Image
Ouly in Senegal © Isabel Corthier

Dankzij jouw steun kan Ouly bij haar familie blijven

Resultaat

De droogte in Senegal dwingt alsmaar meer inwoners om het platteland in te ruilen voor de stad, of om hun heil te gaan zoeken in Europa. Daar steken onze lidorganisatie Broederlijk Delen en haar partner Symbiose een stokje voor. Symbiose zet opleidingen land- en tuinbouw op, zodat de lokale bevolking er groenten kan telen met innoverende technieken. Bathie, Ablaye en Ouly kunnen op die manier thuis de kost verdienen, zonder noodgedwongen hun streek te moeten verlaten.

Bathie zet zijn dorpsgenoten aan het werk

Bathie Gaye is 70 en zet zich al jarenlang in voor zijn dorp, Keur-Samba-Die. Zijn doel: verhinderen dat zijn jongere broer en zijn zoon moeten emigreren naar Europa, op zoek naar werk. En dat is hem gelukt, ook. Bathie zorgt ervoor dat de werken voor de waterputten gefinancierd worden, dat er voor de omheining betaald wordt en dat mensen er zelf groenten kunnen kweken, allemaal met de steun van Symbiose — en de jouwe.

Bathie ging in zijn dorp aan de slag met werkmateriaal van Symbiose en zette zijn dorpsgenoten aan om bij hen een opleiding te volgen. De landbouwtechnieken die ze leerden, passen de dorpelingen intussen toe. Hun oogsten zijn nu groter, waardoor ze comfortabel rondkomen van de groenten die ze telen, zelfs als het klimaat opwarmt. 

Image
Jongeren in Senegal
Dankzij Symbiose kunnen jongeren bij hun familie in hun thuisdorp blijven. © Isabel Corthier

Ablaye verbouwt groenten samen met vader Bathie

“Elk jaar voelen we de negatieve invloed van de klimaatverandering toenemen”, vertelt Ablaye, de zoon van Bathie. Hij is 25 en werkt al drie jaar op het veld van zijn vader. De omstandigheden zijn er moeilijk; meteen ook de reden waarom veel van zijn dorpsgenoten vertrekken. Maar daar denkt Ablaye niet meer aan. “Dankzij de opleiding tuin- en landbouw die ik volgde, weet ik dat ik bij mijn familie kan blijven."

Ouly ruilde verhuisplannen in voor een eigen moestuin

Ouly is 35 en kan meespreken van de waarde van die opleiding. Ze runde een tijdlang een winkel in Dakar, maar kon daar niet blijven. Vertrekken richting Europa was één optie, maar Ouly wilde liever bij haar familie blijven. En dus keerde ze terug naar Diamwelly, het plattelandsdorp waar ze vandaan komt. Daar sloot ze zich aan bij het tuinbouwproject van Symbiose en leerde er slimme landbouwtechnieken om beter in te spelen op de klimaatverandering. Met succes: vandaag kweekt ze groenten die ze nadien weer verkoopt. 

Image
Ouly verbouwt en verkoopt nu voldoende.

"Migreren hoeft niet meer"

Dankzij jouw steun en de expertise van Symbiose wisten Bathie, Ablaye en Ouly hun oogst te verbeteren en hoeven ze niet te verhuizen. 

Geef Bathie, Ablaye en Ouly de mogelijkheid om landbouw leefbaar te houden in Senegal.

Symbiose is een partner van Broederlijk Delen, die ook gesteund wordt door 11.11.11. 

Benieuwd hoe jij kan helpen?

Steek Bathie, Ablaye, Mor en Ouly een hart onder de riem

Ik doe een eenmalige gift

Met een maandelijkse gift is je impact nog groter 

Ongelijkheid, klimaatverandering en voedselvoorziening zijn problemen die om aangehouden inspanningen vragen. Help ons om ze bij de wortel aan te pakken.
Ik steun maandelijks

Vanaf 40 euro op jaarbasis recupereer je 45% van je gift via je belastingen. Door de coronacrisis krijg je in 2020 zelfs 60% terug.