Aya van Women Support and Empowerment Unit

Aya neemt het op voor vrouwen in Noord-Syrië: “Vrouwen kunnen een actieve rol te spelen in de maatschappij."

  • Interview
  • Syrië
  • Vrede en conflict

06 Mar 2024

3 minuten

Wist je dat de vrouwen van Syrië zich niet zomaar gewonnen geven? Zelfs na 12 jaar oorlog en een verwoestende aardbeving begin 2023, geven ze niet op. Dat geldt ook voor activiste Aya Brada. Zij knokt voor vrouwenrechten in Syrië. 

En dat is nodig. Want na meer dan 10 jaar bloedige conflicten en de recente aardbeving in Syrië, is de positie van vrouwen er enorm kwetsbaar. Aya werkt als communicatievrijwilliger voor de Women’s Support and Empowerment Unit (WSU), een partner van 11.11.11 die het opneemt voor vrouwen in Noord-Syrië. Door de oorlog in haar thuisland verhuisde Aya onlangs naar Frankrijk. Daar zet ze haar strijd voor vrouwenrechten onverminderd voort. 

 

Wat inspireerde je om vrouwenrechtenactiviste te worden?

Ik was nog maar zeventien toen de oorlog in Syrië uitbrak. Door het conflict kon ik niet meer naar school en woonde ik drie jaar lang in een vluchtelingenkamp. Ondanks die moeilijke omstandigheden hield ik het hoofd recht en zocht en vond ik de kracht van vrouwen. Ik overwon mijn angsten en ging vrijwilligerswerk doen bij WSEU. Zij moedigen vrouwen, die dat willen, aan om een actieve rol te spelen in de maatschappij. Ik weiger me neer te leggen bij het idee dat vrouwen hiervoor te zwak zouden zijn.  

In februari ’23 werden de Syriërs slachtoffer van een enorme aardbeving. Welke uitdagingen brengt dat met zich mee, en hoe pakt jullie organisatie die aan?

WSEU kwam meteen na de aardbeving in actie door vrouwen naar veilige locaties te verplaatsen en hen in basisbehoeftes, zoals eten en kleren, te voorzien.

Dat is niet evident, want de vrouwen die deze hulp bieden, zijn zelf door de aardbeving getroffen. Toch proberen ze hun eigen angsten te overwinnen om anderen te helpen. 

Bij WSEU merken we dat de grootste gevolgen van deze aardbeving bij vrouwen psychologisch van aard zijn. Sommige vrouwen hebben familieleden verloren, of zijn te vroeg bevallen of zijn hun ongeboren kind zelfs verloren door paniek en angst. WSEU zelf is niet gespecialiseerd in psychologische ondersteuning, maar we hebben samengewerkt met andere organisaties en experts om deze vrouwen verder te helpen. 

Aardbeving Syrië en Turkije
In februari werden Syriërs slachtoffer van een krachtige aardbeving. Aya's organisatie kwam meteen in actie door vrouwen in basisbehoeftes te voorzien. © Belga Image

Hoe versterkt WSEU vrouwen? Heb je voorbeelden van succesvolle initiatieven?

Jazeker! Zo hebben we verkiezingsprocessen opgezet binnen onze eigen organisatie; vrouwen leren om een verkiezingsprogramma op te stellen, hoe ze zichzelf kunnen presenteren aan de kiezers en hoe ze anderen kunnen overtuigen om voor hen te stemmen. Dat heeft vrouwen aangemoedigd om deel te nemen aan lokale verkiezingen, en sommige zijn zelfs in gemeenteraden verkozen. 

Daarnaast hebben we een medianetwerk opgezet voor en door vrouwen. Het heeft gezorgd voor meer vrouwen in de Syrische media. We geven training aan vrouwen en brengen nieuwsbrieven en podcasts uit. Zo vertelde een collega via de podcast ‘The Last Night’ (dat verwijst naar de laatste nacht voordat je opgesloten wordt) over haar eigen gevangeniservaringen en die van andere vrouwen. In een ander programma, dat iets luchtiger is, nemen vrouwen interviews af op straat over diverse onderwerpen. Een heel nieuwe ervaring waar ze veel van opsteken.

Welke prangende vrouwenrechtenkwesties staan op dit moment hoog op de agenda in Syrië?

Een van de meest dringende kwesties is de betrokkenheid van vrouwen bij het politieke proces en de besluitvorming. Maar hier kunnen we alleen vooruitgang boeken als er politieke stabiliteit is. Daarnaast blijven we inzetten op het versterken van de rol van vrouwen in onze samenleving. Dat doen we met trainingen waarbij we onderwijs centraal zetten. Samen met de vrouwen bekijken we wat ze willen bereiken en hoe ze daar kunnen geraken.  

Hoewel we nog steeds met veel uitdagingen geconfronteerd worden door het aanhoudende conflict, zijn er talloze organisaties en vrouwenactivisten die opstaan en opkomen vrouwenrechten in Syrië. Hun succesverhalen geven hoop. Hoop op politieke stabiliteit in Syrië. Hoop op een toekomst waarin vrouwen een waardevolle en krachtige rol spelen in de samenleving. 

Steun Syrische vrouwen met een gift

Door jouw gift aan 11.11.11 geef je vrouwen in Syrië mee hoop voor de toekomst. Samen bouwen we aan een gelijkwaardige en veilige samenleving, daar en hier. Bedankt voor jouw steun, jij maakt het verschil. 

Gerelateerde verhalen