Tunesie

EU herziet haar financiering aan Tunesië na aanhoudende schendingen van mensenrechten

  • Resultaat
  • Tunesië, België en Europa
  • Migratie

29 Jan 2025

2 minuten

Ons werk heeft impact. Na maandenlange druk en rapporten over mensenrechtenschendingen herziet de EU haar financiering aan Tunesië. Geen blanco cheques meer voor een regime dat mensen op de vlucht zonder water en voedsel in de woestijn achterlaat. 

De Europese Commissie herziet haar financieringsbeleid met Tunesië na aanhoudende rapporten over ernstige mensenrechtenschendingen. Migranten worden geslagen, opgepakt of zelfs gedood door veiligheidstroepen die de EU financiert. Toekomstige betalingen aan Tunesië - de zogenaamde Tunesiëdeal - zullen nu afhangen van de naleving van mensenrechten. Dit is een stap in de goede richting. Het is cruciaal dat Europese steun niet bijdraagt aan schendingen van de mensenrechten. Europa moet gaan voor menselijke migratie.

Mensenrechtenschendingen met steun van de EU

In juli 2023 sloot de Europese Unie een migratiedeal met Tunesië, waarbij meer dan een miljard euro werd toegezegd ter ondersteuning van de Tunesische economie en overheidsfinanciën. Hiervan was 100 miljoen euro specifiek bestemd voor het ‘beheersen van migratie’. Het doel was om de doorreis van mensen op de vlucht en asielzoekers naar Europa te beperken.

Deze deal leidde echter tot ernstige zorgen over mensenrechtenschendingen. Migranten werden opgepakt door de Tunesische autoriteiten en zonder water, voedsel of onderdak in de woestijn achtergelaten. Tientallen mensen kamen daarbij om het leven. Onderzoek toonde aan dat de voertuigen die daarvoor gebruikt werden door de EU aan Tunesië werden geschonken.  

Hartverscheurend was het verhaal van het jonge gezin dat omkwam in de woestijn omdat ze werden tegengehouden door de Tunesische autoriteiten: Matyla, haar man Mbenge en hun 6-jarige dochter Marie hoopten op een beter leven, maar kregen dat nooit. Het bleek een harde realiteit voor velen duizenden andere mensen op de vlucht die slachtoffer werden van het meedogenloos Tunesische grensbeleid dat gefinancierd wordt door de EU.   

Een menselijk migratiebeleid is mogelijk

Om deze wantoestanden aan te klagen, lanceerde 11.11.11 samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen in de zomer van 2023 een petitie tegen de migratiedeal met Tunesië. In geen tijd verzamelden we meer dan 5.000 handtekeningen. Met deze brede steun stapten we naar Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor en bleven we druk uitoefenen op beleidsmakers in België en Europa.

Die druk werpt nu zijn vruchten af. De EU koppelt financiering aan mensenrechten, een belangrijke stap in de goede richting. Toch blijven er veel open vragen over de concrete invulling en uitvoering van dit beleid. Het is cruciaal dat de EU haar beloftes waarmaakt en streeft naar een migratiebeleid dat niet alleen effectief is, maar ook de menselijke waardigheid respecteert. Wij houden alvast de vinger aan de pols en blijven druk zetten om ervoor te zorgen dat woorden worden omgezet in daden. 

Els Hertogen ontmoet Nicole De Moor
Directeur van 11.11.11 Els Hertogen ging in gesprek over de Tunesische migratiedeal met staatssecretaris Nicole De Moor.

Gerelateerde verhalen