Image
De Griekse vluchtelingenkampen zijn overbevolkt, een corona-uitbraak kan rampzalig zijn

#ikbensolidair, jij ook?

Beweging

De evacuatie van de Griekse vluchtelingenkampen is met de brand op Moria dringender dan ooit. Doe zoals 11.11.11-vrijwilligers Loes, Kristien en Sara en vraag je gemeentebestuur om een extra inspanning te leveren.

In de overbevolkte Griekse vluchtelingenkampen is jezelf afzonderen wanneer je ziek bent of regelmatig je handen wassen absoluut niet vanzelfsprekend. In het kamp Moria op het eiland Lesbos leven ongeveer 19.000 mensen, er is officieel plek voor minder dan 3.000 mensen. Een corona-uitbraak kan er rampzalig zijn.  

Vraag jouw gemeente kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te nemen

Heb je 1 minuutje tijd? Stuur een mail...

...en vraag je burgemeester om een extra inspanning te leveren. Klik op de knop en stuur rechtstreeks de open brief ondertekend door 15 middenveldorganisaties. Vergeet niet zelf het emailadres in te vullen van jouw burgemeester. Deel deze oproep op sociale media en vraag andere inwoners van jouw gemeente om hetzelfde te doen. Gent, Leuven, Lichtervelde en Edegem tonen zich al bereid vluchtelingen op te nemen.

Stuur de open brief naar jouw burgemeester   

Werkt deze knop niet in jouw mailprogramma? Download hier de open brief en copy-paste hem zelf in een mail.

Image
Ik ben solidair 1

We vinden het hallucinant dat België slechts 18 niet begeleide kinderen en jongeren opvangt en dan durft beweren dat ze aan haar limiet zit. Duizenden mensen leven al jaren in erbarmelijke omstandigheden in Griekse vluchtelingenkampen. België kan en moet meer doen vinden we!

Loes, Kristien en Sara lanceerden een oproep aan de gemeente Tessenderlo

Om België tot een betekenisvolle bijdrage te bewegen, is er nood aan een sterk signaal op lokaal niveau. Onze steden en gemeenten kunnen veel meer niet begeleide minderjarigen opvangen, maar het is belangrijk dat ze dit aan onze nationale overheid laten weten.

Wil jij net zoals Loes, Kristien en Sara ook jouw lokaal bestuur mee op de kar krijgen en heb je een paar minuten tijd? 

5 minuten: breng het op de agenda...

...van jouw Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) of de Jeugdraad. Laat hen een advies naar de Gemeenteraad formuleren op basis van de brief.

10 minuten: spreek lokale vertegenwoordigers aan..

...contacteer lokale opvang- en solidariteitsinitiatieven, middenveldorganisaties, de jeugdbeweging en vraag hen om de brief mee te onderschrijven. Contacteer je lokale vertegenwoordigers van de partijen Groen, CD&V, Open VLD, SP.a en PVDA. Zij keurden alvast het voorstel goed in het parlement dat België niet-begeleide minderjarigen moet opvangen. Ken je gemeenteraadsleden? Spreek hen hierover aan!

15 minuten: bespreek het met je lokale mondiale ambtenaar...

....hoe pakken we dit aan in onze gemeente? Welke manieren zijn er nog om dit op de agenda in de gemeenteraad te krijgen? 

Image
welkom 18 vluchtelingen

België verwelkomt 18 jonge vluchtelingen, goed nieuws, maar kan nog beter

Dinsdag 4 augustus kwamen de 18 jonge vluchtelingen aan in ons land. Goed nieuws, maar België kan nog veel beter.