Image
Alon Shvut nederzetting (Foto: Zahar / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0))

11.11.11 verwelkomt publicatie VN-database Israëlische nederzettingenindustrie

Resultaat

Op 12 februari 2020 publiceerden de Verenigde Naties (VN) een lijst van 112 bedrijven die actief zijn in de Israëlische nederzettingenindustrie. Deze database komt er ondanks enorme Israëlische en Amerikaanse druk op de VN en na jarenlange inspanningen van Palestijnse, internationale en Belgische ngo's, waaronder 11.11.11.

Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied worden beschouwd als oorlogsmisdaden onder het internationaal recht, maken duurzame sociaaleconomische ontwikkeling in bezet Palestijns gebied onmogelijk en liggen aan de basis van talloze schendingen van de mensenrechten van Palestijnse burgers.

De boodschap aan bedrijven zoals BNP Paribas, Deutsche Bank en Airbnb is nu glashelder: desinvesteer uit de Israëlische bezetting en neem uw verantwoordelijkheid op

Desondanks bieden verschillende bedrijven nog steeds de financiële basis voor de instandhouding en uitbreiding van de Israëlische nederzettingenindustrie. De Verenigde Naties werkten daarom al sinds maart 2016 aan een database van bedrijven die actief zijn in de Israëlische nederzettingenindustrie.

Concreet signaal

Op de VN-lijst bevinden zich alle Israëlische grootbanken, evenals mondiale toerismebedrijven als Booking, Airbnb en Tripadvisor. Onderzoek van 11.11.11 bracht eerder al in kaart hoe banken als BNP Paribas en Deutsche Bank financiële relaties onderhouden met deze Israëlische banken en andere bedrijven die nu zijn opgenomen in de VN-database.

De publicatie van de database liep verschillende keren vertraging op, onder meer door hevige Amerikaanse en Israëlische druk

De publicatie van de database komt op een belangrijk moment. De Verenigde Staten publiceerden op 28 januari 2020 een "vredesplan" dat de Israëlische nederzettingen in bezet gebied - die onder internationaal recht oorlogsmisdaden zijn - wil legitimeren. Door nu de database te publiceren en deze jaarlijks te updaten, stuurt de VN een duidelijk signaal dat iedereen verantwoording verschuldigd is aan het internationaal recht.

"Dit is een enorme overwinning voor het internationaal recht, Palestijnse mensenrechten en voor de strijd tegen straffeloosheid, bezetting en annexatie van Palestijns gebied. De boodschap aan bedrijven zoals BNP Paribas, Deutsche Bank en Airbnb is nu glashelder: desinvesteer uit de Israëlische bezetting en neem uw verantwoordelijkheid op", besluit directeur Els Hertogen van 11.11.11.

Druk VS en Israël

De publicatie van de database liep verschillende keren vertraging op, onder meer door hevige Amerikaanse en Israëlische druk. 11.11.11 ijverde de afgelopen jaren, samen met Palestijnse en internationale organisaties, actief voor de publicatie van de database.

België was zo het eerste Europese land dat in oktober 2018 publiekelijk zijn steun betuigde aan de database. Belgische diplomaten in Genève speelden sindsdien ook een erg constructieve rol bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève.