Mysterieuze posters onthullen gezichten van menselijkheid in 15 gemeenten
18 Oct 2024
4 minuten
Vorige week verschenen er in Leuven, Ninove, Hasselt en 11 andere Vlaamse steden en gemeenten mysterieuze posters op officiële aanplakborden, met de vraag “Wie komt er op voor menselijkheid?”. De actie trok de aandacht van nieuwsgierige inwoners en leek een reactie op de recent afgeronde gemeenteraadsverkiezingen.
Maar vandaag kregen de inwoners antwoord op die vraag. En werd het duidelijk dat wij bij 11.11.11 achter de actie zitten. We overplakten de raadselachtige posters met nieuwe exemplaren. Op de officiële aanplakborden zijn nu gewone mensen te zien die zich al jarenlang inzetten voor een menselijke samenleving: Eline, Johan, Sophia, Hugo, Passy, Omar, en meer. En zo schiet onze najaarscampagne ‘Menselijkheid heeft een voornaam’ officieel uit de startblokken.
Lokale én internationale gezichten voor solidariteit
In de hele campagne spelen gewone mensen een hoofdrol. In elke deelnemende stad of gemeente prijken daarom posters met gezichten van zowel lokale als internationale changemakers die zich inzetten voor een meer menselijke wereld, elk op hun eigen manier.
In Leuven zijn dat Eline en Johan, twee jonge Leuvenaars die zich inzetten voor straatkinderen in Ethiopië met hun organisatie Let Us Change. “Wat begon met de zorg voor één kind, is nu uitgegroeid tot een veilige thuis voor 92 kinderen,” vertelt Eline. “We dromen van een toekomst waarin elk kind kansen krijgt, en onze eerste studenten bewijzen dat verandering echt mogelijk is.”
In Brugge prijkt onder andere het gezicht van Sophia Yerasimou op de affiches. Zij zet zich in voor mensen op de vlucht. “Ik geloof dat iedereen, ongeacht afkomst of situatie, recht heeft op een veilige plek, waardigheid en kansen op een betere toekomst. Daarom zet ik me mee in voor initiatieven die meewerken aan de basisrechten van vluchtelingen, mensen helpen integreren en hen bovenal de kans geven om een nieuw leven uit te bouwen. Een betere en rechtvaardigere wereld, begint bij jezelf en de lokale gemeenschap.”
Ook Hugo Vermeulen komt er op voor menselijkheid. Hij is betrokken bij tal van sociale initiatieven, waaronder ook als vrijwilliger voor 11.11.11 in Brugge sinds 2001. “Vroeger was ik verkoper, die motor zit er nog in. Dit jaar willen we dat elke inwoner van Sint-Kruis met 11.11.11 in aanraking komt. Dat zijn meer dan 5.000 brievenbussen en deurbellen die we moeten afgaan, maar we zien het zitten. Je hoort soms de vraag of het geen druppel op een hete plaat is, maar de euro’s die we ophalen, hebben een enorme impact op het leven van de mensen waarvoor we het doen.”
Ook in Antwerpen krijgt menselijkheid een voornaam. Zo is er Annick Kashirahamwe. Als Burundese Belg zet Annick zich in voor jongeren van andere herkomst en hun mentaal welzijn. “Twee jaar geleden startte ik Ask België. Hier werk ik vooral rond mentaal welzijn, maar in Burundi focussen we ons op het welzijn van weeskinderen door de gezinnen die hen opvangen te ondersteunen bijvoorbeeld met schoolspullen of zaadjes om te telen. Dat vind ik in deze periode net zo belangrijk: solidariteit tonen, niet elk in je eigen hokje blijven steken."
Ook Gerdi Ampe komt er op voor menselijkheid. Al vijftig jaar is hij actief op vlak van internationale solidariteit, zo werkt hij met Associatie België-Congo sterk aan het samenbrengen van mensen en organisaties. “Alles begint met aandacht hebben voor elkaar: voor mensen en groepen, zeker van zij die minder vaak gehoord worden. Dan kan je mensen samenbrengen en als groep echt kracht en kennis uit elkaar putten.”
Naast lokale helden werden de verkiezingsaffiches ook met twee internationale gezichten overplakt: die van Passy en Omar. Passy werkt in het Knyarushinya vluchtelingenkamp in Congo. Met haar organisatie Aidprofen beschermt ze daar vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Ze krijgen psychologische begeleiding én legale hulp. Bovendien geeft ze vrouwen een megafoon om deze problemen wereldwijd aan te kaarten.
Omar ontvluchtte het oorlogsgeweld in Syrië en zet zich vandaag in om anderen op de vlucht te helpen in een tentenkamp aan de Turkse grens. Hij zorgt onder meer voor noodvoedsel, winterjassen en psychosociale steun na de verwoestende aardbevingen. Dankzij 11.11.11-partner Olive Branch vond hij zelf onderdak en is hij nu als vrijwilliger actief om mensen op de vlucht te ondersteunen.
Doe mee aan de najaarscampagne
11.11.11 strijdt samen met activisten en partners wereldwijd voor een wereld met meer menselijkheid. Wil je hen steunen? Bezoek dit najaar de vele acties van onze vrijwilligers of doe een gift. Bedankt om mee het verschil te maken!