Image
Mensen op de vlucht aan de grens in Tunesië

Zeg neen tegen een migratiedeal met Tunesië die vele mensenlevens kost. Teken de petitie.

Actualiteit

De Europese migratiedeal met Tunesië kost véél mensenlevens. En dus lanceerden we samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen een petitie met de vraag voor opschorting van de deal tot er garanties zijn voor mensenrechten. Met de steun van bijna 5.000 ondertekenaars stapten we naar staatssecretaris Nicole De Moor voor een broodnodig gesprek. Bedankt om mee druk te zetten!

“Het was een broodnodig gesprek met gedeelde bezorgdheden, maar ook voer voor discussie over concrete acties. We blijven druk zetten voor een menselijk migratiebeleid,” benadrukt Els Hertogen, directeur bij 11.11.11. 5000 x bedankt! 

DE PETITIE IS AFGELOPEN. BEDANKT OM MEE DRUK TE ZETTEN.

EU laat mensen en kinderen sterven in de woestijn

1 miljard euro. Zoveel krijgt Tunesië van de Europese Unie om migranten aan zijn grenzen tegen te houden. Niet alleen mensen en families die op weg zijn naar Tunesië of Europa, ook mensen met een legale verblijfsstatus die er al lang wonen en werken worden geviseerd. Gearresteerd op straat, in hun huis of op hun werk, worden ze zonder waarschuwing gedeporteerd naar de woestijn.  

De foto van een moeder en dochter omgekomen in diezelfde woestijn, na dagen zonder water, liet de wereld verontwaardigd achter. Matyla, haar man Mbenge en hun 6-jarige dochter Marie hoopten op een beter leven, maar kregen dat nooit.  

Een harde realiteit voor velen. Want duizenden mensen zijn slachtoffer van het Tunesische grensbeleid dat gefinancierd wordt door de EU.  

Het volstaat niet dat onze politici en beleidsmakers een rondje verontwaardiging uiten. Ze moeten actie ondernemen en elke (financiële) steun aan grensbewaking opschorten tot het geweld stopt.  

Image
Matyla, Mbenge en Marie

Wat zijn onze eisen?

Een menselijk migratiebeleid is mogelijk. Onze politici zijn deel van de oplossing.  

We vragen België als lid van de Europese Unie om: 

  • De migratiedeal tussen de EU en Tunesië (‘Memorandum of Understanding’) onmiddellijk op te schorten. Elke vorm van (financiële) steun voor grensbeheer in Tunesië moet met onmiddellijke ingang stoppen.   

  • Werk te maken van legale en veilige toegangswegen waaronder een aanzienlijke inspanning op vlak van hervestiging van mensen op de vlucht. 

  • Te investeren in waardige en kwaliteitsvolle bescherming in de regio zodat mensen toegang krijgen tot duurzame oplossingen. 

  • Illegale pushbacks en gedwongen uitwijzingen stop te zetten. 

 

Deze actie is een samenwerking met Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Wil je op de hoogte blijven van 11.11.11?