Image
Palmolie productie

Lokaal verzet tegen agro-industriële multinational SOCFIN

Zorgplicht

SOCFIN maakt zich bij het beheer van zijn palmolieplantages in Sierra Leone schuldig aan verschillende ernstige mensenrechtenschendingen. De lokale bevolking komt hiertegen in opstand, maar hun inspanningen worden met geweld de kop in gedrukt door de politie.

Wie is SOCFIN?

SOCFIN is een agro-industriële multinational gespecialiseerd in palmolie en rubber. Het bedrijf beheert vandaag meer dan 400.000 hectare land in Afrika en Azië. De grootste aandeelhouders zijn de Belgische zakenman H. Fabri en de Franse zakenman V.Bolloré.

Lokaal verzet in Sierra Leone

Sinds 2011 beheert het bedrijf 18.473 hectaren land in Malen Chiefdom in Sierra Leone, land waarvan meer dan 32.000 mensen afhankelijk zijn. SOCFIN transformeerde hiervan meer dan 12.000 hectaren in een industriële palmolieplantage.

Om deze onwettige landovereenkomst aan te vechten, vormde de lokale bevolking de vereniging “Malen Affected Land Owners and Land Users Association” (MALOA). Met behulp van deze vereniging beschuldigen ze SOCFIN ondermeer van een gebrek aan transparantie, corruptie, intimidatie, precaire arbeidsomstandigheden en verwoesting van ecosystemen

Mensenrechtenschendingen

FIAN Belgium heeft in 2019 aangetoond dat de komst van SOCFIN heeft geleid tot ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder het recht op onderwijs, waardig werk, water, politieke participatie en vrouwenrechtenschendingen.  

“Het verkopen van onze plantages en boerderijen betekent het verkopen van onszelf”

Boerin
Sierra Leone

Geweld en criminalisering

In 2019 leidden de toegenomen spanningen op de plantage tot een conflict dat door de politie met geweld werd onderdrukt. Verschillende mensen raakten gewond en twee betogers lieten het leven

De verplichtingen voor België

België moet zorgen voor een bindend verdrag zodat SOCFIN aansprakelijk gesteld kan worden voor deze inbreuken op de mensenrechten. De getroffen gemeenschappen zouden SOCFIN zo kunnen aanklagen in een Belgische rechtbank en het recht hebben op compensatie, rehabilitatie, restitutie en ecologisch herstel.