Image
Segundo Ordóñez

Overwinning! Afro-Ecuadoraanse Segundo wint award voor mensenrechtenstrijd

Resultaat

De Afro-Ecuadoraanse Segundo Ordóñez is één van de vijf winnaars van de Frontline Defenders at Risk Award. Hij ontvangt deze award voor zijn moedige en risicovolle strijd tegen een Japanse multinational. Onze partner CDES ondersteunde zijn activisme voor mensenrechten. Benieuwd naar zijn strijd?  

Uitbuiting op de plantages

Segundo Ordóñez woonde en werkte het grootste deel van zijn leven op abacaplantages voor het Japanse bedrijf Furukawa. Het bedrijf produceert en exporteert deze vezelsoort die gebruikt wordt voor papiergeld, touw, theezakjes, auto’s en meer. Maar het waren vooral dwangarbeid en mensenrechtenschendingen die de zakken van bedrijfsleiders vulden.  

Segundo en honderden andere arbeiders waren dagelijks het slachtoffer van uitbuiting en leefden van een slecht loon. Ze hadden ook geen toegang tot basisvoorzieningen, onderwijs of gezondheidszorg. “We werden onder het minimumloon betaald, we werkten tot 15 uur per dag, en als iemand gewond raakte, stond niemand voor je in”, zegt hij daarover.

Image
Segundo Ordóñez
Segundo Ordóñez toont de vezelsoort aan enkele 11.11.11-collega's

Aanklacht voor moderne slavernij

Na jaren van discriminatie daagde hij in 2019 samen met enkele andere arbeiders het bedrijf én de staat Ecuador voor de rechter voor moderne slavernij. Met onder andere de steun van 11.11.11-partner CDES wonnen de arbeiders de rechtszaak, hoewel ze tot op heden nog altijd geen gerechtigheid of schadevergoeding hebben ontvangen. Furukawa is wel het enige bedrijf dat in het land een proces tegen moderne slavernij heeft ondergaan. 

Segundo speelde een sleutelrol in het verdedigen van zijn gemeenschap en in de rechtszaken met het bedrijf en de staat Ecuador. Zijn verzet maakte hem het doelwit van constante pesterijen, intimidatierechtszaken en zelfs doodsbedreigingen. 

Moedige strijd wordt beloond

Maar hij gaf de strijd voor gerechtigheid en zijn gemeenschap nooit op. De organisatie Frontline Defenders beloont nu zijn moed – en die van vier andere mensenrechtenverdedigers van over de hele wereld – met een award voor activisten die zeer hoog risico’s nemen in hun strijd. En terecht! Met activisme kunnen we de enorme uitdagingen waar we wereldwijd voorstaan aanpakken en veranderen.