Image
De vrucht van kinder- en dwangarbeid

Arbeidsrechten in uitverkoop?

Zorgplicht

De paranoot, de grote, maanvormige noot die steevast overblijft in je zakje notenmix, is een van de belangrijkste exportproducten voor de Boliviaanse economie. Jammer genoeg gaat die export ten koste van essentiële arbeidsrechten.

Boliviaanse paranotensector onder de loep

Voor de paranoot bij ons terechtkomt, legt die een lange weg af: van de notenoogsters en fabrieksarbeiders, over verwerkings-en verpakkingsbedrijven in het buitenland, tot in de supermarkt in België. Het is een lange internationale waardeketen* waar mensenrechten niet altijd gewaarborgd zijn. Daarom voerde FOS met ABVV Horval en de Boliviaanse arbeidsorganisaties CNTACB en CIPCA SA een grootschalig onderzoek uit om de wantoestanden in de Boliviaanse paranotensector in kaart te brengen. We stelden de resultaten voor aan betrokken bedrijven die ook actief zijn in België, zoals Aldi en PepsiCo.

Wat blijkt?

Grootschalige dwang- en kinderarbeid zijn schering en inslag bij het oogstproces van de noten. Bovendien kunnen de arbeiders met een salaris onder het minimumloon amper hun gezin onderhouden. Betrokken bedrijven zijn op de hoogte van die problemen, die ontstaan naar de zoektocht naar meer winst. Toch verandert er niets.

Kom in beweging

Roep mee een halt toe aan de sociale en economische uitbuiting van de Boliviaanse arbeiders! Kom in beweging voor een zorgplichtwet.

Wil je je verder in het onderwerp verdiepen? Lees het interview met Jorge Rios, coördinator bij de Boliviaanse ngo CIPCA, over de schending van de arbeidsrechten in de paranotensector.