Olie vervuiling in Peru
Kleine vissers, grote veranderingen
10 Oct 2022
3 minuten
Van de ene dag op de andere zag Luis Alberto Garrido de havenkade van Ancón leeglopen. De mensen die er normaalgezien in alle vroegte hun vis kwamen kopen, bleven weg. Want er was geen vis meer om te verkopen. Net als duizenden andere kleine vissers in Noord-Peru verloor Luis zijn broodwinning na een olielek dat de kust zwaar vervuilde. De schuldige: een Europees oliebedrijf.
In januari 2022 stroomden zo’n twaalfduizend vaten ruwe olie de oceaan in toen het laden van een olietanker van het Spaanse oliewinningsbedrijf Repsol fout liep. Vijfentwintig stranden werden zwaar vervuild en daarbij werden ook drie unieke marinereservaten bedreigd. De olie kroop tussen de rotsen en in de poeltjes waar lokale vissers krab, octopus en zeebaars vangen.
Ook vele maanden later blijft het goedje de voedselketen en het ecosysteem vergiftigen. Het is maar een van de vele incidenten in dit gebied waar een losgeslagen ontginningsindustrie traditionele activiteiten bedreigt en de omgeving vervuilt.
Geen werkzekerheid
Ook in andere gebieden leven vissers met een constante angst voor olielekken want er zijn onvoldoende beveiligingsmaatregelen om vervuiling te voorkomen. Ook de concessies worden voortdurend uitgebreid. In Chimbote heerst een losgeslagen ontginningsindustrie die de traditionele activiteiten bedreigt en de omgeving vervuilt. Daar hebben zowat 2500 lokale vissers geen vangnet in geval van een ramp. Ze voelen zich in de steek gelaten door een overheid van wie de meeste ambachtelijke vissers geen vergunning krijgen om hun beroep uit te oefenen.
Organisatie en actie
De vissers van Chimbote blijven niet bij de pakken zitten. Met de steun van Instituto Natura die ijvert voor ecologische en sociale rechtvaardigheid in de kustgebieden van Noord-Peru, organiseren ze zich.
Instituto Natura ondersteunt de lokale bevolking bij haar acties om bedrijven tot de orde te roepen. Ze doet onderzoek naar de impact van de ontginningsbedrijven in de regio, ze verzet zich tegen de misbruiken van de grootschalige industriële visvangst en de nieuwe concessies voor oliewinning.
Met succes! Een wet die de deur openzette naar nieuwe concessies voor oliewinning in kwetsbare ecosystemen ging dankzij hen de koelkast in. De vissers vragen ook dat bedrijven hun zorgplicht en verantwoordelijkheid ernstig nemen. Ze willen dat de regels worden nageleefd en ze een schadevergoeding betalen wanneer er fouten worden gemaakt.
Maria Elena uit Chimbote is actief bij het Instituto Natura: “Wij vechten samen tegen schendingen van onze rechten en voor het behoud van onze broodwinning. We willen ingaan tegen deze onhoudbare commercialisering van de natuur. Kleine successen kunnen leiden tot grote veranderingen. Burgerverzet inspireert.”
Copyright coverfoto: © Jhonel Rodríguez Robles / Andina
Stop jij mee klimaatonrecht?
De lokale bevolking draagt de zware gevolgen voor onze verslaving aan fossiele brandstoffen.
Stop samen met ons het onrecht.