Chico Latino - Onderwijs is een hefboom voor maatschappelijke ontwikkeling.
Chico Latino, een educatief project met wortels in Vlaanderen én Peru, bouwt al jaren aan betere onderwijskansen voor kinderen en jongeren in Cusco en had een ingrijpende impact op het leven van honderden kinderen.
07 Jul 2025
3 minuten
Hilde Coeckelberghs, de oprichtster van Chico Latino, adopteerde in 1988 een baby uit Peru, een chico latino. Ze voelde zich verbonden met het land en merkte dat er structurele steun nodig was. Ze besloot om iets terug te doen. "De mensen met wie ik sprak, gaven aan dat het onderwijs een ramp is en er extra handen gezocht werden voor de huiswerkklas.”
Onderwijs onder druk
De kwaliteit van het Peruaans onderwijs is de voorbije twintig jaar sterk achteruitgegaan. Ondanks hervormingen rond modernere schoolboeken en leerkrachtenopleiding bereiken deze maatregelen te weinig scholen. Grote klassen – soms tot vijftig leerlingen – maken het moeilijk om moderne methoden toe te passen.
Veel kinderen uit arme gezinnen of met een achtergrond als straatkind werken en gaan onregelmatig naar school. In Cusco bestaan enkele wijkcentra die jongeren helpen hun leerachterstand in te halen. De motivatie is groot, maar aangepast didactisch materiaal ontbreekt. Hieraan wil Chico Latino iets doen. "We zijn toen met een groep vrijwilligers teruggegaan met educaties speelgoed”, vertelt Hilde enthousiast.
Samen leren, samen bouwen
Chico Latino zette een samenwerking op tussen Vlaamse en Peruaanse leerkrachten en pedagogen. In wederzijds respect brengen ze kennis en ervaring uit beide landen samen. België bouwde expertise op in onderwijs gericht op inzicht, zelfwerkzaamheid en zelfstandige leerprocessen.
In Peru hebben sociale werkers dan weer diepgaande kennis van de leefwereld en uitdagingen van de kinderen. “Toen hebben we opleidingen georganiseerd rond het aanmaken van didactisch materiaal, ook om ze zelf te laten maken door de onderwijzers."
"We hebben de mensen opgeleid, opgevolgd tijdens begeleidingsbezoeken en zo verder, zodat we een veel groter publiek hadden", vult Hilde aan. Samen ontwikkelen ze speelse, aantrekkelijke en op inzicht gerichte leermiddelen, aangepast aan de taal en cultuur.
"Ik probeer nog materiaal te verzamelen als voorbeelden van didactisch materiaal of pedagogische methodes en die aan te passen aan de taal en aan de cultuur. Die kunnen we dan met de mensen ter plekke verder uitwerken."
Verankerd in de lokale gemeenschap
Een belangrijk principe van Chico Latino is dat het project gedragen wordt door de lokale gemeenschap. Hilde maakte vanaf het begin duidelijk dat ze niet in het bestuur van de organisatie wilde zitten, zodat projecten geheel geleid worden door Peruanen.
In België ligt de focus op fondsenwerving, materiaalinzameling en het voorbereiden van vrijwilligers en stagiairs. "Hier bestaat mijn rol vooral uit het geld verzamelen. De lastigste job, de vervelendste job, want ik ben geen netwerker van aard", lacht ze. "Wij genieten vooral subsidies van overheden, van gemeente en van de provincie."
Chico Latino gaat ervan uit dat elk kind recht heeft op goede ontwikkelingskansen. “Onderwijs is een fundamenteel mensenrecht en een hefboom voor persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling”, vertelt Hilde. Vanuit deze overtuiging zet de organisatie zich dagelijks in om onderwijs toegankelijker, inclusiever en effectiever te maken — samen, over grenzen heen.
Bekijk het verhaal
