Image
De burgemeester van Bankoko doet haar duit in het zakje en graaft mee aan de sleuven, net als alle inwoners.

Krachten bundelen voor water in Bunia

Actualiteit

Krachten bundelen voor water, daar gaat Join For Water voor. De nieuwe naam van de water-ngo (voorheen Protos) is niet zomaar een lege doos, maar weerspiegelt het DNA van de organisatie: samenwerken voor water. In DR Congo is de bevolking een belangrijke partner in die samenwerking.

Op de planning in Bunia: een groot bijkomend drinkwatersysteem voor maar liefst 30.000 mensen in de wijk Bankoko, want het huidige systeem – na 30 jaar nog steeds operationeel! – biedt onvoldoende antwoord aan de sterk stijgende bevolkingsgroei.

300 meter per dag

CIDRI, de lokale partner van Join For Water, werkt nauw samen met de inwoners van Bunia. Elk gezin wordt gevraagd om 5 meter sleuven voor de buizen te graven. 's Morgens rijdt er een vrachtwagen door de stad en wie zijn deel wil graven, springt achterop en gaat een dagje aan de slag. De huishoudens die het iets beter hebben mogen ook mensen inhuren en iemand in hun naam sturen, tegen eigen betaling. Zo is er door het project een tijdelijke werkvoorziening voor de mensen uit de wijk die het wat minder hebben.

De hoofleiding wordt 16 km lang. Een heel eind om met de hand uit te graven, zeker als je weet dat er in de ondergrond ook veel stenen zitten. Maar door de grote belangstelling gaan de werken goed vooruit: elk dag wordt ongeveer 300 m gegraven. Een professioneel team zorgt er voor dat de sleuven recht lopen, en legt meteen ook de buizen.

Kiosken

Een tijdje terug werd het oude drinkwatersysteem in de stad voorzien van enkele waterkiosken. Het ging om een testproject: de kiosken vervangen de onbeschermde open publieke waterpunten en hadden als doel een betere toegang tot drinkwater te verlenen. Het project werd positief geëvalueerd: de wachttijden zijn een stuk korter en water is nu continu beschikbaar aangezien de kiosk de hele dag geopend is voor klanten.

Voor het nieuwe systeem zal enkel met kiosken gewerkt worden, en niet meer met publieke tappunten. In totaal worden er 17 gebouwd, met 3 kraantjes per kiosk. Om dit grote drinkwaterproject op korte termijn te kunnen afronden, wordt niet gewacht met de bouw van de kiosken. Verschillende lokale teams van metsers zijn opgeleid en ingehuurd om de bouw op zich te nemen. 8 kiosken zijn inmiddels in opbouw!