Nieuwe Vlaamse regering moet wapenverbod voor Israël instellen
Vorige week viel het Israëlische leger opnieuw een school aan in Gaza en lanceerde een grootschalige aanval in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Zowel de Aanklager van het Internationaal Strafhof als een speciale VN-Onderzoekscommissie concludeerden dat het Israëlische leger op grote schaal oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid begaat. Een omvattend wapenverbod – een zogenaamd ‘wapenembargo’ – is het enige logische antwoord.
03 Sep 2024
3 minuten
Op 28 augustus viel het Israëlische leger opnieuw een school in Deir al-Balah aan, waar duizenden Palestijnen onderdak zochten. Volgens de Verenigde Naties is dit niet de eerste keer dat Israël scholen in Gaza aanvalt. Tussen 4 juli en 10 augustus werden 21 scholen aangevallen. De ergste aanval was op 10 augustus, toen veel mensen die in de Al Tabae’en school in Gaza-stad schuilden, werden gedood.
Parallel lanceerde het Israëlische leger eergisteren ook een militair offensief in de steden Jenin, Tulkarem en Tubas. Sinds 7 oktober werden volgens de Verenigde Naties al minstens 628 Palestijnen gedood in de Westelijke Jordaanoever.
De aanvallen passen in een breder patroon waarin het Israëlische leger burgers systematisch onder vuur blijft nemen. Vluchtelingenkampen, VN-scholen, ziekenhuizen, het UNRWA-hoofdkwartier en zogenaamde “veilige zones” worden op grote schaal aangevallen.
Oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid
Op 20 mei 2024 zei Karim Khan, de Aanklager van het Internationaal Strafhof, dat hij twee Israëlische leiders en drie Hamasleiders wil vervolgen. Hij beschuldigde de Israëlische Premier Netanyahu en minister van Defensie Gallant van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
Een speciaal VN-rapport steunt deze conclusie. Het Internationaal Gerechtshof zei in januari 2024 al dat er aanwijzingen zijn van een Israëlische genocide in Gaza. Op 19 juli verklaarde hetzelfde hof dat Israël illegaal land bezet en schuldig is aan apartheid en raciale segregatie. Israël behandelt de Palestijnen dus ongelijk, vanwege hun afkomst. Andere landen mogen dit volgens het Hof op geen enkele manier steunen.
Vlaamse wapensystemen naar Israël
De Vlaamse regering hanteert sinds 2006 een specifieke beleidslijn over de wapenhandel met Israël, die de uitvoer of doorvoer van wapens verbiedt als die de militaire capaciteit van het Israëlische leger zou versterken.
Recent onderzoek van Vredesactie en IPIS toont echter aan hoe er in de praktijk nog tal van mazen in het net bestaan. Zo was er alleen al tussen november 2022 en juli 2023 sprake van de doorvoer van minstens 246 ton aan munitie via de Haven van Antwerpen richting Israël. Sinds 2018 werden ook voor zeker 10,2 miljoen euro aan exportvergunningen verleend voor de uitvoer van vuurgeleidingssystemen en beeldverwerkingstechnologie. De twee betrokken bedrijven (OIP Sensor Systems en Scioteq) werken samen met Elbit, een Israëlisch wapenbedrijf dat bekend staat als hofleverancier van het Israëlische leger en dat onder andere drones produceert die in Gaza worden ingezet.
Stel wapenembargo in
België, en dus ook Vlaanderen, tekende het Internationale Wapenhandelsverdrag. Dat verbiedt de uitvoer en doorvoer van wapens als deze gebruikt worden (of er een ernstig risico daarop is) voor het plegen van genocide, misdaden tegen de menselijkheid, aanvallen op burgers of andere oorlogsmisdaden.
11.11.11 roept de toekomstige Vlaamse regeringspartijen (N-VA, Vooruit en cd&v) daarom met aandrang op om de bestaande beleidslijn aan te scherpen tot een omvattend wapenverbod op elke uitvoer en doorvoer van militaire goederen naar alle strijdende partijen die het internationaal recht schenden in het Israëlisch-Palestijnse conflict.
“De bewijslast van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid is overweldigend. De Vlaamse juridische verplichtingen onder het Internationaal Wapenhandelsverdrag zijn glashelder. Het is hoog tijd voor de Vlaamse onderhandelaars om éindelijk doortastende actie te nemen en zo spijkerharde garanties te bieden aan de bevolking dat Vlaamse wapens niet bijdragen aan de dagelijkse bloedbaden die in Gaza en de Westelijke Jordaanoever worden aangericht.”, besluit Midden-Oostenexpert bij 11.11.11 Willem Staes.