Image
colombia

#SOSColombia

Actualiteit

Het Colombiaans volk gaat verder met de opstand, met de steun van andere landen

Colombia is wakker geworden. Het volk protesteert en verzet zich zoals nooit tevoren tegen de narcodictatuur van president Duque en zijn mentor, ex-president Alvaró Uribe. De volksopstand, die op 28 april begon als een protestactie tegen een geplande belastinghervorming, is een eigen leven gaan leiden. Het is één langgerekte schreeuw om hulp geworden. Een krachtige roep om verandering. Nooit eerder hebben de Colombianen met één stem zoveel dagen achter elkaar geprotesteerd. Met veel medestanders tegelijkertijd en in zoveel steden over de hele wereld.

Hallucinante taferelen

Muziek, dans en acrobatie, afgewisseld met hallucinante oorlogstaferelen van vredesvolle manifestanten, vullen de straten van Colombia. Deze manifestanten worden echter vanuit helikopters en legertanks beschoten. De teller staat, volgens ngo Temblores en Indepaz, intussen op 47 dodelijke slachtoffers waarvan 39 door politiegeweld. 28 manifestanten die een oog verloren hebben, 12 slachtoffers van seksueel geweld, 278 slachtoffers van fysiek geweld en 963 willekeurige aanhoudingen. Hallucinante cijfers.

De Verenigde Naties (VN) ging er poolshoogte nemen en bevestigde de brutaliteit van het geweld.

De private pro-regeringskanalen reppen met geen woord over de afschuwelijke en bloedige aanval van politie en leger op de manifestanten. Ofwel noemen die de manifestanten vandalen en terroristen. En het internet wordt afgesneden in een poging te vermijden dat beelden van onaanvaardbare mensenrechtenschendingen de wereld zouden rondgaan. Maar dit is nu eenmaal onvermijdelijk. Zo zou de hele wereld getuige zijn van hoe nationale politieagenten, die undercover zijn, infiltreren in de massa. Ze schieten tijdens de betogingen met hun vuurwapens om chaos te zaaien. Gelukkig zijn er ook agenten die hun uniform uitgetrokken hebben omdat ook zij het regime de rug toekeren.

Image
colombia

Cali, hoofdstad van salsa en van verzet

35 van de dodelijke slachtoffers vielen in Cali, gekend als hoofdstad van salsa maar nu ook als symbool van verzet. De smeltkroes van verschillende bevolkingsgroepen is politiek en economisch gezien een strategisch punt in Colombia. Het is onder meer het epicentrum van de suikerrietteelt. De Verenigde Naties (VN) ging er poolshoogte nemen en bevestigde de brutaliteit van het geweld. Lokale autoriteiten zwelgen in medeplichtigheid door hun stilzwijgen. De humanitaire noodsituatie is er uitgeroepen.

Image
colombia

De jongeren zijn de hoop voor de toekomst

Hoewel vakbonden, gezondheidsorganisaties, feministen, LGBTI+, inheemse en boerenorganisaties hun ontevredenheid uiten, zijn de jongeren de katalysator van het sociaal protest. Zij geven alles omdat ze niets meer te verliezen hebben. Colombia is het OESO-land met het hoogste percentage NEET-jongeren. NEET-jongeren zijn jongeren tussen 15 en 24 jaar die geen opleiding volgen, die niet naar school gaan of werkloos zijn. In Colombia, maken zij 24,9% van de bevolking uit. Hun situatie is uitzichtloos. Daarom nemen ze risico’s voor verandering.

Zullen de wapens zwijgen?