Oorlog Oost-Congo: Gevechten rond strategische mijnstad Rubaya
Nadat rebellengroepering M23 zondagavond vlot de mijnsite Rubaya veroverde in het Oosten van de Democratische Republiek Congo, werd de site ondertussen teruggewonnen door het Congolese leger. Maar gezien het economische en strategische belang van de stad blijven de bezorgdheden groot. Miljoenen Congolezen dreigen van de buitenwereld te worden afgesneden. 11.11.11 vraagt dringende internationale actie.
01 Mar 2023
3 minuten
Rebellengroepering M23 is al enkele maanden bezig aan een veroveringstocht van verschillende steden in de provincie Noord-Kivu in de Democratische Republiek Congo. Ondanks de belofte om zich op 28 februari terug te trekken, namen ze zondagavond ook nog vlot de mijnsite Rubaya in. Ondertussen werd de site succesvol verdedigd en terugwonnen door het Congolese leger.
Gevaar dreigt voor provinciehoofdstad Goma
Toch blijft dit zorgwekkend. Rubaya is immers één van de belangrijkste mijnbastions van het land, in het bijzonder voor waardevolle mineralen als tin, cassiteriet en coltan, die wereldwijd in smartphones en andere elektronica worden gebruikt.
En ook het strategisch belang is aanzienlijk. Tussen Rubaya en de provinciehoofdstad Goma ligt amper 50 kilometer.
Als de rebellengroepering nog verder oprukt, snijdt ze de twee miljoen inwoners van Goma zo goed als volledig van de buitenwereld af voor basisvoorzieningen en voedselbevoorrading. De enige aanvoerroute die dan overblijft is via de naburige stad Rubavu in Rwanda.
“De verovering van Rubaya zou de grootste overwinning van de M23 sinds het begin van de oorlog afgelopen zomer zijn,” zegt een lokale 11.11.11-medewerker. “Die opmars is een ernstige bedreiging voor de stabiliteit van de regio en het welzijn van de mensen die er wonen.”
Bang afwachten
Intussen wacht de bevolking van Goma bang af. De vrees bestaat voor een herhaling van de gebeurtenissen uit 2012, toen M23 de stad binnenviel terwijl VN-troepen geen actie ondernamen. Plunderingen, ontvoeringen en moord teisterden toen de miljoenenstad.
“Twee miljoen mensen zijn in gevaar. Bovendien bevinden zich in Goma talloze mensen die ernstig te lijden hebben onder het geweld van M23: vluchtelingen, vrouwen die vaak met seksueel geweld worden geconfronteerd en activisten wiens leven in gevaar is omdat ze zich uitspreken tegen de wantoestanden in de regio,” benadrukt 11.11.11-expert Eva Demaré. “We zijn enorm bezorgd om de veiligheid van de mensen ter plaatse.”
België kan het verschil maken
11.11.11 kijkt dan ook naar België om een staakt-het-vuren af te dwingen in het conflict. Want zelfs als klein land kunnen we een groot verschil maken in deze crisis.
Dat niet alleen als lid van de VN-mensenrechtenraad en door onze voormalige koloniale banden, maar ook als importland van mineralen die rechtstreeks bijdragen aan de grondstoffenstrijd waar de Congolezen slachtoffer van zijn.
Het conflict is bovendien niet alleen een Congolees probleem. De VN, Rwanda, Uganda, Kenya, Burundi, Zuid-Soedan, … allemaal zijn ze betrokken. Het is een regionale crisis die ook een internationale aanpak vereist. De internationale gemeenschap mag niet wegkijken van de drama’s die aan de gang zijn.