 euro aan onze missie voor onze eigen werking. Dat is goed voor 63% van onze uitgaven. Dit bedrag zetten we voor het grootste deel in voor onze internationale werking. Daarnaast dragen ook het beleids- en bewegingswerk en onze inhoudelijke campagnes bij aan het bereiken van onze missie.
2559251
In 2023 besteedden we 2.559.251 euro aan onze missie via toelagen aan onze lidorganisaties, aan de projecten van burgerinitiatieven voor internationale solidariteit en aan het Wereldmediahuis. Dat is goed voor 17% van onze uitgaven.
3147729
In 2023 besteedden we 3.147.729 euro aan algemeen beheer. Dat is goed voor 20% van onze uitgaven. Hierin zitten ook onze kosten voor investeringen en fondsenwerving.
De cijfers die wij publiceren sluiten aan bij de jaarrekening zoals die werd neergelegd bij de Nationale Bank. Onze commissaris controleert onze jaarrekening ieder jaar. In zijn auditverslag 2023 staat geen voorbehoud.
De overheden en instellingen die ons subsidies verstrekken, voeren regelmatige en strikte controles uit op de projecten of programma's die zij (mee) financieren.
Het Belgische ministerie van Financiën controleert alle giften aan 11.11.11. Op basis van deze controle geven we fiscale attesten aan onze schenkers.
Els Hertogen is sinds juni 2019 algemeen directeur van 11.11.11. Haar brutoloon bedroeg op 1 januari 2023 6.737 euro, ze ontvangt ook een dertiende maand en dubbel vakantiegeld. Ze geeft leiding aan 80 medewerkers en staat aan het hoofd van de koepel die meer dan 50 Vlaamse lidorganisaties, duizenden vrijwilligers en 250 4de-pijlerorganisaties verenigt en die samenwerkt met organisaties en bewegingen in Latijns-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië.
De leden van de onze raad van bestuur ontvangen geen financiële of andere compensatie voor hun prestaties. De vergaderingen van de raad vinden bovendien altijd ’s avonds plaats, na de werkuren.
Wij zijn al jaren lid van de Ethische Fondsenwerving vzw (RE-EF vzw). Daardoor kunnen wij garanderen dat al onze middelen op een ethische manier zijn verkregen, en dat ze ook goed worden besteed. Wij werken volgens de ethische code van de Ethische Fondsenwerving vzw, en deze vereniging controleert ook onze fondsen. Meer info vind je op re-ef.be.
In het financieel verslag van de najaarscampagne krijg je een gedetailleerd overzicht van de diverse opbrengsten per provincie en per gemeente. Je vindt er ook de nationale opbrengsten zoals de verkoop van 11.11.11-merchandising.
In 2023 hebben we doorheen het jaar 5.022.116,27 euro ingezameld. Onze vrijwilligers zetten meer dan 400 lokale acties op en ruim 2,8 miljoen Vlamingen kwamen in aanraking met het campagnethema via radio en tv, advertenties in publicaties en sociale media.
Bij 11.11.11 zetten we ons in voor een breed scala aan initiatieven die mede mogelijk gemaakt worden door diverse donoren zoals de EU-instellingen, het ministerie voor buitenlandse zaken, de directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking (DGD), maar ook subsidies van Belgische steden en gemeenten. Dankzij deze middelen kunnen we ons steentje bijdragen aan het versterken van het middenveld in België en bevorderen we mensenrechten wereldwijd.
Geld dat wij overmaken aan onze partners is onderworpen aan budgettaire controles. De procedures voor financiële opvolging en verantwoording zijn contractueel vastgelegd. Onze regionale kantoren in Azië, Centraal-Afrika en Latijns-Amerika en het team Financiën van onze hoofdzetel in Brussel controleren of alle verplichtingen nageleefd worden. Daarnaast gebeuren er onafhankelijke financiële audits in opdracht van onze donoren. Zo verzekeren we dat elke euro besteed wordt aan de contractueel vastgelegde missie.
Evaluaties
Subsidies maken meer dan de helft van onze inkomsten uit. Onze grootste donor is de Belgische federale overheid. Het Directorate-General for Development Cooperation and Humanitarian Aid (DGD) beheert de subsidiëring binnen de sector van Belgische NGO's. Externe bureaus staan in voor de evaluaties van wat gebeurt met deze subsidies.
Hun evaluatierapporten vind je hier terug.