Image
Hulpacties blijven nodig na aardbeving in Syrië en Turkije

Na de aardbeving: “Hulpacties blijven broodnodig”

Actualiteit

De eerste zoek- en reddingsacties lopen op z’n einde, maar dat betekent allesbehalve het einde van de nood aan hulpacties. 11.11.11-partnerorganisaties ter plaatse, zoals Olive Branch, Women Now en Basmeh & Zeitooneh stroopten vanaf dag één de mouwen op om hulp te bieden waar ze kunnen. 

Aangezien de internationale gemeenschap grotendeels afwezig is in Noordwest-Syrië, vallen hulpacties grotendeels in de schoot van lokale initiatieven, zoals de Syrische organisatie Olive Branch. De ngo deelt beschermingsmateriaal uit aan de getroffenen en bereidt in zowel Turkije als Syrië verse maaltijden met een mobiele keuken. Ze hameren ook op het belang van onderwijs en organiseren daarom educatieve en recreatieve activiteiten met kinderen uit de getroffen regio’s. Gezinnen die noodgedwongen in hun olijfgaarden moeten leven omdat hun huizen verwoest zijn, krijgen bovendien gascilinders en verse groenten.

 

Women Now for Development heeft bij de desastreuze gevolgen van de aardbeving in het bijzonder oog voor de belangen van vrouwen en meisjes. De Syrische organisatie beschermt zwangere vrouwen, zet programma’s op om seksuele intimidatie te voorkomen en faciliteert psychosociale steun voor vrouwen en kinderen. “Vaak worden de specifieke noden van vrouwen vergeten, terwijl zij in tijden van crisis nog vaker aan geweld en uitbuiting worden blootgesteld”, verklaart Zeinah Kanawati, woordvoerder van Women Now . “Onze organisatie deelt ter plaatse kleding en dekens uit, maar ook menstruatieproducten, luiers en babymelk. Ook belichten we in de media de behoeftes en de situatie van vrouwen en meisjes in deze rampsituatie.”

Image
De mobiele keuken van Olive Branch
De mobiele keuken van Olive Branch.

De noden van vrouwen worden vaak vergeten bij rampen zoals deze.

Zeinah Kanawati
woordvoerder van Women Now for Development
Image
Hulpacties blijven nodig na aardbeving in Syrië en Turkije
© Belga

Basmeh & Zeitooneh zette op de dag van de aardbeving meteen een hulpactie op poten. Tot nu toe zamelden ze al meer dan anderhalf miljoen dollar in die ze integraal inzetten voor hun werking. De organisatie verspreidt verwarmingsmateriaal en verse maaltijden in gebieden die door verwoeste dammen overstroomd zijn. Ze kopen ook medicijnen voor ziekenhuizen op de grens tussen Turkije en Syrië. Daarnaast verzorgen ze onderdak en voedsel in zwaar getroffen steden in Noordwest-Syrië. 

Ook Oxfam België, Caritas International en Dokters van de Wereld – alle drie evenals lid van het Consortium 12-12 – focussen in de eerste plaats op de meest dringende noodhulp. In zowel Syrië als Turkije voorzien ze getroffenen van drinkbaar water, voeding, gezondheidszorg, opvangplaatsen, kledij, verwarmingsmateriaal en medische en psychologische zorg.

De slachtoffers van de aardbeving hebben dringend hulp nodig. Steun onze partners met een gift.