Migratie

Arizona’s migratiebeleid: chaos, leed en kosten

  • Politiek
  • Migratie

07 Feb 2025

3 minuten

De nieuwe regering kiest voor een hardere aanpak van asiel en migratie. Legale vluchtroutes worden ingeperkt en de opvangcapaciteit wordt afgebouwd, waardoor de rechten van asielzoekers in het gedrang komen. Ook op Europees niveau kiest de regering ervoor om verantwoordelijkheid af te schuiven in plaats van solidariteit te tonen. Dit beleid zal leiden tot meer chaos, menselijk leed en hogere kosten voor de samenleving.

Het Arizona-regeerakkoord gooit tal van drempels op die de toegang tot rechten voor mensen op de vlucht bemoeilijken. 11.11.11 maakt zich grote zorgen over de voorgestelde beperkingen op het recht op gezinshereniging, de herziening van de juridische bijstand tijdens de procedure en verslechterde opvangvoorwaarden. Terwijl er nog steeds mensen op straat slapen, wil de regering het netwerk van Lokale Opvang Initiatieven (LOI) afbouwen. Dit is een onbegrijpelijke keuze, aangezien deze duizenden opvangplaatsen een cruciale rol spelen in de opvangcrisis

Weinig Europese solidariteit, maar geen extreme koerswijziging

Ook op Europees vlak gaat het regeerakkoord niet in de goede richting. Het kiest voor een minimale bijdrage aan de herverdeling van asielzoekers. De grootste schade lijkt wel verdwenen. Zo blijft de regering binnen de contouren van het EU-Migratiepact en houdt ze vast aan internationale verplichtingen zoals de VN-Vluchtelingenconventie. Van een onrealistisch en uiterst problematisch Australisch model of een zogezegd opt-out scenario is niet langer sprake.  

Wel wil de regering meer samenwerken met herkomst- en doorreislanden, maar het is onduidelijk welke ‘nuttige pistes’ hierbij verkend worden. 11.11.11 benadrukt dat de focus moet liggen op betere bescherming van vluchtelingen en de opzet van veilige toegangswegen. We waarschuwen tegen scenario’s waarbij asielprocedures worden uitbesteed aan derde landen, zoals het UK-Rwanda model of de Italië-Albaniëdeal, die keer op keer bewezen hebben niet te werken en totaal haaks staan op mensenrechten.

Stopzetting hervestigingsprogramma zorgt voor minder veilige routes

11.11.11 maakt zich grote zorgen over de stopzetting van het Belgische programma voor hervestiging. Dit programma is een levenslijn voor mensen in nood en één van de weinige legale wegen naar bescherming. De beslissing om het stop te zetten, druist in tegen de eigen doelstelling van de regering: mensensmokkel bestrijden en legale migratieroutes versterken. Je kan niet tegelijk mensensmokkel aanpakken én de veilige alternatieven vernietigen.

Kinderen sluit je niet op. Nooit.  

Het regeerakkoord belooft meer investeringen in opvang en bescherming in conflictgebieden, maar hoe dat concreet zal gebeuren, blijft onduidelijk. Tegelijkertijd zijn er zware besparingen gepland op ontwikkelingssamenwerking – precies het budget dat deze inspanningen mogelijk maakt. Daarnaast wil de regering ontwikkelingssamenwerking koppelen aan medewerking aan het Belgische terugkeerbeleid. 11.11.11 gelooft niet dat dit een effectieve aanpak is en waarschuwt dat vooral de lokale bevolking in partnerlanden de gevolgen zal dragen als budgetten worden geschrapt.

Wel positief: het wettelijk verbod op het opsluiten van gezinnen met kinderen blijft behouden. Maar het regeerakkoord voorziet een evaluatie van deze wet na twee jaar. 11.11.11 rekent erop dat de partijen die dit verbod invoerden, hun standpunt trouw blijven. Want kinderen sluit je niet op. Nooit. 

 

Ontdek de uitgebreide analyse van het regeerakkoord 

Gerelateerde verhalen