Image
Cerro de pasco

Girón wint de strijd om proper water

Resultaat

Hun overwinning vierden de inwoners van het Ecuadoraanse Girón met toeters, bellen en blauwe vlaggen langs de straten. Een ode aan het water, want na jarenlang strijden haalden ze hun slag thuis: de vervuilende goudmijn Loma Largain de waterbronnen van Quimsacocha wordt niet langer vergund.

Het Canadese mijnbouwbedrijf INV Metals krijgt van de Ecuadoraanse autoriteiten geen toestemming om de exploitatie van mijnen in het kanton Girón op te starten. Die beslissing is het eindresultaat van jarenlang verzet van de lokale bevolking. 

Verschillende sociale organisaties, culturele groepen en inheemse leiders en politici verdedigen er al tientallen jaren hun ‘recht op water’. De ontginning van goud, koper en zilver in de regio heeft namelijk een nefaste invloed op de watervoorziening in de natuur, landbouw en veeteelt. Maar ze bemoeilijkt ook de toegang tot drinkbaar water voor de inwoners. 

Een luid en duidelijk ‘neen’ tegen mijnbouw

Twee van onze partners, Acción Ecológica en INREDH (Fundación Regional de Asesoría en Derechos Humanos), zetten hun schouders mee onder het protest, wat uiteindelijk uitmondde in een volksraadpleging. “Bent u het ermee eens dat mijnbouwactiviteiten plaatsvinden in de waterbronnen van Quimsacocha?”, luidde de vraag. Een overweldigende 86,97% van de bevolking antwoordde met een niet mis te verstane “nee”. 
 

Ondanks pogingen van het mijnbouwbedrijf om de volksraadpleging naast zich neer te leggen, zijn de inwoners vastberaden om stand te houden tegen de exploitatie

Blijven strijden

De inwoners van de Quimsacochavlakte kunnen dus weer opgelucht ademhalen, al is de strijd nog niet gestreden. INV Metals zal zijn inspanningen voortzetten om in de toekomst alsnog een vergunning te krijgen. Ze zullen het referendum juridisch aanvechten, proberen om de volksraadpleging onwettig te laten verklaren en de regering onder druk zetten om het Loma Largaproject toch binnen te halen.

De volksraadpleging is gelukkig bindend, zoals vastgelegd in de grondwet. Yaku Peréz Guartabel, de advocaat van de gemeenschappen die de krachten bundelden om hun recht op water verdedigen, zegt zich te blijven verzetten tegen de mijnbouw. Hij zal INV Metals dan ook strafrechtelijk vervolgen als het probeert om zijn mijnbouwactiviteiten in Girón verder te zetten. 

Ondanks pogingen van het mijnbouwbedrijf om de volksraadpleging naast zich neer te leggen, zijn de inwoners vastberaden om stand te houden tegen de exploitatie. Ze doen dat al decennialang, en deze overwinning bewijst dat ze op goede weg zijn. 

Dankzij jouw steun kunnen de inwoners van Girón blijven vechten voor hun recht op proper water.

Jana Van Braeckel, inhoudelijk medewerker partnerwerking Latijns-Amerika, en Freya Rondelez, coördinator Zuidkantoor Latijns-Amerika.