Image
Klimaatmars 23 oktober 2022

11 in beweging

Image
Aankomst 11.trail Roeselare 'We did it'

22/10 - 2200 deelnemers aan de 11.trail

Onze najaarscampagne 'Wij zien het probleem niet.  Wij zien oplossingen' is in volle gang.

Heel wat lokale groepen organiseerden al tal van activiteiten.  Denk aan quizzen, spaghettiavonden en wandelingen.  Roeselare kon op 22 oktober 2200 lopers en wandelaars verwelkomen voor de zevende editie van de 11.trail.  Een record.  

Ook na 11 november staan nog enkele acties op de agenda.  Benieuwd wat vrijwilligers in in jouw buurt plannen? 

Check hier het overzicht

Image
Ik ben solidair 1

20/6 - Mechelen 25ste solidaire gemeente

Op 20 juni trad de stad Mechelen als 25ste lid toe tot het netwerk 'solidaire steden en gemeenten'.  De steden en gemeenten die deel uitmaken van dit netwerk spreken zich expliciet uit voor een solidair onthaal van mensen op de vlucht.  Schepen Rina Rabau Nkandu zegt het zo: "Mechelen is geen eiland: we zijn een schakel in het mondiale netwerk en willen ook daarbuiten onze verantwoordelijkheid nemen. Op advies van onze Mondiale Raad engageren we ons daarom met overtuiging als Solidaire Gemeente."

Lees meer

Image
Actie aan de Kleine Zavel in Brussel

16/06 - Actie aan de zavel in Brussel

‘Verdrinkingen zijn een politieke keuze.’ Met die boodschap namen actievoerders van 11.11.11 de fontein van de Kleine Zavel in Brussel over naar aanleiding van de dramatische scheepsramp voor de Griekse kust. Daar verdronken mogelijk zeshonderd vluchtelingen nadat hun boot woensdag kapseisde. Het zou gaan om een van de meest dodelijke rampen op de Middellandse Zee. ​ 11.11.11 eist meer aandacht voor reddingsoperaties en een internationaal onderzoek. ​

Lees meer

Image
Groep vrijwilligers op het strand van Oostende met de nieuwe 11.vlaggen

1/6 - Dag van de vrijwilliger

Op 1 juni kwamen de vrijwilligers van 11.11.11 samen in Oostende voor de eerste dag van de vrijwilliger.

De dag stond in het teken van de komende najaarscampagne voor klimaatrechtvaardigheid.  Zo ging directeur Els Hertogen in gesprek met Pieter Boussemaere, docent klimaat bij Hogeschool Vives.  We kregen een live verslag uit de Filipijnen, en heel wat inspiratie voor de lokale actie.

Meer weten over de najaarscampagne

Image
Fietsactie APMDD

12/3 - Duizenden vrouwen fietsen voor het klimaat

Duizenden vrouwelijke fietsers doorkruisten in het weekend van 12 maart verschillende steden in zes Aziatische landen (Filipijnen, Indonesië, India, Pakistan, Nepal en Vietnam) onder het motto ‘Pedal for People and Planet’.

Met de fietsactie willen ze mensen bewust maken van klimaatverandering, voedselzekerheid en duurzame energie, én de rol van vrouwen in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid.

Lees meer

Image
Pedal for People and Planet Manilla Filipijnen

6/11 - Grote fietsactie voor klimaatfinanciering

Op zondag 6 november startte in Egypte de  COP27 klimaattopAPMDD, één van onze partners uit Azië, zette hun eisen meteen kracht bij met de fietsactie 'Pedal for People and Planet'.  Duizenden fietsers palmden op 49 plaatsen in 9 landen de straat in. 

Hun eis voor de COP27:  'de rijke, geïndustrialiseerde landen moeten met financiering over de brug komen om snel klimaat herstelbetalingen te betalen aan de midden- en lage inkomenslanden die het zwaarst lijden onder de klimaatcrisis.'

Ontdek de actie

Image
Klimaatmars Brussel

De klimaatmars was een groot succes!

30.000. 🙌 Met zoveel waren jullie aanwezig op de klimaatmars in Brussel. Bedankt om onze rode poncho’s te vervoegen. Bedankt om jullie te laten zien én horen voor een ambitieuzer klimaatbeleid. En bedankt om samen met ons op te komen voor klimaatrechtvaardigheid! 

Amazonía roept op voor klimaatrechtvaardigheid

Image
Klimaatmars 23 oktober 2022 - Artino
©Artino Van Damas

Zag je haar lopen tijdens de Reuzenstoet in Borgerhout of op de Klimaatmars in Brussel?  Met haar lengte van 3m80 kon je er dan ook moeilijk naast kijken. Ook haar lievelingsdieren de ara en de toekan waren erbij.

Image
Actie 0,7% voor ontwikkelingssamenwerking

07/10 - Actie voor meer budget ontwikkelingssamenwerking

Op 7 oktober 2022 kwamen 11.11.11 en andere middenveldorganisaties op straat om het budget ontwikkelingssamenwerking tegen 2030 op te trekken naar 0,7% van het bruto nationaal inkomen. De begrotingsonderhandelingen zijn voor onze Belgische regering immers de laatste kans om haar belofte waar te maken. Zeker nu de wereld zich van crisis naar crisis beweegt, is die beloofde 0,7% voor ontwikkelingssamenwerking hoognodig!

Lees hier waarom dat zo is

Image
Klimaatactiekamp2022_groepsfoto

Terugblik op een fantastisch klimaatactiekamp: Inspiratie, actie, reflectie en connectie!

Van 4 tot en met 7 juli 2022 gingen een 15-tal jongeren op klimaatactiekamp naar de Hoge Rielen (Kasterlee). Een samenwerking tussen Globelink, 11.11.11 en het jongerencollectief Climate CollActive. Een boeiend en afwisselend programma zorgde voor een fantastisch kamp met een heerlijke groepssfeer. Dat verdient een korte terugblik!

Image
Inspiratieavonden

De inspiratieavonden waren een groot succes

Hartelijk dank aan alle 11-vrijwilligers en actievoerders om van de inspiratieavonden een groot succes te maken. Met jullie dankbare input kunnen we nu verder aan de slag om onze campagne op een hoger niveau te tillen! ???

? Een ding staat vast: het najaar gaat knallen van solidariteit!

Image
Mensen kiezen hun boek tijdens de boekenverkoop in Gent

Geslaagde boekenverkoop in Gent

Meer dan honderd vrijwilligers leiden in het weekend van 10 tot 12 juni de jaarlijkse boekenverkoop in Gent in goede banen.  Ze vonden een nieuwe eigenaar voor zo'n 15.000 boeken uit bibliotheek De Krook .  Goed voor een opbrengst van net geen 30.500 euro voor 11.11.11.

Image
Kick Off YCL 2022

2/4/22 Kick Off Youth Climate Lab 2022

Tijdens de kick-off van Youth Climate Lab konden jongeren kennismaken met de klimaatcommunity en geïnspireerd geraken om zelf actie te ondernemen. De deelnemers spraken online met internationale klimaatactivisten uit de Filipijnen en Uganda, er werd nagedacht over het programma van het komende Klimaatactiekamp en er werden oude 11.11.11-totebags geupcycled.  

Youth Climate Lab is een community in actie voor het klimaat. Jongeren organiseren klimaatacties die mensen informeren &  actief aanzetten tot verandering. Door samen acties te organiseren, tonen we dat er draagvlak is en roepen we politici en vervuilende industrieën op om klimaatrechtvaardige en structurele keuzes te maken.
 

Image
Manifestatie voor vrede en solidariteit 27032022

27/3/22 - Op straat voor vrede en solidariteit!

Op 27 maart 2022 kwamen we mee op straat om onze verontwaardiging uit te drukken over de Russische invasie en voor vrede en solidariteit. 

Naima Charkaoui van 11.11.11 stond Bruzz te woord: “We zijn hier met 11.11.11 om de oproep voor vrede te ondersteunen én de oproep voor solidariteit, niet enkel met vluchtelingen uit Oekraïne maar ook met andere vluchtelingen. En solidariteit wereldwijd: want de gevolgen van deze oorlog gaan veel verder dan Europa."

Bekijk hieronder het filmpje!
 

Watch 11.11.11 op de manifestatie voor vrede en solidariteit on YouTube.
Image
Global strike 25 maart

25/3/22 - 11.11.11 steunt de Global Strike

Vrijdag 25 maart kwamen jongeren wereldwijd op straat met één eis: “People not profit”. Youth for Climate Belgium en Fridays for Future riepen op voor een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. 11.11.11 was er ook bij in Brussel om de jongeren te steunen. We deelden onze klimaatvlag uit waarmee de jongeren kunnen tonen dat ze opkomen voor het klimaat. Niet alleen tijdens een actie maar ook thuis of op school. #FlagTheClimate

 

20/3/2022 - 11.11.11 staat op tegen racisme

Op zondag 20 maart werden er in verschillende steden over heel België acties georganiseerd tegen racisme. 11.11.11 schaarde zich zeer duidelijk achter deze actie. We willen ons expliciet outen als anti-racist en deze actiedag vormde daarbij een eerste belangrijke opstap.

Image
Actiedag tegen racisme 2022

5/2/22 - Actie tegen de financiering van illegale nederzettingen in Palestina

Image
Actie DBIO 05022022

Samen met de #Don’tBuyIntoOccupation coalitie, voerde 11.11.11 op vrijdag 5 februari actie aan het Kabinet van Minister van Financiën én het hoofdkantoor van BNP Paribas.
Reden? De coalitie eist dat er een einde komt aan de investeringen van (Belgische) banken in bedrijven in bezet Palestijns gebied.

Bij het kabinet gaven we een brief af aan een kabinetsmedewerker van de Minister. Bij het hoofdkantoor van BNP Paribas kregen we een gesprek, met o.a. de CSR-Manager van BNP Paribas. De eerste stappen zijn hiermee gezet, maar we zijn er nog niet. Het blijft belangrijk dat zowel onze banken als onze federale overheid de druk van onderuit blijven voelen. 

1 tot 14/11/21 - Over heel Vlaanderen enthousiasme voor een betere wereld

Tijdens de eerste weken van november kwamen de 11.11.11-vrijwilligers over heel Vlaanderen op straat voor de jaarlijkse campagne. Ze investeerden hun tijd voor een betere wereld tijdens een deur-aan-deuractie, een quiz, een cultureel of sportief evenement, een ontbijt of etentje.
Een eerste steekproef belooft alvast een mooi resultaat.

Bekijk de terugblik op een geslaagd campagneweekend

Image
Groep kinderen springt de lucht in in hesjes 11.11.11

31/10 tot 7/11/2021 - Jongerencollectief The Road to Glasgow voerde actie in ... Glasgow

Image
groepsfoto Road to Glasgow - COP26 - @Catovdk
Jongerencollectief The Road to Glasgow

We blikken terug naar de internationale klimaattop COP26 in Glasgow.  Het jongerencollectief The Road to Glasgow was ook aanwezig.  Ze wisselden uit met jongeren uit andere landen, voerden actie en schreven ook een opinie.  Goed gedaan!

Volg hen op
11.be/klimaatblog
 

30/10/2021 - De najaarscampagne is afgetrapt!

En hoe?! Honderden vrijwilligers van 11.11.11 investeerden hun tijd om iedereen warm te maken voor een betere wereld. Met bankbiljetten en creatieve acties gingen we het gesprek aan over internationale solidariteit, klimaatrechtvaardigheid, mensenrechten, waardig werk en zoveel meer!

Kom alles te weten over onze campagne

Watch Actievoerders van 11.11.11 investeren hun tijd voor een betere wereld on YouTube.

#BackToTheClimate was een groot succes!

De klimaatcrisis is niet langer een ver-van-ons-bed-show. Het raakt ons allemaal. En dat geldt nog meer voor mensen uit lage inkomenslanden, waar de klimaatproblematiek het meest tastbaar is. Daarom trokken we op 10 oktober samen met meer dan 90 andere organisaties de straat op met #BackToTheClimate.

 

Kom met 11.11.11 mee in actie voor een rechtvaardig klimaatbeleid

 

Solidariteitsactie tegen mensenrechtenschendingen in Afghanistan

Op woensdag 22 september stapten we in Turnhout mee met een solidariteitswake voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Afghanistan. Met deze actie roepen we de Belgische regering op om de mensenrechten van de Afghaanse bevolking te beschermen

"Het is verschrikkelijk wat er gebeurt in Afghanistan. De mensenrechten en zeker de vrouwenrechten zijn daar nu niets meer waard." Johan Verhaert, 11.11.11 vrijwilliger in Turnhout

Image
Actie Afghanistan
Image
Maak covidvaccins beschikbaar voor iedereen

Actie aan het Europees Parlement: "Maak covidvaccins beschikbaar voor iedereen"

Op 22 januari voerden we reeds actie bij de Europese instellingen om te vragen voor een tijdelijke opheffing van de patenten op Covidvaccins. Op 9 juni stonden we er weer. Ditmaal bij het Europese parlement waar er over het Europese standpunt zou worden gestemd. Met onze actie hopen we nog een aantal parlementsleden over de streep te trekken zodat de covidvaccins beschikbaar worden voor iedereen.

May en Janneke zijn #2van11

Heel wat vrijwilligers zetten zich jaarlijks in voor 11.11.11. Zij doen dit niet alleen: samen met familie, vrienden, medevrijwilligers, ... organiseren ze tal van leuke activiteiten. In de rubriek #2van11 vertellen enkele duo's hun verhaal. Aan het woord zijn May (76 jaar) en Janneke (28 jaar), grootmoeder en kleindochter, uit Zondereigen (Baarle-Hertog).

Image
2van11_May en Janneke
Image
Kunstwerk van Lunia
(c) Lunia Gigase

Week van de vrijwilliger

Al meer dan 50 jaar zetten onze 11-vrijwilligers zich door weer en wind in voor duurzame verandering. Ze organiseren allerlei originele, sportieve, lekkere en creatieve acties om bij te dragen aan het warme gevoel waar 11.11.11 voor staat. Ook de vrijwilligers van onze mondiale partners horen thuis in dit plaatje. Tijdens de Week van de Vrijwilliger, die dit jaar van 28 februari tot 8 maart loopt, vertellen we het verhaal van zeven vrijwilligers door de ogen van zeven jonge artiesten. Elk verhaal werd vertaald in een authentiek, visueel werk, dat we met veel trots in de kijker zetten.

Actie aan het Schumanplein: ‘maak covidvaccins beschikbaar voor iedereen’

Op maandag 22 februari voerden we actie aan het Schumanplein in Brussel. Samen met een coalitie van Belgische organisaties vragen een tijdelijke algemene opschorting van patenten, zodat de vaccins sneller overal kunnen geproduceerd worden. Iederéén moet zich kunnen beschermen tegen het virus, niet enkel de rijkste.

Image
Actie Schumanplein Right to cure
Image
Stef tijdens zijn voorbereiding voor de beklimming van zijn persoonlijke Himalaya.

Stef uit Overijse toont dat iedereen changemaker is!

Vrijwilligerswerk en goede doelen, die kreeg Stef met de paplepel binnen. Met een vader in de GROS, tantenonnekes in Afrika en nonkels in internationale projecten, werd het Stef al snel duidelijk: ‘Met extra waterputten alleen komen we er niet!’

Ahmed uit Tremelo is #1van11

Ahmed is 2 jaar vrijwilliger en nam in oktober 2020 de fakkel over als verantwoordelijke van zijn 11.groep. Hij is daarmee de jongste verantwoordelijke van een 11.groep in heel Vlaanderen en Brussel!

Image
Ahmed uit Tremelo 2

Dit was de changemakerscampagne in 2020

2020 was geen makkelijk jaar. We werden uitgedaagd om coronaproof actie te voeren. Dat was geen sinecure, maar zorgde wel voor een golf van creativiteit, engagement en solidariteit!

Een welgemeende en warme dankjewel aan alle vrijwilligers, leden, schenkers en iedereen die de campagne ondersteund heeft. Bedankt om ook in deze moeilijke tijden changemakers wereldwijd een hart onder de riem te steken!

11.Hamme organiseert coronaveilige acties

In Hamme werd de jaarlijkse quiz vervangen door een digitale versie. En de groepswandeling, werd door de coronamaatregelen vervangen door een individuele wandeling. 

Image
wandeling hamme 11
Watch Zoektocht tvv 11.11.11 on YouTube.

Bubbelwandeling in Gent

11.11.11 Gent Zuid organiseert een bubbelwandeling doorheen Gent om op een veilige manier de eigen stad te verkennen én changemakers te steunen. 

#Murals4Change

Met #Murals4Changemaken 11.11.11 vrijwilligers changemakers over heel Vlaanderen zichtbaar in het straatbeeld.

Zaterdag 31 oktober werd in Kortrijk een grote muurschildering onthuld. Het werk werd gemaakt door kunstenaar Toon Van Ishoven, die een uniek ontwerp maakte dat symbool staat voor deze 11.11.11-campagne. Het beeld is een metafoor voor alle mensen en activisten die zich overal ter wereld engageren om hun stem te verheffen en een spreekbuis zijn voor levensbelangrijke issues, of het nu gaat over milieu, armoede, onrecht, … 

Watch #Murals4Change on YouTube.
Image
Mural4change in Hamme

Onze vrijwilligers van 11.11.11 Hamme werkten samen met de lokale kunstacademie, jeugdbeweging en het jeugdhuis om changemakers letterlijk in de verf te zetten.

Maar daar lieten ze het niet bij! Ze koppelden ze er een kunstzinnige changemakers-herfstwandeling aan vast. Wandelaars kunnen een route langs de kunstpanelen downloaden en bij elk paneel een QR-code scannen, waardoor je de bijhorende verhalen van de kunstenaars kan beluisteren.

De changemakers die wereldwijd risico’s nemen voor solidariteit en rechtvaardigheid staan niet alleen. Honderdduizenden supporters staan achter hen, en velen zijn klaar om de fakkel over te nemen. Dat wil ik wel even in de verf zetten!

Arnulf
Cartoonist #Mural4Change in Leuven

Onze Leuvense vrijwilligers gaven begin oktober een spetterend startschot voor #Murals4Change. Op het raam van het Leuvense stadskantoor portretteerde cartoonist Arnulf zuster Jeanne Devos en haar nicht Julie Hendrickx omringd door een enthousiaste sliert vrijwilligers en activisten.

Image
Raamtekening Jeanne Devos Leuven
Image
Lichtervelde
© Stefaan Beel

Lichtervelde organiseert Bubbelcup

Door corona zal de 11.11.11-najaarscampagne er dit jaar ietsje anders uit zien. Onze vrijwilligers zijn druk in de weer creatieve manieren te denken om ook dit jaar changemakers te ondersteunen.  De 11.groep in Lichtervelde heeft dit goed begrepen. 

Zij organiseren een Bubbelcup, een sprtief event waarbij alle teams in hun eigen bubbel blijven.

"11.11.11 roept een positief gevoel op bij heel veel mensen"

Claudia Bettens (28) is sinds 2017 actief bij 11.11.11 als vrijwilligerscoach voor de provincie Limburg. Ze is vastberaden om ook dit najaar alles uit de kast te halen om changemakers, straffe mensen en organisaties die werken aan beter, de aandacht te geven die ze verdienen. 

Image
Claudia Bettens
Image
Stop de moorden

Stop the killings

Begin oktober verzamelden we samen met een aantal andere organisaties voor de poorten van de Filipijnse ambassade. We uitten onze boosheid  over de vele moorden  op mensenrechtenactivisten in de Filipijnen.

Word 1 van 11

Zin om mee te doen? Of wil je ons gewoon iets vragen?

Geef ons een seintje en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Image
11.11.11 medewerker in gesprek met vrijwilliger op de kick-off van de campagne 2019

Zij zijn al #1van11

Word #1van11

Je vraag of opmerking kan je hier kwijt
Je hoeft ons je telefoonnummer niet te vertellen, natuurlijk. Maar er gaat niets boven een goed gesprek om elkaar te leren kennen.
Laat ons in je bericht weten wanneer dat wel of net niet uitkomt.