Image
economie

Economie

De economie botst op haar grenzen. Het klimaat en onze sociale noden vragen om een andere aanpak. Hoe verzoenen we welvaart en welzijn met de noden van mens en planeet? Een economisch model op maat van mens en planeet vormt de sleutel tot duurzame verandering. 
 

# Handel

Hoe komt het dat voedsel op een markt in Kinshasa afkomstig is uit Europa en er aan dumpingprijzen wordt verkocht, terwijl lokale boeren amper kunnen overleven? Of waarom importeren we biefstuk Brazilië naar Europa?  Internationale handelsakkoorden hebben een diepgaande impact op het leven van miljoenen mensen wereldwijd

Image
handel

# Rechtvaardige fiscaliteit

Een sociale welvaartsstaat kan niet overeind blijven zonder rechtvaardige belastingen. Dat geldt ook voor lage-inkomenslanden. Elk jaar verliezen zij 200 miljard dollar door belastingontwijking. Betere fiscale spelregels geeft de middelen om te investeren in gezondheidszorg, onderwijs, sociale bescherming of klimaatbeleid.

# Schulden

De schuld in de wereld bereikt ongeziene hoogtes. In verschillende lage-inkomenslanden sluimert een schuldencrisis, verergerd door de coronacrisis. Terugbetalingen van torenhoge schulden hebben een impact op publieke uitgaven. Begin 2020 gaven 46 landen vier keer meer uit aan schuldaflossingen dan aan gezondheidszorg. Hoe is het zo ver kunnen komen? En wat kunnen we er aan doen?

# Remittances

Geldtransfers van arbeidsmigranten naar hun families zijn een belangrijk onderdeel van de inkomsten van lage-inkomenslanden. Alles samen zijn deze middelen 3,6 keer hoger dan de officiële wereldwijde ontwikkelingssamenwerking. Voor veel landen zijn zij de belangrijkste externe financieringsbron.

Image
geldtransfers