Opkomen voor gezonde werkomstandigheden kost levens in de Filipijnen
Op zijn website pronkt Sumifru met de slogan ‘bringing safe and quality food into your homes’. Maar veilige en kwalitatieve werkomstandigheden voor de werknemers van de Japanse multinational lijken minder belangrijk. Door het gebruik van extreem chemische stoffen kampen werknemers met ernstige gezondheidsproblemen, blijkt uit onderzoek van de Filipijnse landbouwvakbond UMA, die nauw samenwerkt met de partners van Viva Salud. Wanneer de werknemers opkomen voor hun rechten, worden zij hardhandig afgestraft.
23 Mar 2022
3 minuten
Over Sumifru
Sumifru maakt deel uit van de Sumitomo Corporation, een Japans conglomeraat. Sumifru koopt, produceert, verscheept en verkoopt verschillende soorten vers fruit. Het heeft markten in China, Korea, het Midden-Oosten, Nieuw-Zeeland, Rusland en Japan. In februari 2017 nam Sumifru het Ierse Fyffes over, waardoor zij nu ook activiteiten hebben in Europa, de Verenigde Staten, Canada en Latijns-Amerika. Sindsdien is het bedrijf almaar gegroeid en bezit het zelfs een eigen haven in de Filipijnse stad Davao City.
Gebruik van gevaarlijke pesticiden
De werknemers van Sumifru klagen over hoofdpijn, duizeligheid, maagpijn en een beklemmend gevoel op de borst die zij hebben opgelopen dankzij een voortdurende blootstelling aan chemische stoffen. Werknemers onthulden dat elk deel van de bananenplanten wordt doordrenkt met pesticiden om de ‘exportkwaliteit’ van de producten te behouden. De samenstelling van deze pesticiden wordt wekelijks gewijzigd, zodat insecten geen immuniteit kunnen ontwikkelen. In 2017 stelde Zuid-Korea zelfs een verbod in op de bananen van Sumifru, omdat ze de richtlijnen voor het gebruik van pesticiden overschreden.
Ongezonde werkomstandigheden
Sumifru overtreedt ook zijn eigen beleid inzake pesticiden, ten koste van de landbouwers die regelmatig onder een regen van giftstoffen terechtkomen. Een deelnemer aan het onderzoek vertelt dat hij tijdens zijn werk geen masker of beschermend materiaal krijgt. Sterker nog, volgens verschillende werknemers wordt er alleen beschermend materiaal uitgedeeld wanneer de plantages worden bezocht door bezoekers of overheidsinstellingen.
Om kosten te besparen oefent Sumifru sterke druk uit op zijn werknemers om hen tot 130 bananenplanten per dag te laten stutten. Om dit uit te voeren krijgen zij echter niet voldoende materiaal, waardoor trossen bananen regelmatig beschadigd raken omdat ze omvallen. Een van de medewerker liet zelfs het leven toen hij van een kapotte ladder viel. De werknemers worden door Sumifru verzocht zich van hun eigen uitrustingen te voorzien, waardoor kapot materiaal onvoldoende hersteld wordt.
Werknemers komen op voor hun rechten
Wanneer werknemers hun rechten op een eerlijk inkomen en veilige en gezonde werkomstandigheden willen aankaarten, krijgen ze te maken met bedreigingen, intimidatie en zelfs moord. Op 1 oktober 2018 werd een staking georganiseerd door 700 werknemers uit 7 verschillende verpakkingsfabrieken. Ze vroegen om de formalisering van hun werk en een collectieve arbeidsovereenkomst. De staking duurde 11 dagen, waarna die gewelddadig werd beëindigd door de politie. Diezelfde maand werd de leider van de protesten vermoord. Nog een maand later werd een andere vakbondsleider neergeschoten. Na dit tragische voorval dienden 300 werknemers een klacht in, maar wachten momenteel nog op een uitspraak.
Belang van nationale en internationale wetgeving
De wantoestanden bij Sumifru tonen het belang van internationale wetgeving en regulatie aan die multinationale bedrijven verplichten om mensenrechten en milieu te respecteren doorheen de hele productieketen. Een zorgplichtwet zou bedrijven zoals Sumifru verplicht stellen om de rechten van hun werknemers te respecteren en verantwoordelijk houden wanneer deze zijn geschonden. Ook zouden zij opdraaien voor herstel.