Image
Pedal for People and Climate

Klimaatactivist Lidy: "Hoe kunnen we niets doen als er zoveel op het spel staat?"

Changemaker

Lidy Nacpil staat al jaren strijdvaardig aan de frontlinie van de klimaatbeweging. Extreem weer in alle hoeken van de wereld, juli als warmste maand ooit op aarde gemeten, hittegolven en overstromingen: de tijd dringt, maar het gevoel om te strijden voor iets groter dan haarzelf overheerst om verder te gaan. 

Als klimaatactivist bij 11.11.11-partner APMDD (Asian’s People Movement on Debt and Development) strijdt ze in de Filipijnen en zelfs heel Azië samen met ons voor klimaatrechtvaardigheid. Maak kennis met Lidy!

Jij zet je al jaren in voor het klimaat. Waarom?

Er ligt zoveel werk op de plank, zeker door de gevolgen van de klimaatverandering die we nu al ondervinden. De tijd dringt om de planeet te redden en mensen veilig te stellen. Hoe kunnen we niets doen, als er zoveel op het spel staat?  

Onze inspanningen zijn niet voor niets. Er zijn veranderingen doorgevoerd die wij, jij, ik en vele anderen mogelijk hebben gemaakt. Dat geeft hoop. Denk maar aan de overeenkomsten voor klimaatfinanciering of de strenge mijnbouwwetten hier in de Filipijnen. Het feit dat die er zijn, is een indicatie van de kracht van onze beweging. Dat ze niet altijd worden nageleefd, betekent dat we moeten blijven actievoeren. 

Image
Lidy Nacpil klimaatactivist bij APMDD
Lidy Nacpil is klimaatactivist bij 11.11.11-partner APMDD

Hoe voeren jullie actie met APMDD?

We voeren al tien jaar campagne voor het stoppen van steenkool. En daarin hebben we doorheen de jaren straffe overwinningen geboekt. Nu is het tijd voor onze strijd tegen gas. De overheid en bedrijven verkopen gas als een schonere overgangsbrandstof, terwijl we de achterstand op hernieuwbare energiebronnen inhalen. Maar dat klopt niet. Gas is misschien niet zo vervuilend als steenkool, maar wel net zo gevaarlijk en giftig.

Image
Pedal for People and Climate
Duizenden mensen over heel Azië fietsen voor het klimaat tijdens Pedal for People and Climate.

We willen een directe overgang naar hernieuwbare energiebronnen. Geen omwegen. De wereld heeft geen tijd voor deze vertragingen. Organisaties en activisten over heel Azië zetten mee hun schouders onder deze strijd. 

En hierna? Dan gaan we olie aanpakken. Een strijd begint niet spontaan. Nee, we bedenken strategieën, gebruiken onze kracht en bouwen die op. 

Verschillende keren per jaar organiseren we ook fietsacties waarbij duizenden fietsers trappen om aandacht te vragen voor klimaatrechtvaardigheid. Onze actie ‘Pedal for People and Climate’ groeide de afgelopen jaren uit tot een echt succes over heel Azië! 

Wat is er nodig voor een rechtvaardige energietransitie?

Rijke industrielanden zoals de Verenigde staten en Europese landen dragen een grote, historische én voortdurende verantwoordelijkheid in de opwarming van de aarde. De gassen die honderden jaren geleden zijn uitgestoten, zijn er nog steeds. Je kan niet zeggen: vergeet de geschiedenis. Want de geschiedenis is deel van het probleem.  

Het is belangrijk dat rijke industrielanden die historische en huidige verantwoordelijkheid erkennen én vandaag actief meewerken om de uitbuiting te stoppen.    

Weet je: fossiele brandstoffen zijn op zichzelf niet slecht, maar het overmatig exploiteren en gebruiken is dat wel. Het is geen toeval dat de landen die fossiele brandstoffen het langst hebben uitgebuit, nu de rijkste landen zijn. Ze hebben dus niet alleen meer verantwoordelijkheid, maar ook meer middelen en macht om de klimaatcrisis aan te pakken. 

Een rechtvaardige energietransitie gaat ook niet alleen over het verminderen van broeikasgassen, maar ook over alles wat nodig is om het leven van mensen beter te maken. We willen geen gezonde planeet die ongelijk en onrechtvaardig is. We willen geen planeet die blijft draaien voor de 1%. 

Image
Lidy Nacpil

We willen geen gezonde planeet die ongelijk en onrechtvaardig is. We willen geen planeet die blijft draaien voor de 1%.

Lidy Nacpil
Activist bij 11.11.11-partner APMDD

Wat geeft jou hoop om verder te strijden?

Het gevoel dat je leeft voor iets groters dan jezelf, een toekomst die langer is dan je eigen bestaan. En ook de mensen en activisten waarmee ik werk. We geven elkaar kracht.

Strength in numbers zit erg verweven in de klimaatbeweging. Een bron van onze kracht is met hoeveel we zijn, kijk maar naar onze fietsacties. De overheid moet wel luisteren als we met duizenden, zelfs met miljoenen, zijn. Onze geloofwaardigheid, goede argumenten en ons doorzettingsvermogen zorgen ervoor dat we steeds meer mensen achter ons krijgen. Dat is hoe we de wereld zover krijgen om naar ons te luisteren.