Image
Pablo Soron

De impact van de oorlog in Oekraïne op Bolivia en de Amazone

Actualiteit

De oorlog in Oekraïne heeft verregaande consequenties wereldwijd en stopt niet aan de Europese grens. Met name de impact op het Amazonegebied is enorm. Om dit beter in kaart te brengen, namen we een interview af met Pablo Solón. Hij is activist, onderzoeker en beleidsanalist op het gebied van water, klimaat, milieu, handel, financiën en systemische alternatieven. Van 2009 tot 2011 was hij ambassadeur van Bolivia bij de Verenigde Naties en bovenal is hij directeur is van Fundación Solón, een partnerorganisatie van 11.11.11 in Bolivia.  

Watch Pablo Solón Romero on the impact of de war in Ukraine on the Amazon and in Bolivia on YouTube.

Impact van het conflict op de Amazone en Bolivia

"In Brazilië wordt het slinken van voorraden door de oorlog gebruikt als een excuus om autorisatie te geven aan mijnactiviteiten in inheemse gebieden. Op dit moment is er een enorm verzet in Brazilië tegen deze wet. Maar ik moet zeggen dat er in het begin veel discussie was in de media, maar nu zie ik dat niet meer. Het is genormaliseerd."

De politieke reactie in Bolivia

"Je kunt niet ingrijpen in een ander land, je kunt de migratie van miljoenen mensen in een ander land niet provoceren, je kunt je ogen niet sluiten voor deze realiteit. Maar zo is het hier. Het is erg ingewikkeld."

Watch Pablo Solón Romero on the political reaction in Bolivia on YouTube.
Watch The war in Ukraine and the civil society on YouTube.

De oorlog in Oekraïne en het middenveld

"De economische crisis is hier zo groot dat de voornaamste problemen die sociale groepen aankaarten meer te maken hebben met overleven en specifieke noodzaken hier. Je ziet hier in Bolivia niet een beweging die op straat komt."

Nationalisme versus globalisering

"Ik zie op dit moment geen beweging die naar het geheel kijkt. Hoe gaan we het groeiend nationalisme aanpakken?"

Watch Nationalism vs Globalization on YouTube.