Barometer Internationale Solidariteit

Peiling: Meerderheid van Belgen wil sancties tegen Israël ​

  • Actualiteit
  • België
  • Internationale solidariteit

06 Nov 2024

5 minuten

Naar jaarlijkse gewoonte publiceren we samen met Knack onze Barometer Internationale Solidariteit. Uit de peiling, uitgevoerd door Dedicated, blijkt dat de Belg wakker ligt van de humanitaire catastrofe in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, het klimaat en fiscale rechtvaardigheid. In woelige tijden blijven Belgen solidariteit belangrijk vinden.

De Barometer Internationale Solidariteit toont dat de Belg erg bezorgd is om de Gazaoorlog en wil dat de politiek niet stilzit. Maar liefst 73% van de ondervraagden steunt een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza. Belgen verwachten bovendien een strenger regeringsbeleid om een einde te stellen aan de illegale Israëlische bezetting van Palestina. Meer dan de helft (54%) van de ondervraagden wil dat ons land en de Europese Unie maatregelen, zoals economische sancties, nemen. Slechts 14% is tegen. Ongeveer de helft van de Belgen (49%) wil een verbod op de handel met illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Nauwelijks 14% van de ondervraagde Belgen ziet dit niet zitten. ​ ​

Opvallend is het grote draagvlak voor sancties tegen Israël onder de kiezers van de Arizona-partijen. 67% van de cd&v-kiezers is hier voorstander van, en ook bij de andere Arizona-partijen is er een duidelijke meerderheid (64% Vooruit, 57% MR, 54% Les Engagés, 52% N-VA). 

11.11.11 roept politici dan ook op concrete maatregelen & sancties in te schrijven in het toekomstige regeerakkoord én het ingediende wetsvoorstel van CD&V en Vooruit voor een verbod op handel met bezette gebieden met spoed ter stemming te brengen in het federaal parlement.

Directeur Els Hertogen

Terwijl er in Gaza een genocide aan de gang is, komt de luidste verontwaardiging niet van wereldleiders, maar van gewone burgers. De roep voor een staakt-het-vuren, sancties en een forse verdediging van mensenrechten is luider dan ooit te voren. Hoog tijd dat de internationale gemeenschap duidelijk maakt dat oorlogsmisdaden en genocide niet straffeloos blijven.

Els Hertogen, 11.11.11-directeur

Belg lust ambitieus klimaatbeleid

Hoewel ons land aan de vooravond van de COP29, de klimaatconferentie in Azerbeidzjan, nog geen klimaatplan bij de EU indiende, is duidelijk dat Belgen zich zorgen maken en vragende partij zijn voor meer ambitie. ​

De Belg – en de Vlaming – is bezorgd om het klimaat. Er is consensus over de oorzaak van klimaatverandering: 65% van de Belgen stelt dat deze voornamelijk het gevolg is van menselijke activiteiten. Bovendien maakt 59% zich zorgen over het verlies van biodiversiteit, zowel lokaal als wereldwijd. Een opmerkelijke 50% van de Belgen is bereid om ingrijpende veranderingen in hun gewoonten en levensstijl door te voeren om klimaatverandering tegen te gaan. Dit percentage is zelfs hoger onder de kiezers van de meeste Arizona-partijen: 59% van de Vooruit-kiezers, 57% van de CD&V, 45% van de N-VA, 62% van de MR en 59% van Les Engagés.

Hoewel 45% van de Belgen een gevoel van vermoeidheid voelt over berichtgeving rond de klimaatcrisis, blijft ook internationale solidariteit hoog: ruim 52% pleit voor steun aan het Groene Klimaatfonds dat klimaatfinanciering voorziet aan landen die het zwaarst getroffen worden.

11.11.11 tijdens de klimaatmars - 3 december 2023
Directeur Els Hertogen

De wetenschap waarschuwt ons al decennia en de klimaatcrisis is steeds meer voelbaar. De recepten liggen er, maar toch blijven ambitie en actie uit. Als je kijkt naar het dodelijke noodweer in Spanje, dan is het belangrijk om te erkennen dat het niet enkel een natuurramp is, maar ook een politieke. De klimaattop in Bakoe is hét moment om de kar te keren.

Els Hertogen, 11.11.11-directeur

Fiscale rechtvaardigheid blijft topprioriteit

De roep om fiscale hervormingen blijft sterk. 77% van de Belgen wil strengere maatregelen tegen belastingparadijzen, terwijl 74% een vermogensbelasting steunt op fortuinen boven één miljoen euro. De steun voor een wereldwijde minimumbelasting op bedrijfswinsten blijft ook hoog, met 70% van de Belgen achter deze maatregel. Daarnaast wil 70% een belastinghervorming die de lasten op arbeid verlaagt en de druk op vermogens verhoogt. In het licht van de regeringsonderhandelingen roept 11.11.11 partijen op tot concrete stappen om fiscale rechtvaardigheid te realiseren. 

MEER VOORSTANDERS DAN TEGENSTANDERS VOOR BESCHERMING VLUCHTELINGEN

Directeur Els Hertogen

Nog steeds is er draagvlak voor bescherming van mensen op de vlucht en oplossingen gebaseerd op solidariteit en mensenrechten. Alle voorstellen die we naar voren schuiven, kennen meer voor- dan tegenstanders. Dat staat in schril contrast met het dominante negatieve politieke narratief rond dit thema en is een oproep naar politici om constructief te werken met mensenrechten als kompas.

Els Hertogen, 11.11.11-directeur

Zo blijft 48% van de Belgen voorstander van de tijdelijke beschermingsmaatregel voor Oekraïners en is amper 19% tegen. 40% wil dat alle asielzoekers, ongeacht hun land van herkomst kunnen genieten van dezelfde opvangcondities als de Oekraïners. 31% is het daar niet mee eens. ​ Verder zijn Belgen (63%) vóór een evenwichtige spreiding van asielzoekers over EU-lidstaten, rekening houdende met bevolkingsaantal en economie. 52% van de Belgen wil veilige en legale kanalen voor migratie, op basis van duidelijke criteria en ruim 54% van de Belgen is voorstander van een regularisatie en werkvergunning voor mensen die reeds vijf jaar zonder wettig verblijf in België zijn en die hun integratie kunnen aantonen. ​

‘Zo’n regularisatie is een politiek taboe,” zegt Hertogen. “Politici laten de situatie waarin mensen in de illegaliteit in leven liever blauwblauw. We hopen dat de volgende regering dit debat wil wél voeren.”

Migratie

Belgische steun om te investeren in solidariteit blijft

In woelige geopolitieke tijden wil de helft (50%) van de Belgen dat de publieke middelen voor internationale solidariteit (ontwikkelingssamenwerking) worden verhoogd, amper 27% wil dat deze verminderen. 44% van de Belgen wil zelfs dat ons land haar budget internationale solidariteit (ontwikkelingssamenwerking) verhoogt van 0,44% naar 0,7% van het BNI. 

Directeur Els Hertogen

Belgen zien dat internationale solidariteit geen nice-to-have is terwijl de wereld brandt. Net dan moeten we investeren in samenwerking en mensenrechten. Anders dreigen we te kiezen voor een wereld met nog meer instabiliteit, chaos en eilandmentaliteit.

Els Hertogen, 11.11.11-directeur

Gerelateerde verhalen