Image
Free Palestine

11.11.11 roept op tot 10-puntenplan tegen Israëlische straffeloosheid

Politiek

In de Palestijnse wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem dreigen Palestijnse families uit hun huis gezet te worden, om zo plaats te maken voor Israëlische kolonisten. Protesten hiertegen worden op brutale wijze neergeslagen door Israël. Deze nieuwe escalatie is een zoveelste illustratie van het Israëlische beleid van nederzettingenexpansie, annexatie en apartheid. 11.11.11 stelt een actieplan met tien concrete maatregelen voor om een einde te stellen aan de Israëlische straffeloosheid. 

De afgelopen dagen en weken namen de spanningen in Palestina, en in het bijzonder in Oost-Jeruzalem, gevoelig toe. Dit naar aanleiding van de mogelijke uitzetting van vier Palestijnse gezinnen in de wijk Sheikh Jarrah, die plaats zouden moeten maken voor Israëlische kolonisten. Dergelijke uitzettingen zijn illegaal onder internationaal recht. 

De reeds erg gespannen situatie in Sheikh Jarrah werd bovendien nog verergerd door herhaalde provocaties van Israëlische kolonisten en de Israëlische politie in bezet Oost-Jerusalem. Afgelopen weekend viel de Israëlische politie op verschillende momenten de al-Aqsa moskee, één van de heiligste plekken in de Islam, binnen. 

Sinds maandagmiddag 10 mei voert Israël ook luchtaanvallen uit op de Gazastrook, als vergelding voor raketten die Hamas vanuit Gaza afvuurde. Het aantal doden dat in de eerste uren van deze luchtaanvallen is gevallen, waaronder verschillende kinderen, doet vrezen voor een scenario dat vergelijkbaar is met dat van de Gaza-oorlog in de zomer van 2014. 11.11.11 roept de federale regering op om in ondubbelzinnige bewoordingen duidelijk te maken dat elke aanval op burgers een rode lijn is, en dat alle partijen het internationaal recht dienen te respecteren

    Nederzettingen en apartheid

    Deze recente escalatie is een zoveelste illustratie van het Israëlische beleid van nederzettingenexpansie, annexatie en apartheid. Het is dan ook cruciaal om de bredere grondoorzaken van deze laatste escalatie aan te pakken, in plaats van louter te focussen op symptoombestrijding. 

    De apartheidssituatie werd onlangs nog uitvoerig gedocumenteerd in een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, maar werd eerder ook al bevestigd in rapporten van verschillende toonaangevende Palestijnse en Israëlische mensenrechtenorganisaties. Ook 11.11.11 stelde in december 2020 dat er duidelijk sprake is van een apartheidssituatie, zoals gedefinieerd onder internationaal recht. 

      Image
      Free Palestine
      (c) Montecruz Foto

      Op 3 maart 2021 opende het Internationaal Strafhof (ICC) bovendien een onderzoek naar de situatie in bezet Palestijnse gebied, met inbegrip van Oost-Jeruzalem. Volgens het Statuut van Rome kunnen zowel het Israëlische nederzettingenbeleid, de misdaad van apartheid als de situatie in Gaza onderzocht worden door het Internationaal Strafhof. 

      10-puntenplan 

      Zoals onze Palestijnse partners aangeven, volstaan louter veroordelingen van de Europese Unie niet langer om de naleving van het internationaal recht te waarborgen. De internationale gemeenschap moet concrete maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat Israël het internationaal recht en de mensenrechten respecteert. 

      11.11.11 en haar Franstalige zusterorganisatie CNCD-11.11.11 stellen daarom een 10-puntenplan voor om een einde te stellen aan de Israëlische straffeloosheid. Deze maatregelen hebben betrekking op een verdieping van het differentiatiebeleid tegenover Israëlische nederzettingen en het nemen van tegenmaatregelen tegen annexatie (zoals beloofd in het federale regeerakkoord), de erkenning van de apartheidssituatie in bezet Palestijns gebied en in Israël, de verdediging van de onafhankelijkheid van het Internationaal Strafhof, en de stopzetting van elke vorm van wapenhandel en militaire samenwerking met Israël : 

      1. Onderzoek de wettelijke mogelijkheden voor een nationaal verbod op handel met bezette gebieden. 
      2. Neem de nodige stappen opdat bilaterale akkoorden tussen België en Israël een territoriale clausule bevatten die Israëlische nederzettingen in bezet gebied expliciet uitsluiten. IJver voor de opstart van een soortgelijk proces op Europees niveau, en roep de Europese Commissie op om er nauwer op toe te zien dat nederzettingen volledig uitgesloten worden van financiering onder het “Horizon Europe” programma. 
      3. Verleen de nodige politieke en financiële steun aan de VN-Mensenrechtencommissaris opdat deze een jaarlijkse update van de VN-database van nederzettingenbedrijven publiceert. 
      4. Verscherp de "Gezamenlijke boodschappen met het oog op de bewustmaking van EU-burgers en -ondernemingen aangaande hun betrokkenheid bij financiële en economische activiteiten in de Israëlische nederzettingen". 
      5. IJver op Europees niveau voor de onmiddellijke hervatting van de politieke discussie over het opstellen van een Europese lijst van "tegenmaatregelen" tegen annexatie. 
      6. Publiceer een publieke verklaring waarin wordt aangegeven dat de FOD Buitenlandse Zaken de beschuldigingen van Israëlische apartheid verder zal analyseren en onderzoeken.
      7. Verleen steun aan de oprichting van een VN-onderzoekscommissie over Israëlische apartheid door de VN-Mensenrechtenraad in Genève.
      8. Verdedig op proactieve wijze de onafhankelijkheid en neutraliteit van het Internationaal Strafhof tegen elke poging tot intimidatie en politieke beïnvloeding, opdat het Hof in alle onafhankelijkheid aantijgingen van zware schendingen van het internationaal recht, door alle betrokken partijen, kan onderzoeken.  
      9. Neem de nodige maatregelen gericht op de volledige stopzetting van elke vorm van wapenhandel en militaire of veiligheidssamenwerking met Israël.
      10. Dring binnen de Europese Unie aan op gecoördineerde actie die de druk op Israël verhoogt om de blokkade van de Gazastrook op te heffen.