Image
Actie verdrinkingen

Verdrinkingen zijn een politieke keuze

Actualiteit

‘Verdrinkingen zijn een politieke keuze.’ Met die boodschap namen activisten van 11.11.11 vanmiddag de fontein van de Kleine Zavel in Brussel over naar aanleiding van de dramatische scheepsramp voor de Griekse kust. Daar verdronken mogelijk zeshonderd vluchtelingen nadat hun boot woensdag kapseisde. 11.11.11 eist meer aandacht voor reddingsoperaties en een internationaal onderzoek. ​

Image
Actie verdrinkingen

Zwembandjes en reddingsvesten. Die dreven vanmiddag in de fontein van de Kleine Zavel in Brussel om aandacht te eisen voor de zware scheepsramp van woensdag voor de Griekse kust. Daar verdronken mogelijk zeshonderd vluchtelingen nadat hun boot woensdag kapseisde. Het zou gaan om een van de meest dodelijke rampen op de Middellandse Zee. ​

Deze ramp kon vermeden worden. Sterker nog, verdrinkingen zijn een politieke keuze. Veilige routes voor deze mensen om naar Europa te komen zijn vandaag zo goed als onbestaande. Europese en ook de Belgische hervestigingsprogramma’s zijn zo klein zo dat ze geen realistische optie bieden. Mensen hebben geen alternatief.

Onafhankelijk onderzoek

11.11.11 eist dat België oproept tot een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de gebeurtenissen. De Griekse kustwacht staat bekend voor haar doofpotoperaties op vlak van illegale pushbacks, geweld en criminalisering van ngo’s. Ook nu communiceerde ze onmiddellijk dat de slachtoffers in kwestie geen hulp vroegen. Daar is niets van aan. Tal van elementen van het verhaal van de kustwacht kloppen niet.

Zo gaf de ngo Alarmphone aan dat ze de Europese Grensagentschap Frontex en de Griekse en Italiaanse kustwacht op de hoogte bracht van SOS-signalen die ze van de boot ontving: “Boat in distress. 750 persons on board incl. Many women and children. People said that they cannot go on. They are urgently asking for help,” klonk het in een email van Alarmphone. De vluchtelingenorganisatie van de VN, die in kopie van de mail stond, bevestigt het bestaan van de communicatie.

Humaan migratiebeleid

Een humaan en rechtvaardig migratiebeleid is broodnodig. Legale toegangswegen, verplichte solidariteitsmechanismen en respect voor mensenrechten moeten daarvoor de basis vormen. Helaas maken tragische gebeurtenissen zoals deze scheepsramp en het gebrek aan aandacht voor mensenrechten of reddingsacties in het nieuwe Europese Migratiepact duidelijk dat we die ommezwaai van onderuit moeten afdwingen door acties als deze.

Image
Humaan migratiebeleid is mogelijk