Image
Mechelen

Mechelen is het 25ste lid van solidaire steden en gemeenten

Beweging

Mechelen verwelkomt solidariteit als het 25ste lid van het netwerk van solidaire steden en gemeenten. 

Image
Meisje

Op 20 juni, op Wereldvluchtelingendag, werd Mechelen het 25ste lid van het netwerk solidaire steden en gemeenten. De steden en gemeenten die deel uitmaken van dit netwerk spreken zich expliciet uit voor een solidair onthaal van mensen op de vlucht. Ze leveren lokaal inspanningen om dit in de praktijk om te zetten. 

Het netwerk komt op geregeld tijdstippen samen om van elkaar te leren! De gemeenten wisselen tips ’n tricks uit, praten over de moeilijkheden waar ze soms op botsen maar reiken vooral de hand naar elkaar om samen oplossingen te zoeken. Wat met de omkadering van opvangcentra? Hoe creëer je draagvlak binnen je gemeente? Of hoe bereid je samen met je gemeente de overgang van opvang naar huisvesting voor? Allemaal pertinente vragen die we samen aanpakken. 

Mechelen is een warme stad en we hebben steeds de ambitie om te zorgen dat iedereen mee is en de nodige omkadering krijgt. Maar Mechelen is geen eiland: we zijn een schakel in het mondiale netwerk en willen ook daarbuiten onze verantwoordelijkheid nemen. Op advies van onze Mondiale Raad engageren we ons daarom met overtuiging als Solidaire Gemeente. Een logische keuze in lijn met onze inspanningen de voorbije jaren.

Rina Rabau Nkandu
Schepen van sociale cohesie en mondiaal beleid

Naast Mechelen zijn ook Bornem, Brugge, Deinze, Diksmuide, Genk, Gent, Halle, Hove, Ieper, Kortrijk, Kruibeke, Leuven, Lichtervelde, Merelbeke, Oosterzele, Puurs-Sint-Amands, Sint-Laureins, Sint-Niklaas, Tessenderlo, Veurne, Vilvoorde, Waregem, Westerlo en Zwijndrecht overtuigd solidair. 

Deze gezamenlijke inspanning van zowel grote steden als iets kleine gemeenten is meer dan nodig. Want al meer dan anderhalf jaar is er een opvangcrisis in ons land die ervoor zorgt dat mensen op straat slapen terwijl ze recht hebben op opvang. 

Image
Gabriella De Francesco

Mechelen maakt zich al jaren sterk als solidaire stad. We kennen een doordacht dienstverlenend maar ook sociaal voelend onthaalbeleid voor erkende vluchtelingen en hebben een traditie opgebouwd in het opvangen van asielzoekers. Met de toetreding tot het netwerk van Solidaire Gemeenten en het uitrollen van de rode loper zetten we dit onverbloemd in de verf op wereldvluchtelingendag.

Gabriella De Francesco
Schepen diversiteit en gelijke kansen

Maak van je gemeente een Solidaire Gemeente.
Spreek jij ook je gemeentebestuur aan?