Europese Commissie wil asielzoekers dumpen in landen waar ze nooit geweest zijn
20 May 2025
2 minuten
De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel gelanceerd dat asielzoekers voortaan makkelijker naar landen buiten de Europese Unie kan sturen, zelfs als ze daar geen enkele band mee hebben. Mensen kunnen voortaan worden uitgezet naar zogenaamd ‘veilige’ derde landen waar ze nooit een voet hebben gezet, waar ze niemand kennen, en waar hun rechten niet gegarandeerd zijn. "Dit komt neer op het dumpen van mensen en mensenrechten", zegt 11.11.11-migratie-expert Flor Didden.
WAT VERANDERT ER PRECIES?
Tot nu toe mocht de EU een asielzoeker enkel naar een derde land sturen als er een aantoonbare band was met dat land, bijvoorbeeld familie of een eerder verblijf. Die vereiste wordt nu geschrapt. Hierdoor wordt het mogelijk om mensen te deporteren naar landen waar ze geen enkele connectie mee hebben.
Bovendien stelt de Commissie voor om ook de automatische opschorting van uitwijzing tijdens een beroepsprocedure af te schaffen. Dat betekent dat mensen al kunnen worden uitgezet nog voor hun asielprocedure is afgerond. Dit verhoogt het risico op onomkeerbare fouten en onmenselijke behandeling.
Met dit voorstel opent de Commissie de deur om mensen die bescherming zoeken naar landen te sturen waar ze nog nooit een voet hebben gezet – en waar ze gevaar lopen. Dit is geen asielbeleid, maar komt neer op het dumpen van mensen en mensenrechten.
Een gevaarlijke trend
Het voorstel past in een bredere Europese trend: de verantwoordelijkheid voor bescherming van vluchtelingen doorschuiven naar derde landen. Dat gebeurt vaak zonder duidelijke garanties voor de rechten van mensen op de vlucht.
Eerder dit jaar stelde de Commissie al zogenaamde “terugkeerhubs” voor: opvangcentra buiten de EU waar afgewezen asielzoekers worden vastgehouden tot ze kunnen worden gerepatrieerd. Dit nieuwe voorstel gaat nog een stap verder. Mensen kunnen al vóór hun asielaanvraag inhoudelijk bekeken wordt, worden doorgestuurd naar een derde land. En dat ondergraaft volledig hun recht om asiel in de EU aan te vragen.
De aanpak doet denken aan het controversiële Rwanda-akkoord van het Verenigd Koninkrijk – een plan dat zowel juridisch als ethisch op stevige kritiek stuitte, en dat in de praktijk een mislukking bleek.

Oproep aan Belgische regering en het Europees Parlement
11.11.11 roept het Europees Parlement en de Belgische regering op om het voorstel tegen te houden. “Als dit wordt goedgekeurd, verdwijnt de laatste structurele bescherming in het Europese asielbeleid."
In plaats van mensen in de kou te zetten, vraagt 11.11.11 dat de EU werk maakt van:
- eerlijke asielprocedures aan de grenzen,
- solidariteit tussen lidstaten,
- en veilige, legale migratieroutes.