Image
Protest Oekraïne

Oorlog in Oekraïne

Oekraïne, een nieuwe humanitaire crisis

Op het moment dat de wereld nog niet hersteld is van twee jaar pandemie, zijn miljoenen Oekraïners het slachtoffer van een dramatische oorlog. Tienduizenden mensen op de vlucht moeten kwaliteitsvol opgevangen worden.  

De oorlog in Oekraïne zorgt niet alleen voor een schok in Europa, maar heeft impact over de hele wereld. De stijgende voedsel- en brandstofprijzen drijven de globale honger en ongelijkheid verder op de spits. 

11.11.11 maakt een brede analyse van wat er bij dit conflict op spel staat op het vlak van internationale solidariteit. 

Daarnaast zet 11.11.11 zich in voor duurzame oplossingen voor en bescherming van álle mensen op de vlucht.  Dat doen we samen met onze lidorganisaties die mensen in Oekraïne en elders in de wereld helpen aan eten, opvang en medisch materiaal.

Steun 11.11.11

De gevolgen zijn wereldwijd voelbaar:

Image
Meisje uit Oekraïne op de vlucht in Italië

Miljoenen op de vlucht

Talloze Vlamingen stellen hun huis open voor Oekraïense gezinnen op de vlucht. Het draagvlak voor solidariteit met mensen op de vlucht is duidelijk heel groot. Toch blijven we met een dubbel gevoel zitten.

Image
Oorlog in Oekraïne

Stijgende prijzen en honger

Rusland en Oekraïne zijn de graanschuur van de wereld. De oorlog leidt wereldwijd tot stijgende prijzen, meer armoede en politieke instabiliteit.

Image
Vlaggen Europese landen bij gebouw Europees Parlement

Financieringsuitdagingen

De oorlog heeft een onmiddellijke impact op de overheidsbudgetten.
Budgetten voor internationale solidariteit zullen wereldwijd verder onder druk komen te staan. Andere crisissen en uitdagingen lijken het onderspit te delven.

Onze beweging in actie voor Oekraïne

We komen mee op straat

Op 27 maart kwam 11.11.11 mee op straat in Brussel uit solidariteit met de bevolking van Oekraïne.  Met onze deelname aan de manifestatie willen we onze verontwaardiging uitdrukken over de Russische invasie van Oekraïne. We spreken ons mee uit tegen de gruwel van de oorlog en roepen op tot solidariteit met vluchtelingen uit Oekraïne én elders in de wereld.

Stop de oorlog nu!

Watch 11.11.11 op de manifestatie voor vrede en solidariteit on YouTube.

Lokale initiatieven zetten zich in

Lokale initiatieven die een band hebben met Oekraïne zamelen hulpgoederen in of helpen op een andere manier.

Op de foto: Oekraïne project Edegem zamelt hulpgoederen in.

Lokale burgerinitiatieven die zich inzetten voor internationale solidariteit kennen we ook onder de verzamelnaam '4depijlerinitiatieven'.  Je vindt heel wat van die initiatieven via de website van het 4depijler steunpunt van 11.11.11.

Image
Inzamelactie van hulpgoederen voor Oekraïne in Edegem

11lovers love Ukraine

De 11overs, een jonge beweging van changemakers, roepen op tot solidariteit met Oekraïne.

Ze interviewden een jonge Oekraïense uit Parijs en stelden jonge manifestanten de vraag waarom ze mee in actie komen voor Oekraïne.

Ontdek het hier

Image
Jongeren met pancarte 'Free Ukraine'

Wat kan jij doen?

Image
Stilte cirkel voor vrede in Gent

Organiseer een stiltecirkel

Onze lidorganisatie Pax Christi organiseert over heel Vlaanderen stiltecirkels van solidariteit en voor vrede. De 11.11.11-vrijwilligers van Koekelare, Kortemark en Malle sloten al aan.

Doe je ook mee?

Image
Protest Oekraïne

Steun 11.11.11

11.11.11 zet zich in voor duurzame oplossingen voor en bescherming van álle mensen op de vlucht. Dat doen we samen met onze lidorganisaties die mensen in Oekraïne en elders in de wereld helpen aan eten, opvang en medisch materiaal.

Daarvoor maakt úw gift het verschil.