Yasuni National Park Ecuador

Historische overwinning: Ecuadorianen stoppen oliewinning in Amazone

  • Resultaat
  • Ecuador
  • Natuurlijke rijkdommen

21 Aug 2023

3 minuten

Zondag trokken Ecuadorianen naar de stembus – niet enkel om een nieuwe president en parlement te verkiezen. Voor de allereerste keer in de geschiedenis, spraken burgers van een land zich uit in een volksreferendum en stemden tegen oliewinning in het Yasuní National Park. Een enorme overwinning, want het is de eerste keer dat een land kiest om het leven en de natuur te verdedigen en olie in de grond te laten zitten!

 

Volgens de eerste resultaten van een bindend referendum beslisten Ecuadorianen dat olieboringen in het Yasuní National Park moeten worden gestopt. Het natuurgebied in de Amazone is van onschatbare waarde op vlak biodiversiteit. Eén hectare Yasuní zou volgens wetenschappers zelfs meer diersoorten dan heel Europa en meer boomsoorten dan in heel Noord-Amerika bevatten. Bovendien is het gebied ook de thuisbasis van tal van inheemse gemeenschappen die geïsoleerd van de buitenwereld leven. 

Maar onder Yasuní bevindt zich een enorme voorraad ruwe olie, de grootste van heel Ecuador. Die was al eerder het onderwerp van een strijd tussen grote oliebedrijven en beschermers van het Amazonewoud. Zo deed de toen nieuw gekozen president Rafael Correa in 2007 de wereld het beroemde aanbod om 850 miljoen vaten in het olieveld in de grond te houden mits financiële compensatie. Het voornemen bleek van korte duur, zes jaar later gaf Correa het startsein voor olieboringen in het waardevolle stuk regenwoud.  

Yasuni National Park, een van de meest biodiverse plekken op aarde

Historische overwinning

Al meer dan 10 jaar strijden jonge activisten, YASunidos, Acción Ecológica, inheemse organisaties en andere actiegroepen samen met 11.11.11 tegen olieontginning in het Yasuní-gebied. In 2013 slaagden ze erin om meer dan 700.000 handtekeningen te verzamelen van mensen die zich zorgen maken over de olieopmars, voldoende om een referendum af te dwingen volgens de Ecuadoraanse grondwet.  

“Politici deden lange tijd hun best om die druk van onderuit te negeren, maar uiteindelijk verplichtte het grondwettelijk hof hen om een bindend referendum te organiseren”, zegt 11.11.11-expert Freya Rondelez. “Met activisme hebben we de uitbuiting van mens en natuur door de olie-industrie gestopt in een van de meest waardevolle gebieden op aarde.” 

Met een meerderheid ja-stemmers stopt nu de oliewinning in het Yasuní-gebied. Een beslissing met een énorme impact voor de bescherming van natuurgebied. Zo is de boring van nieuwe petroleumputten niet enkel verleden tijd, maar wordt ook de bestaande olieproductie gestopt en de infrastructuur verwijderd.

Inheemse vrouwen strijden om Yasuni te beschermen tegen olie-ontginning.
esperanza-AccionEcologica-LuisArguello-200x200

Dit is een historische overwinning voor Ecuador en voor de planeet. We toonden aan dat we met burgerparticipatie de rechten van de natuur en van de mensen kunnen beschermen.

Esperanza Martínez, 11.11.11-partner Acción Ecológica

Ook andere ontginningsprojecten stopgezet

Ook in de regio rond de hoofdstad Quito boekten Acción Ecológica samen met vele andere activisten een belangrijke overwinning. In een lokaal referendum stemden inwoners in met het verbod op alle soorten mijnbouw in het biosfeerreservaat Chocó Andino. Volgens eerste verkiezingsresultaten stemden meer dan 67% van de kiezers voor de verdediging van het ecosysteem en daarmee ook van het levensonderhoud van de lokale bevolking. Alle ontginningsactiviteiten moeten binnen het jaar worden ontmanteld volgens voorschriften van het Grondwettelijk Hof.  

Steun jij onze partners in Ecuador?

En help je ons historische overwinningen te behalen? 

Icoon handshake wit

Gerelateerde verhalen