Image
Kind op gestolde lava na vulkaanuitbarsting Nyiragongo - Goma

Lokale organisaties schieten bevolking te hulp bij Goma

Actualiteit

Op 22 mei barstte de Nyiragongo-vulkaan uit nabij Goma in Oost-Congo. Verschillende aardbevingen volgden.  Honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht. Huizen, wegen en akkers zijn verwoest. Elektriciteitsleidingen en watervoorzieningen zijn vernield.  De toestand is nog steeds chaotisch. Lokale organisaties proberen vanaf dag 1 te helpen met voedsel en onderdak. Ze roepen de overheid op tot meer preventie en hulp bij de heropbouw. Intussen komt ook (inter)nationale hulp op gang.

Oost-Congo kreunt al decennia onder instabiliteit en de terreur van gewapende groeperingen.  Nu volgt alweer een zware periode voor de ruime regio rond de vulkaan. Er is een groot gebrek aan voedsel, water, sanitaire voorzieningen en onderdak.

Lokale hulp komt sinds dag 1 op gang

Onze partners AIDPROFEN en La Lucha, lidorganisatie Caritas International, de ngo Fracarita en 4de Pijlerorganisaties Rugendo en ADRA Belgium beleven de crisis van dichtbij. 

Op Idjwi, een eiland in het Kivu-meer, zijn de voorbije weken duizenden vluchtelingen uit het nabijgelegen Goma toegestroomd.

"Er zijn veerboten tussen Goma  en Idjwi. Veel mensen met familie, vrienden of kennissen in Idjwi waagden zich aan de 30 km lange overtocht. Ook veel kinderen alleen zijn de stad uitgestuurd om veilig te zijn voor de vulkaan. Die worden opgevangen bij familie, vrienden, scholen.” vertelt Yves Minani, van E.DI, een partner van de vzw Rugendo.Het is moeilijk om een beeld te krijgen op het aantal vluchtelingen, want ze verblijven niet in opvangkampen, maar bij families thuis.  Die families doen hun best om dichte of verre verwanten onderdak te bieden in deze noodsituatie. Het grote probleem voor de eilandbewoners is om in eten en andere basisbehoeften te voorzien.  Onze lokale partner E.D.I. is gestart met noodhulp.  Ze voorzien voedselpakketten en zeep voor 130 personen.

Image
E.D.I deelt noodhulp uit aan vluchtelingen uit Goma
E.D.I deelt noodhulp uit aan vluchtelingen uit Goma - foto van Yves-Pierre MInani
Image
Foto van Yves Minani van E.D.I

Veel mensen met familie, vrienden of kennissen in Idjwi waagden zich aan de 30 km lange overtocht. Ook veel kinderen alleen zijn de stad uitgestuurd om veilig te zijn voor de vulkaan. Die worden opgevangen bij familie, vrienden, scholen.

Yves Minani
E.D.I, partner van Rugendo

Caritas biedt hulp aan mensen onderweg

Na de eerste uitbarsting van de Nyiragongo bevolen de autoriteiten een evacuatie van een tiental woonwijken van de stad Goma.  Honderdduizenden mensen  zijn op de vlucht, de meesten te voet. Ze vormen een lange keten van mannen, vrouwen en kinderen. De wegen naar naburige steden zitten overvol.

Caritas Goma zorgt voor drinkbaar water, voedsel en de meest noodzakelijke huishoudelijke artikelen voor de vluchtelingen in de steden en onderweg.

Image
© Caritas Goma - Een medewerker van Caritas Goma meet de schade op van de vulkaanuitbarsting.
© Caritas Goma - Een medewerker van Caritas Goma meet de schade op van de vulkaanuitbarsting.
Image
Adra voorziet noodhulp.  Op de achtergrond een tent als onderdak voor de ontheemden.
Adra voorziet noodhulp. Op de achtergrond een tent als onderdak voor de ontheemden. Foto van ADRA DR Congo

Gezondheidszorg onder druk

Als zoveel mensen zo dicht op elkaar zitten, is het gevaar op uitbraken van ziekten zoals cholera, covid-19 en tyfus groot.  De capaciteit van de gezondheidsfaciliteiten is overbelast en er is een tekort aan zorgpersoneel en essentiële geneesmiddelen.

De 4de pijlerorganisatie ADRA-Belgium heeft veel expertise en ervaring in noodhulpprojecten over de hele wereld. Daarvoor werken ze samen met partners op het terrein.  Ze zorgen voor voedselhulp voor 1 167 getroffen huishoudens, noodonderkomens voor 2.000 huishoudens die naar Goma terugkeren, en de toegang tot eerstelijns- en tweedelijnsgezondheidszorg voor 30.000 ontheemden.
 

11.11.11 partners AIDPROFEN en La Lucha roepen overheid op tot actie

Ook onze partners La Lucha en AIDPROFEN staken onmiddellijk de handen uit de mouwen. La Lucha mobiliseert zoveel mogelijk middelen om de bevolking bij te staan. Ze doen wat mogelijk is om gescheiden families weer bij elkaar te brengen, bieden voedselhulp aan ontheemden en vangen vluchtelingen op bij hun familie.  AIDPROFEN zet zich in voor de vrouwen en kinderen op de vlucht zijn.  Ze focussen intussen ook op de noden van de mensen die terugkeren naar de stad.

Tegelijk zijn ze niet te spreken over het optreden van de nationale overheid:

Watch 202105 Passy Nyiragongo on YouTube.
Passy Mubalama over de impact van de uitbarsting van de Nyiragongo

Het Volcanologisch Observatorium in Goma slaagde er niet in de uitbarsting te voorspellen en de bevolking te waarschuwen.  Beide organisaties vinden het ook niet kunnen dat president Tshisekedi het bevel gaf tot de ontruiming van een tiental woonwijken in Goma, zonder enige begeleiding van deze uittocht of hulp voor de ontheemden te voorzien.  Tot slot roepen ze de overheid en de internationale gemeenschap op om de instabiliteit in de regio nu eindelijk echt aan te pakken.  Gewapende rebellengroepen teisteren de bevolking al decennia en staan preventie en hulp in noodsituaties in de weg.

Het Observatorium dat de activiteit van de vulkaan Nyiragongo moet opvolgen, heeft de bevolking niet gewaarschuwd voor de uitbarsting en over de grootte van het gevaar.
Tijdens de evacuatie was geen enkel transportmiddel beschikbaar. Erger nog, er was geen enkel terrein voorzien om de vluchtelingen op te vangen. Er is geen voedsel uitgedeeld, en er was geen onderdak. Door de overbevolking was er een tekort aan water en stegen de prijzen voor voedsel.

La Lucha
DRC

Nationale overheid en internationale organisaties schieten uit te startblokken

Het Internationale Rode Kruis startte zijn hulp eind mei al op.

Op 7 juni kondigde ook Eerste minister Jean-Michel Sama Lukonde aan dat de gevluchte bevolking veilig kan terugkeren naar de stad.  De overheid belooft dat ze de geleidelijke terugkeer zal ondersteunen en begeleiden.  Inwoners die hun huis verloren krijgen tijdelijke opvang en hulp bij de heropbouw van hun huizen.

Steun 11.11.11 en zijn partners

Onze lokale partners zetten zich elke dag opnieuw in om de bevolking in Congo een beter leven te geven.

Help jij hen daarbij?