griekenland vluchtelingen

Middenveld en solidaire gemeenten verwelkomen minderjarige vluchtelingen

18 kinderen zonder ouders of andere voogd uit Griekse vluchtelingenkampen kwamen gisteren aan in België. De coalitie van solidaire steden en gemeenten en de lidorganisaties van #ikbensolidair verwelkomen hen van harte en wensen hen veel geluk in ons land. Ze vinden het positief dat België deze kinderen overbrengt en roepen samen de regering op tot een nieuw engagement. Er leven nog heel wat van deze kinderen in Griekse vluchtelingenkampen terwijl de coronacrisis hevig woedt.

  • Actualiteit

05 Aug 2020

4 minuten

De coalitie van solidaire steden en gemeenten telt voorlopig volgende leden: Brugge, Gent, Halle, Leuven, Lichtervelde en Veurne. Deze zes gaven aan dat ze bereid zijn meer niet-begeleide minderjarigen in hun stad of gemeente op te vangen, als België zich engageert om meer kinderen vanuit de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden over te brengen.

“Gisteren vond de relocatie plaats van 18 kinderen zonder ouders of voogd uit de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Laat dit een nieuw, veilig begin zijn voor deze 18 kinderen. We heten hen dan ook welkom en wensen hen veel geluk”, zegt burgemeester van Brugge, Dirk De fauw. “Als stad vinden we dat dat er meer kunnen zijn. Wanneer de volgende kinderen overgebracht worden, zullen we een aantal daarvan met open armen verwelkomen en opvangen in onze eigen stad.”

Wat kan jij doen?

België besloot 18 niet-begeleide minderjarigen uit de overbevolkte Griekse vluchtelingenkampen op te nemen. Dit is véél te weinig. Doe zoals 11.11.11-vrijwilligers Loes, Kristien en Sara en vraag je gemeentebestuur om een extra inspanning te leveren.

Ik ben solidair 1
Dirk de Fauw

Als stad vinden we dat dat er meer kunnen zijn. Wanneer de volgende kinderen overgebracht worden, zullen we een aantal daarvan met open armen verwelkomen

Dirk de Fauw , Brugs burgemeester Dirk de Fauw (CD&V)

“Leuven gelooft, samen met het platform van mensenrechten-, vluchtelingen- en armoedeorganisaties #ikbensolidair, dat er meer mogelijk is”, zegt schepen van diversiteit Lalynn Wadera, “Leuven is bereid om ook bij een groter Belgisch engagement samen te werken met de federale overheid en kinderen op te vangen.”
“We willen hiermee een belangrijk signaal geven aan de Belgische regering: wij als stad Leuven willen een inspanning doen om ons solidair op te stellen met Griekenland en de kwetsbare mensen in de kampen”, vervolgt schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie.
 

Lies Corneillie

We willen hiermee een belangrijk signaal geven aan de Belgische regering: wij als stad Leuven willen een inspanning doen om ons solidair op te stellen met Griekenland en de kwetsbare mensen in de kampen

Lies Corneillie, Leuvens schepen van wonen, gelijke kansen en mondiaal beleid (Groen)

Europese solidariteit

Eef Heylighen (Vluchtelingenwerk Vlaanderen), woordvoerder voor de leden van #ikbensolidair, een partnerschap van armoede-, mensenrechten-, en vluchtelingenorganisaties treedt deze boodschap bij: ”We vinden het positief dat België deze 18 kinderen overbrengt. Het is een mooie uiting van Europese solidariteit, maar België kan absoluut meer doen. De situatie in de Griekse vluchtelingenkampen is onmenselijk. Er is nauwelijks toegang tot sanitaire voorzieningen, goede medische zorg, onderwijs of ontspanningsmogelijkheden. Het risico op verkrachting en ander misbruik is er groot."

Eef Heylighen

Het is een mooie uiting van Europese solidariteit, maar België kan absoluut meer doen. De situatie in de Griekse vluchtelingenkampen is onmenselijk

Eef Heylighen, Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Het Belgisch engagement kwam er nadat de Europese Commissie in maart een oproep hierover lanceerde naar alle lidstaten toe. De Europese commissie vroeg de lidstaten een nieuwe thuis te bieden aan 1600 kinderen die alleen overleven in en rond de overbevolkte Griekse Reception and Identification Centers, de beruchte ‘hotspots’ op de eilanden.

“Ook het partnerschap #ikbensolidair dringt hier al langer op aan,” zegt Eef Heylighen. “Wij hopen dat de Belgische regering zich snel uitspreekt over een bijkomend engagement en ook andere kwetsbare mensen niet in de steek laat. Nog steeds zitten zo’n 30 000 mensen op de vlucht vast op de Griekse eilanden, en de situatie is er sinds maart niet op verbeterd. De relocatie van 18 kinderen is een mooi begin, maar België kan nog meer solidariteit tonen”, zegt Eef Heylighen.    

In vergelijking met andere lidstaten is het engagement dat ons land tot nu toe nam heel beperkt: Frankrijk kondigde aan 750 mensen, waarvan 350 niet-begeleide minderjarigen, uit Griekeland op te nemen. Portugal zal 500 jongeren opvangen en Finland 100. Duitsland zou in totaal tussen de 350 en 500 kinderen laten overkomen en ving bovendien al andere kwetsbare profielen op.

Wachten op een bijkomende Belgische bijdrage

Het is praktisch zeker haalbaar meer minderjarigen op te vangen. Dit kan gefaseerd gebeuren. “Relocatie werkt. Het biedt een oplossing voor de situatie in Griekenland en het voorkomt dat de kinderen een lang en risicovol migratietraject zouden aanvatten”, zegt Eef Heylighen. Het draagvlak daarvoor is groot, zowel bij burgers als bij steden en gemeenten. De voorbije maanden ontstond een coalitie van solidaire steden en gemeenten. In andere gemeenten staat het punt nog geagendeerd. Vele burgers en organisaties schrijven hun gemeente aan zodat deze zich bij het initiatief zouden aansluiten.

Gerelateerde verhalen