Image
La Oroya in Peru is een van 's werelds meest vervuilde steden door de aanwezige metaalfabriek.

La Oroya: een van 's werelds meest vervuilde steden wint strijd tegen metaalfabriek

Resultaat

Een grote overwinning voor de inwoners van de Peruaanse stad La Oroya. Na hun jarenlange strijd is de staat voor de eerste keer verantwoordelijk gesteld voor de schade aan hun gezondheid en woongebied. De stad staat bekend als een van de meest vervuilde ter wereld door de aanwezige metaalfabriek. Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens eist dat Peru de slachtoffers vergoedt en de natuur herstelt. Deze historische uitspraak is een belangrijk voorbeeld voor toekomstige rechtszaken in de strijd tegen vervuilende mijnbouw.  

Op enkele honderden kilometers van de Peruaanse hoofdstad Lima, hoog in het Andesgebergte, ligt het mijnstadje La Oroya. Omgeven door mijnputten met in het hart van de stad een metaalfabriek staat La Oroya in de top 5 van de meest vervuilde plaatsen ter wereld. De metaalraffinaderij smelt en verwerkt lokaal ontgonnen metalen, en spuwt daarbij elke dag tonnen loon, tin en andere zware materialen de lucht in.  

Image
De rotsen rond de stad La Oroya zijn helemaal wit gekleurd door de vervuiling.
De rotsen rond de stad zijn helemaal wit gekleurd door de vervuiling.

Giftig lood in het bloed

De rotsen rond de stad zijn helemaal wit gekleurd door de vervuiling, en het mijnafval ligt in onbedekte bergen langs de weg. Van een blauwe hemel of frisse berglucht is geen sprake meer, want de lucht, het water en de grond zijn er al jaren erg vervuild.  

De gevolgen voor de gezondheid van de lokale bevolking zijn dramatisch. Zo heeft het grootste deel van hen een loodvergiftiging. Vooral bij kinderen waarvan de moeders ook al besmet waren tijdens de zwangerschap zit er te veel lood in hun bloed. Velen worden geboren met beperkingen en ontwikkelen groeistoornissen. Andere klachten waarmee de inwoners moeten leven zijn ernstige krampen, huiduitslag, hoofdpijn, bronchitis of doofheid. Maar sommige worden ook ernstig ziek, en krijgen kanker of ontwikkelen schade aan bijvoorbeeld de nieren of hersenen.  

Inwoonster Liliana Carhuaz getuigt: 

Toen mijn eigen dochter jaren geleden last had van een geïrriteerde keel en hals, stapte ik naar de dokter. Op dat moment werd er nog geen verband gelegd tussen gezondheidsproblemen en de vervuiling door de fabriek, en verweet de dokter me dat ik mijn kind niet genoeg verzorgde. We werden ook lange tijd voorgelogen over de ernstige gevolgen van de mijnbouwactiviteiten.

Image
De bevolking van La Oroya klaagde de Peruaanse staat aan voor de vervuiling.
Na een jarenlange strijd van de bevolking en milieuorganisaties is de Peruaanse staat verantwoordelijk gesteld voor de schade aan mens en natuur in La Oroya.

Bevolking vecht terug

Maar niets was minder waar. En dus verenigde Liliana zich samen met andere bewoners om hun rechten op te eisen. “Met onze organisatie Movimiento por la Salud de La Oroya (MOSAO) willen we de gezondheid van alle inwoners van onze stad beschermen tegen de verwoestende effecten van industriële vervuiling.” Om dat te doen zet de organisatie zich al jaren in om bewustzijn te creëren over de gevaren van de vervuiling en sporen ze de lokale gemeenschap aan tot actie. Volgens Liliana is dat laatste niet vanzelfsprekend: “Sommige inwoners zijn het niet eens met de strijd tegen het vervuilende metaalbedrijf, want voor velen is het hun bron van inkomsten en alleen zo kunnen ze voor hun familie niet zorgen.” 

Vergoeding voor slachtoffers

Maar moed steekt moed aan. En dus besloten 80 inwoners van La Oroya om in 2006 een zaak aan te spannen tegen de staat Peru. Na een strijd van meer dan 15 jaar, die ondersteund wordt door milieuorganisaties zoals 11.11.11-partner Red Muqui, is er voor de inwoners nu eindelijk goed nieuws: de Peruaanse staat is verantwoordelijk gesteld voor de schade aan mens en natuur in La Oroya.  

Want ondanks herhaalde waarschuwingen en klachten van de bevolking heeft Peru nalatig opgetreden tegen het bedrijf. Het Hof legt zo de verantwoordelijkheid volledig bij hen en eist effectieve maatregelen, waaronder:

  • Het herstellen en vergoeden van de milieu- en gezondheidsschade 
  • Gratis medische zorg voor de slachtoffers
  • Het opruimen van de verontreinigde gebieden 
  • Bescherming van de gezondheid van de bevolking
  • Preventie van verdere schade aan het milieu
Image
Jaime Borda van 11.11.11-partner Red Muqui

De veroordeling van de Peruaanse staat is een fantastisch bewijs dat activisme door de lokale bevolking en milieuorganisaties werkt!

Jaime Borda
coördinator van 11.11.11-partner Red Muqui

“De uitvoering van deze maatregelen zal cruciaal zijn voor de toekomstige levenskwaliteit van de inwoners van La Oroya. Het is de eerste keer dat de Peruaanse staat verantwoordelijk wordt gesteld in dit soort zaken. Een fantastisch bewijs dat activisme door de lokale bevolking en milieuorganisaties werkt!” zegt Jaime Borda, coördinator van 11.11.11-partner Red Muqui, die het opneemt voor de rechten van lokale gemeenschappen die lijden onder de impact van mijnbouw.  

 

Ondersteun de strijd van gemeenschappen met een gift

Door jouw gift aan 11.11.11 strijden we samen met gemeenschappen en organisaties wereldwijd tegen uitbuiting van mens en natuur. En komen we net zoals in La Oroya op voor een menswaardig bestaan voor iedereen. Bedankt voor jouw steun, jij maakt het verschil. 

Doe een gift