Trias

Sterke koffie door sterke vrouwen

"Als vrouwen gelijke kansen krijgen, versterkt dat hun zelfbeeld en bestaanszekerheid", vinden ze bij Trias. Daarom zet onze lidorganisatie koffiecoöperatieven op waar dames de plak zwaaien. Resultaat? Geëmancipeerde vrouwen die de lokale economie nieuw leven inblazen. 

  • Resultaat
  • El Salvador, Guatemala, Filipijnen

09 Jun 2020

2 minuten

Goed nieuws uit Centraal-Amerika: vrouwen nemen er meer en meer het voortouw in de koffieproductie. Mannen en jongeren migreren in die regio alsmaar vaker van het platteland naar de stad of naar het buitenland, op zoek naar werk. En dat creëert kansen voor vrouwen met goesting om te ondernemen.

Een mooi begin, al is de strijd nog niet gestreden. Meestal zijn de landbouwpercelen waar deze vrouwen op werken geregistreerd op naam van hun echtgenoot. Dat maakt het voor deze dames niet evident om aan leningen, marktinformatie of de nodige productiemiddelen te komen. Zelf aan de slag gaan in de koffiesector is dus nog geen synoniem voor betere kansen. Maar er bougeert wel wat.

Om de vrouwen in de koffie-industrie nog meer slagkracht te geven, ontwikkelde Trias een toolbox waarmee koffiecoöperatieven aan gendergelijkheid kunnen werken

Toolbox voor gendergelijkheid

Om de vrouwen in de koffie-industrie nog meer slagkracht te geven, ontwikkelde Trias een toolbox waarmee koffiecoöperatieven aan gendergelijkheid kunnen werken. 

En dat werkt. "Als vrouwen gelijke kansen krijgen, versterkt dat hun zelfbeeld en bestaanszekerheid", luidt het bij Trias. "Vrouwenemancipatie is een belangrijke hefboom in de bestrijding van plattelandsarmoede. Bovendien komt het de koffieketen zelf ten goede."

Na El Salvador nu ook de Filipijnen

In El Salvador zijn een aantal coöperatieven al aan de slag met de toolbox, maar Trias heeft nog meer plannen, onder meer in Guatemala, op de Filipijnen en later in Afrika. Straffe koffie en straffe resultaten dus — en dat allemaal dankzij jouw steun.

Trias

Benieuwd hoe jij kan helpen?

Geef koffiecoöperatieven een duwtje in de rug

Ik doe een eenmalige gift

Met een maandelijkse gift is je impact nog groter 

Ongelijkheid, klimaatverandering en voedselvoorziening zijn problemen die om aangehouden inspanningen vragen. Help ons om ze bij de wortel aan te pakken.
Ik steun maandelijks

Vanaf 40 euro op jaarbasis recupereer je 45% van je gift via je belastingen. Door de coronacrisis krijg je in 2020 zelfs 60% terug. 

Gerelateerde verhalen