Image
Radio GOFM

Radio GOFM versterkt de stem van vrouwen in Oost-Congo

Actualiteit

Radiostation GOFM in Oost-Congo blijft doorzetten, ondanks de dreiging van de oorlog. De zender komt op voor vrouwenrechten en gaat de strijd aan met seksueel geweld. “Dit belangrijk informatiekanaal kan verloren gaan en dan gebruikt worden voor verkeerde doeleinden.” 

Radio is een belangrijk medium in Oost-Congo. Dat weet ook Passy Mubalama, die met haar organisatie AIDPROFEN het radiostation GOFM oprichtte.  

De zender speelt in op de nood om het perspectief van vrouwen rond belangrijke thema’s te belichten. Zoals de specifieke uitdaging voor vrouwen om deel te nemen aan de politiek en zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen. Maar ook hoe ze kunnen omgaan met de dagdagelijkse bekommernissen die de aanwezigheid van gewapende groeperingen met zich meebrengt en hoe dit hun leven beïnvloed. Er werken ook veel vrouwelijke journalistes.

Passy richtte AIDPROFEN op om de precaire situatie van vrouwen en kinderen in vluchtelingenkampen te verbeteren. Deze organisatie groeide al snel tot een spreekbuis voor vrouwenrechten. Ze stimuleert het politiek engagement van jongeren en vrouwen zodat ze strijdvaardiger worden en zichzelf en hun rechten kunnen verdedigen. 

Het staat dus buiten kijf dat dit radiostation een belangrijke stap is in het bevorderen van de toegang tot informatie. Radio is het communicatie- en sensibiliseringsmiddel bij uitstek in DR Congo. Dus ook een sterke tool in het empoweren van vrouwen binnen deze moeilijke omstandigheden.

Image
Radio GOFM

Vergeten oorlog

Een vergeten oorlog. Zo wordt de huidige situatie in Oost-Congo vaak beschreven. De bevolking lijdt er onder het aanhoudende geweld van verschillende rebellengroepen. De VN-veiligheidsmissie MONUSCO slaagt er niet in de bevolking te beschermen en veroorzaakt hiermee protest. De humanitaire noden zijn hoog, de internationale hulpverlening schiet tekort.  

Het rebellenleger M23 rukt op in de provincie Noord-Kivu en sloot al verschillende toegangswegen richting de grootstad Goma af. In die stad huist het radiostation GOFM van 11-partner AIDPROFEN. 

Image
passy-aidprofen-200x200

Als de rebellengroep M23 Goma inneemt, zal ook het radiostation een doelwit zijn.

Passy Mubalama
oprichtster GOFM en AIDPROFEN

Gevaar

Rebellen namen reeds verschillende radiostations in de regio over om propaganda te verspreiden. Als M23 Goma binnenvalt is het zeker dat ze het radiostation zullen inpalmen. 

Het opstarten van de radio heeft redelijk wat voeten in de aarde gehad: de aankoop van het nodige materiaal, het verkrijgen van de vereiste certificaten, het bijeenzoeken van de nodige middelen, ... Er werken ook veel vrouwelijke journalistes.  

Er zijn ook verkiezingen gepland in december, maar in de huidige context wil dit zeggen dat bepaalde gebieden niet zullen kunnen deelnemen omwille van het geweld en de onveilige situatie in de regio. Tot grote bezorgdheid van het Congolese middenveld is er momenteel geen garantie op eerlijke en transparante verkiezingen. 

Bekijk de VRT-reportage over GOFM