Image
 Eilandbewoners voor een spandoek met de print van het arrest van de rechtbank in Jakarta

Verzet loont: Indonesisch Hooggerechtshof annuleert vergunning voor goudmijn

Resultaat

Sangihe is het grootste eiland van de gelijknamige eilandengroep in Indonesië. Het heeft veel weg van een tropisch paradijs, maar helaas is het eiland ook een oord voor mijnbouw. Na een maandenlange juridische strijd hebben de inwoners een belangrijke slag thuisgehaald met de hulp van 11.11.11-partner JATAM.

De inwoners van Sangihe zijn terecht trots op hun eiland. Een ongeschonden parel met overwegend tropische bossen en planten, en uitzicht op een resem kleine eilanden van de archipel Indonesië. Heel wat van die eilanden in het oosten van het land zijn rijk aan mineralen en ertsen. Zo ook Sangihe, met een belangrijke voorraad aan goud.

Image
Ruim de helft van het eiland Sangihe is door mijnbouw bedreigd gebied
Ruim de helft van het eiland Sangihe is door mijnbouw bedreigd gebied

Begin 2021 doken er plannen op voor grootschalige ontginning van goud door het bedrijf PT PMS, dat toen al een vergunning op zak had van het ministerie van Energie en Mijnbouw. Het bedrijf probeerde in snel tempo gronden op te kopen, maar tot hun consternatie stuitte ze op verzet van vele lokale boeren die zich organiseerden. 

 

Elisye ‘Els' Paususeke is een van die eilandbewoners: “Wij hebben enkel land en water. Als we dat verliezen, sterven we van de honger. Ik hoorde van mijn buren dat er land opgekocht werd in ons dorp. We konden tot 20.000 euro verdienen, maar we besloten te denken aan de volgende generaties. De concessie van het bedrijf bestrijkt immers ruim de helft van het eiland.” 

Image
Elisye ‘Els' Paususeke

Wij hebben enkel land en water. Als we dat verliezen, sterven we van de honger

Els
Bewoner van Sangihe

De familie van Els wist dat het bedrijf ook nog een milieuvergunning moest verkrijgen alvorens ze konden starten met hun werken. Daarom dienden ze met de juridische hulp van JATAM - een partner van 11.11.11 - in juni 2021 een klacht in tegen deze vergunning. Els werd één van de aanklagers en reisde naar Jakarta voor de rechtszitting: “Ik had nooit gedacht dat ik mijn eigen overheid zou moeten aanklagen, ik was eigenlijk bang om die rechters in de ogen te kijken, maar ik besefte dat ik dapper moest zijn.” 

 

Eind augustus 2022 kwam het nieuws dat de rechtbank in Jakarta de vergunning voor de mijnbouwoperaties had geannuleerd. Toch bleef het onzekerheid troef. “We willen eerst het bedrijf zien vertrekken, dan pas kunnen we onze overwinning vieren.”, zo zegt Els

 

Zowel het bedrijf als het ministerie gingen in beroep tegen de uitspraak van eind augustus, het lot van Sangihe lag dus in handen van het Hooggerechtshof. Groot is de opluchting wanneer het Hof oordeelde dat het vergunningsproces niet wettelijk is verlopen. Het bedrijf moet nu de procedure helemaal opnieuw opstarten. De zaak is dus niet van de baan, maar Save Sangihe Island – de actiegroep van Els - blijft bij de pinken. 
 

Image
 Eilandbewoners voor een spandoek met de print van het arrest van de rechtbank in Jakarta
Eilandbewoners voor een spandoek met de print van het arrest van de rechtbank in Jakarta

Ik had nooit gedacht dat ik mijn eigen overheid zou moeten aanklagen

Els

Ze krijgen daarbij heel wat steun vanuit alle hoeken van het land. Hoewel het eiland op 2350 km van de hoofdstad ligt, haalde de petitie van Save Sangihe Island 159.708 handtekeningen. “We durven de strijd aan te gaan tegen de overheid en een mijnbedrijf. Daar zijn eigenlijk heel trots op. Het kostte ons heel wat energie, maar we hebben het gehaald. We zijn iedereen dankbaar die ons daarbij heeft geholpen, in bijzonder JATAM dat ons heeft geholpen bij de argumentatie. Wij zijn nu eenmaal geen advocaten, maar boeren en vissers die opkomen voor hun rechten.” 

Steun 11.11.11 en organiseer zo mee het verzet van de inwoners van Sangihe