Image
Stop de moorden

Stop de moorden: bescherm Filipijnse changemakers

Beweging

Op 6 oktober verzamelden een aantal Belgische organisaties voor de poorten van de Filipijnse ambassade. Zij uitten hun boosheid  over de vele moorden  op mensenrechtenactivisten in de Filipijnen omwille van hun engagement.

Image
Stop de moorden

Even voor de actie was er een onderhoud met de Filipijnse ambassadeur, maar dat werd een dovemansgesprek. De ambassadeur bleef erop hameren dat de Filipijnen een democratisch land is met een zeer populaire president. Ja, er gebeuren moorden, maar die worden onderzocht. Het klopt dat de onderzoeken traag lopen , “maar  we kunnen daar niks aan doen,” aldus de ambassadeur. Onze Azië-expert Kris Vanslambrouck blijft vastberaden: “We zullen dit blijven aankaarten, zowel bij de Filipijnse als de Belgische autoriteiten.” 

Midden september stuurde 11.11.11 in naam van de Belgische ngo’s die actief zijn in de Filipijnen een brief aan de ministers Goffin en De Croo om hun diepe bezorgdheid te uiten over de voortdurende buitengerechtelijke executies en de cultuur van straffeloosheid in het land.

De concrete aanleiding was de moord op Zara Alvarez op het eiland Negros. Zara was een toegewijde mensenrechtenactiviste, lerares en alleenstaande moeder. Ze zette zich in voor boeren en landarbeiders die strijden voor recht op land. Ze was eveneens lid van de Raad van Bestuur van de Council for Health and Development (CHD) en ze was vrijwilliger voor de mensenrechtenalliantie Karapatan op het eiland Negros. Zowel CDH als Karapatan zijn partners van het  11.11.11-lid Viva Salud. Ze werd genomineerd als één van de changemakers in de 11.11.11-campagne.

Zara was een toegewijde mensenrechtenactiviste, lerares en alleenstaande moeder. Ze zette zich in voor boeren en landarbeiders die strijden voor recht op land

Image
Zara Alvarez werd vermoord door een onbekend doodseskader.
Zara Alvarez werd vermoord door een onbekend doodseskader.

Omwille van haar engagement werd Zara al heel lang met de dood bedreigd. Dit begon reeds 15 jaar geleden en leidde in 2012 tot haar arrestatie. Ze werd ervan beschuldigd lid te zijn van de communistische rebellengroep New People's Army (NPA) en van deel genomen te hebben aan een moord. Ze verbleef 2 jaar in de gevangenis tot ze op borgtocht werd vrijgelaten. Het duurde tot maart 2020 eer ze werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Toch bleef ze doodsbedreigingen ontvangen.

Al jarenlang wijzen de Belgische ngo’s erop dat de Filipijnse regering, onder het mom van terrorismebestrijding, activisten in het vizier houden. Op die manier zet de regering druk op hun inzet voor  middenveldorganisaties. Binnen deze context klinkt ook de goedkeuring van de nieuw antiterreurwet alarmerend. Die is gebaseerd op een veel te brede definitie van terreur en zet de deur wagenwijd  open voor misbruik door de veiligheidsdiensten. Vele organisaties trokken alvast naar het Hooggerechtshof omdat ze van oordeel zijn dat de wet in strijd is met de grondwet. 

Zara Alvarez is slechts één van de vele slachtoffers van  de mensenrechtenschendingen  in de Filippijnen. Onder president Duterte is de Filipijnen één van de gevaarlijkste landen voor verdedigers van mensenrechten. Sinds zijn aantreden in juni 2016 zijn 182 dergelijke executies gedocumenteerd. 

De Belgische ngo’s veroordelen sterk de moord op Zara Alvarez en steunen de eisen van onze Filipijnse partnerorganisaties  aan de Filipijnse regering zoals een onmiddellijk onderzoek naar de moord op Zara Alvarez, het vervolgen van de daders, het stoppen van de intimidatie  van  mensenrechtenactivisten  en het intrekken  van de nieuwe antiterreurwet.

Ook België kan een actieve rol spelen. Daarom vragen wij  aan onze regering om de moord op Zara Alvarez te veroordelen, een boodschap te sturen naar de Filipijnse regering om een einde te maken aan het klimaat van straffeloosheid, resoluties van de VN-Mensenrechtenraad te ondersteunen die oproepen voor een onafhankelijk onderzoek naar de buitengerechtelijke executies en ondersteuning te bieden aan mensenrechtenorganisaties en -activisten.

Ondertekenaars

11.11.11, CSA, Entraide & Fraternité, KIYO, Quinoa, Solidagro, TRIAS, Viva Salud, VLIR-UOS, WSM en Steunfonds Filipijnen Overpelt