Syrië

Hoe maken 11.11.11 en haar partners het verschil in Syrië?

De gebeurtenissen van de afgelopen weken deden de wereld naar adem happen. Het einde van de Assad-dictatuur, jarenlang een onbereikbare droom voor miljoenen Syriërs, is nu werkelijkheid. Maar na decennia van onderdrukking, geweld en angst, staat Syrië voor een nieuwe uitdaging: bouwen aan een rechtvaardig en democratisch land. 

  • Resultaat
  • Syrië
  • Mensenrechten en democratie

17 Dec 2024

3 minuten

11.11.11 en haar partners stonden altijd klaar, zelfs toen alles verloren leek. Samen met onze partners werkten we jarenlang aan hoop en verandering, vaak onder de meest moeilijke omstandigheden. Deze organisaties staan in de frontlinie van humanitaire hulp, mensenrechten en maatschappelijke verandering.  

We lichten een aantal van onze partners uit:  

Basmeh & Zeitooneh

Deze organisatie, opgericht door Syrische vluchtelingen zelf, helpt duizenden ontheemde Syriërs in Libanon, Turkije en in Syrië zelf. Ze bieden noodhulp, onderwijs en beroepsopleidingen. Maar ze gaan verder dan dat: ze versterken vluchtelingen en jongerenorganisaties om leiderschap op te nemen en actief bij te dragen aan hun gemeenschappen. Een toekomst voor Syrië begint met hen. 

Basmeh & Zeitooneh
© Basmeh & Zeitooneh

Women Now for Development 

In een land verscheurd door oorlog zijn vrouwen vaak het hardst getroffen. Women Now ondersteunt vrouwen in Syrië, Libanon en Turkije met psychosociale hulp, onderwijs en leiderschapstrainingen. Zij geven vrouwen de stem en kracht om te bouwen aan een nieuwe, inclusieve samenleving. Een samenleving waarin vrouwenrechten vanzelfsprekend zijn.

Door de samenwerking met 11.11.11 kan Women Now dus de slagkracht van vrouwen verhogen. Dat doen we door hen ondersteuning en groeimogelijkheden te bieden. 

Women Now

Refugee Protection Watch  

Veilig terugkeren naar huis. Dat is het recht van elke vluchteling. RPW documenteert mensenrechtenschendingen en pleit binnen internationale fora voor de creatie van de condities voor een veilige, vrijwillige en waardige terugkeer van Syrische vluchtelingen. Samen met onze Syrische en Libanese partners in de RPW-coalitie zet 11.11.11 vluchtelingen en door vluchtelingen geleide organisaties centraal in Europese en internationale discussies over de toekomst van miljoenen Syrische vluchtelingen. 

Door Beyond War  

Door Beyond War werkt in Noord-Syrië en Zuid-Turkije aan een betere toekomst voor Syrische jongeren. Via een breed aanbod van trainingen versterken ze de capaciteit van jeugdorganisaties en vormen ze een nieuwe generatie van jongerenleiders. Daarnaast brengen ze verschillende jongerenorganisaties en -initiatieven met elkaar in contact, om samen te bouwen aan een gedeelde visie voor de toekomst van Syrië. 

Olive Branch

Naast humanitaire noodhulp aan vluchtelingen biedt Olive Branch ook onderwijs, beroepsopleidingen en vredesopbouwprojecten aan. Ze werken met lokale gemeenschappen in Syrië en Turkije. Hun doel: de vaardigheden van Syriërs versterken, zodat ze zelfredzaam zijn en een actieve rol kunnen spelen binnen hun eigen gemeenschap. 

Olive Branch

Hevdesti

Hevdesti betekent “synergie” en is een Syrische mensenrechtenorganisatie die schendingen van het internationaal recht in het noordoosten van Syrië documenteert.  De organisatie bundelt bewijsmateriaal en getuigenissen, en eist samen met de slachtoffers rechtvaardigheid en verantwoording voor mensenrechtenschendingen. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar het lot van de tienduizenden gevangenen en vermiste personen in Syrië, en het centraal stellen van het perspectief van overlevenden en slachtoffers.

 

Tastakel

Tastakel is een Syrische vrouwenrechtenorganisatie die trainingen en dialoogsessies organiseert voor vrouwelijke vluchtelingen in Syrië en Turkije. Samen met 11.11.11 en andere partners voerde de organisatie tussen 2022 en 2024, met steun van de Europese Unie, het “Digital Space for Civic Space” project uit in het zuiden van Turkije.

 

Syrians for Truth and Justice

Net als Hevdesti monitort Syrians for Truth and Justice (STJ) de mensenrechtensituatie in het noorden van Syrië. STJ documenteert ook het snel stijgende aantal gedwongen deportaties van Syrische vluchtelingen in Turkije. Sinds de oprichting van STJ in 2016 documenteerde de organisatie zo al duizenden schendingen en schreef het tientallen rapporten. STJ traint daarnaast ook lokale activisten in het documenteren van mensenrechtenschendingen, biedt juridische ondersteuning aan slachtoffers en lobbyt op Europees en internationaal niveau voor de rechten van Syriërs. 

Nu, meer dan ooit, blijven we hen, en de vele andere Syrische partners van 11.11.11, ondersteunen om het nieuwe Syrië te helpen vormgeven. Samen halen we alles uit de kast voor menselijke waardigheid en vrijheid. En dankzij jouw gift bouwen we verder aan een rechtvaardig Syrië. 

Syriërs vieren feest

Gerelateerde verhalen