Goed nieuws uit Indonesië: chemiereus BASF annuleert nikkelinvesteringen
15 Jul 2024
3 minuten
Het Franse mijnbouwbedrijf Eramet en het Duitse chemiebedrijf BASF hebben verrassend nieuws aangekondigd. Ze annuleren de geplande investeringen van 2,6 miljard dollar in een nikkel-kobalt raffinaderij op de Indonesische eilandengroep Molukken. Goed nieuws voor de natuur en lokale gemeenschappen. Maar ook een wake-up call voor Indonesië om werk te maken van een beter wettelijk kader voor mijnbouw.
Het land van rijstvelden, vulkanen en ... nikkel
Indonesië is gekend voor zijn duizenden kleine eilanden, rijstvelden en azuurblauwe wateren. Maar ook voor zijn enorme voorraden nikkel. Nikkel is een cruciaal mineraal voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen. En door de groeiende markt van die laatste is de vraag naar nikkel de laatste jaren echt ontploft.
Dat weet ook het land zelf. Met ongeveer 55% marktaandeel is Indonesië de grootste leverancier van nikkel ter wereld. Ongeveer 80% van die nikkelproductie gaat naar China.
Achter de explosieve export ligt de Indonesische overheid die helaas winsten boven het milieu stelt. Met grootschalige ontbossing, verlies van landbouw- en visgronden en verlies van inkomen als gevolg, betalen de lokale bevolking en de natuur de prijs.
BASF en Eramet annuleren nikkelinvesteringen
Dit zou nog versnellen met de miljardeninvesteringen van BASF en Eramet in nikkelverwerking en de productie van batterijen. Maar een jaar na de aankondiging van de deal wordt die nu terug geannuleerd. Nochtans lagen hun ambities hoog met een jaarlijkse productie van 67.000 ton nikkel en 7.000 ton kobalt.
Hoewel BASF en Eramet in hun officiële verklaring commerciële redenen aangeven voor het annuleren van de investeringen, lijken er toch vooral andere zorgen aan de basis te liggen. Al jarenlang wordt er zowel binnen als buiten Indonesië kritiek geuit op de nikkelontginning en het is duidelijk dat BASF nu de handdoek in de ring gooit om verdere imagoschade te voorkomen.
Zo benadrukt een woordvoerder van BASF de noodzaak van een "veilige, verantwoorde en duurzame" levering van grondstoffen, wat indirect verwijst naar mensenrechten- en milieuschendingen die gepaard gaan met de nikkelproductie in Indonesië.
De vraag is nu of dit een wake-up call voor de overheid wordt. “Indonesië gaat te losjes om met de milieuhandhaving en het beschermen van zijn bevolking. Ze willen minder afhankelijk zijn van China, maar krijgen ook telkens het deksel op de neus van Westerse bedrijven die geen risico’s willen nemen. Dit moet een duidelijke oproep zijn om de wet- en regelgeving rond mijnbouwactiviteiten te versterken,” oordeelt 11.11.11-Azië-expert Kris Vanslambrouck.
11.11.11-partners roepen op tot strengere regelgeving
Ook 11.11.11-partners Jatam en Walhi roepen op tot strengere regelgeving en betere bescherming van de rechten van lokale gemeenschappen. Zij stellen al jarenlang de destructieve impact van de nikkelmijnbouw in Indonesië aan de kaak.
Imam Shofwan, hoofd van de studiedienst van onze partner Jatam: “De nikkelsector in Indonesië kent veel problemen. Alleen al de snelheid waarmee mijnen steeds meer land inpalmen, is schrijnend. De lokale bevolking is de pineut omdat bedrijven samenwerken met lokale overheden. Een eerste belangrijke stap voor de regering is het erkennen van de rechten van de lokale bevolking en hen een stem te geven in de toewijzing van concessies. Ze hebben het recht om nee te zeggen en hun toekomst te beschermen."
Steun jij onze partners in Indonesië?
Steun samen met 11.11.11 en haar partners de toekomst van mens en milieu.