Image
Directeur Els Hertogen

Els Hertogen: "Ik wil een menselijke wereld voor mijn dochters."

Interview

Op zondag 5 mei vinden in Antwerpen de gratis 505 - Concerten voor menselijkheid plaats. Onze directeur Els Hertogen is, samen met Elisabeth Van Lierop en Tijs Delbeke, initiatiefneemster van de concerten. We vroegen haar waarom ze deze concerten organiseert en welke boodschap ze hiermee wil verspreiden. 

Wat bracht je op het idee om de 505 – Concerten voor menselijkheid te organiseren?

“Afgelopen maanden bleef ik me afvragen welk soort wereld ik voor mijn drie dochters wil achterlaten? Telkens dook menselijkheid op als rode draad in de mogelijke antwoorden daarop. De mens zien in de ander, ik geloof dat er heel wat mensen voor die fundamentele waarde zijn.”  

“Ik hoorde dat Elisabeth Van Lierop samen met haar man Tijs Delbeke dezelfde bezorgdheden deelden en al snel kwam het idee hier iets mee te doen. Zo ontstond het plan om deze concerten te organiseren rondom menselijkheid, ook als een eis om verandering. Meteen sprongen ook tal van artiesten, middenveldorganisaties en bedrijven op de kar die samen met ons mee hun schouders onder dit initiatief wilden zetten.” 

De mens zien in de ander, ik geloof dat er heel wat mensen voor die fundamentele waarde zijn.

Welke boodschap wil je met de concerten verspreiden?

“We willen graag een krachtige boodschap delen van solidariteit en verbondenheid. We zijn niet antipolitiek en spreken ons niet uit over partijpolitiek, maar met de 505 – Concerten willen we een maand voor de verkiezingen wél van ons laten horen. Daarbij roepen we iedereen, politici en burgers, op om nooit te vergeten wat dé basis is van samenleven: zich kunnen inleven in een ander. We mogen onze menselijkheid nooit loslaten en tonen dat de ene mens niet meer waard is dan de ander.”

Image
Poster 505-Concerten voor Menselijkheid
Posters voor 505-Concerten voor Menselijkheid

“Ik hoop dat er heel veel mensen naar Antwerpen afzakken op 5 mei. Zo kunnen we met velen een krachtig statement maken voor een menselijk beleid. Die menselijkheid kan voor iedereen een andere betekenis hebben: een onmiddellijk staakt-het-vuren in het Israëlisch-Palestijns conflict, de genderkloof dichten of een ambitieuzer klimaatbeleid. We hopen deze boodschap uit te dragen via de verbindende manier van muziek. Weg van verdeeldheid, maar met een boodschap van hoop.” 

We mogen onze menselijkheid nooit loslaten en tonen dat de ene mens niet meer waard is dan de ander.

Was het moeilijk om de artiesten te verzamelen?

“Helemaal niet! De meeste artiesten waren meteen enthousiast en hadden net als ons veel zin om een positief statement te maken. Zeker 50 artiesten komen spreken of optreden. Met een zo breed mogelijk aantal artiesten uit verschillende genres is er voor ieder wat wils. Enkele namen zijn Bart Peeters, Laura Tesoro, Elisabeth Lucie Baeten en Miss Angel, en er komen nog heel wat andere kleppers aan. Ook de exacte locatie wordt binnenkort bekendgemaakt. Op de website www.505concerten.be en de sociale media van 505 – Concerten kan je de volledige line-up een meer informatie vinden. Hopelijk tot dan!” 

 

Steun de 505 - Concerten

Maak samen met onze directeur Els, 11.11.11. en vele andere geëngageerde burgers, organisaties en artiesten mee een statement voor menselijkheid. Kom op 5 mei af naar de 505 - Concerten voor menselijkheid in Antwerpen.

Ontdek alles over 505 - Concerten