Image
Protest Stop Kaliwa Dam

Inheemse bevolking verzet zich al jaren succesvol tegen bouw nieuwe dam

Resultaat

Al jaren strijdt de inheemse bevolking van het Sierra Madre gebergte in de Filipijnen tegen de bouw van de 60 meter hoge Kaliwa dam. Die vormt een bedreiging voor hun leefgebied. Verschillende 11.11.11-partners ondersteunen en versterken het protest. Mét succes. Activisme in de Filipijnen kan je nochtans met een arrestatie of zelfs de dood bekopen.

Al drie decennia lang verzet de inheemse bevolkingsgroep Dumagat-Remantado zich tegen diverse plannen om dammen te bouwen in hun leefgebied, de Sierra Madre bergketen in de Filipijnen. Een biodivers én wettelijk beschermd gebied. Al durven beleidsmakers daar wel eens een loopje mee nemen. Het zijn vooral de inheemse bevolking en milieuactivisten die keer op keer opkomen voor het behoud van dit stukje natuurpracht.

Stop Kaliwa Dam!

Zo ook in 2012 toen er nieuwe plannen kwamen voor de bouw van de 60 meter hoge Kaliwa dam om de waterbevoorrading van de groeiende bevolking in Metro Manila veilig te stellen. Met een pakket aan leningen van China en een ongeduldige president Rodrigo Duterte werd de dreiging voor de lokale bevolking al snel concreet.

Maar ondanks het repressieve klimaat in de Filipijnen bleven de bewoners niet bij de pakken zitten. In 2018 werd daarom een samenwerking aangegaan met verschillende nationale middenveldorganisaties, waaronder enkele 11.11.11-partners, PMCJ, ATM en Freedom from Debt Coalition (FDC). Onder de naam ‘Stop Kaliwa Dam Network’ is hun verzet nu nog breder gedragen.

“Door onze samenwerking met onder andere PMCJ boekten we een opmerkelijke vooruitgang met de campagne, spraken we met nog meer instanties en bleef de eenheid onder de lokale bevolking verrassend intact”, merkt pastoor Pete, de woordvoerder van Sierra Madre op. Ook wordt de stem van de inheemse bevolking nu nog beter in de verf gezet, bijvoorbeeld tijdens hoorzittingen in het parlement.

Image
Protest Stop Kaliwa Dam

Dit is een strijd voor het klimaat, de rechten van inheemse volkeren en milieuactivisten wereldwijd. We moeten nu wakker worden!

Pastoor Pete
Pastoor en woordvoerder van Sierra Madre
Image
Protest Stop Kaliwa Dam

Meer dan een lokale strijd

Al jaren wordt de bouw van de Kaliwa Dam zo tegengehouden. Maar ondanks problemen met vergunningen, begon de overheid wel al met de aanleg van een toegangsweg naar de dam. Hoewel die momenteel stilligt, gaat de inheemse bevolking verder met hun strijd. Vorige maand nog wandelde het Stop Kaliwa Dam Network een 9 dagen durende mars vanaf hun beschermde leefgebied tot aan het presidentiële paleis om te protesteren tegen de bouw van de dam en andere milieuverwoestende projecten.

Activisme is nochtans heel gevaarlijk binnen het huidige politieke klimaat in de Filipijnen. De overheid is er op gebrand iedereen die zich verzet te labelen als aanhangers van de communistische guerrilla, en loopt het gevaar gearresteerd of vermoord te worden. Maar dit is meer dan een lokale strijd. Zo getuigt pastoor Pete: “Dit is een strijd voor het klimaat, de rechten van inheemse volkeren en milieuactivisten wereldwijd. We moeten nu wakker worden! De meest kwetsbare burgers en gemeenschappen zijn de eerste slachtoffers.”

Image
Oranje achtergrond focusblok

Ook jij kan de strijd van de inheemse bevolking ondersteunen. Onderteken de petitie tegen de Kaliwa Dam en bescherm mee hun leefgebied!