Image
Els Hertogen

Eindejaarsboodschap van onze directeur Els Hertogen: "Jij doet ertoe"

Interview

Het eindejaar is bijna in zicht, en een nieuw jaar kondigt zich aan. Het ideale moment om even stil te staan en terug te blikken. Dat doen we met niemand minder dan onze eigen directeur, Els Hertogen. Hoe beleefde zij het voorbije jaar en hoe kijkt ze naar de toekomst?

Wat zal je het meeste bijblijven van het afgelopen jaar?

Iets dat me zeker nog lang zal bijblijven is de oorlog in Gaza en het ontluisterende gebrek aan menselijkheid vanuit vele Europese leiders. Ik geloof echt sterk in mensenrechten, maar op dit crisismoment vielen de maskers van veel politici af. Toch zag ik nog een lichtje in de duisternis. Er waren zo veel mensen die zich wel uitspraken voor internationaal recht. Dan denk ik bijvoorbeeld aan onze minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez en de speech van premier Alexander De Croo in Raffah. Over de hele wereld kwamen mensen op straat om hun stem te laten horen voor mensenrechten en om een staakt-het-vuren af te dwingen. Dat is mooi, want als je het internationaal recht loslaat, wat heb je dan nog als samenleving?

Image
Els Hertogen op de actie van KV Mechelen
Els met enkele winnaars van de gesigneerde KV-Mechelen truitjes. Die wonnen ze dankzij de tombola-actie van Groep Verelst in het teken van de klimaatcampagne. "Mensen die hun vrije tijd besteden aan 11.11.11, dat is toch fantastisch?"

Gelukkig heb ik vooral veel mooie herinneringen aan 2023. Ik ben er trots op dat wij als 11.11.11 met een nieuw verhaal en een nieuw logo naar buiten zijn gekomen. Dat gaat over meer dan wat nieuwe kleurtjes, het gaat over de kern van wie wij zijn. We capteren dat mooi met onze baseline ‘Strength in numbers’. Elke 1 doet ertoe. Rond 11 november ga ik altijd op tour door Vlaanderen. Om onze vrijwilligers dan in actie te zien - op een spaghettifestijn, quiz of loopevent - is hartverwarmend. Mensen die hun vrije tijd besteden aan 11.11.11, dat is toch fantastisch? 

Waar zal 11.11.11 volgend jaar haar pijlen op richten?

Nog meer actie. We gaan ook meer jongeren aanspreken en mensen verbinden met elkaar. En volgend jaar zijn er natuurlijk ook verkiezingen. We gaan al onze mankracht, personeel, middelen, vrijwilligers inzetten om mensen mee te krijgen in het belang van het verhaal van internationale solidariteit. We willen aan politici de boodschap meegeven dat we er allemaal bij winnen als we met een internationale bril kijken naar wat er gaande is.

Image
Els Hertogen op volleybalactie
Els geeft de opslag op een volleybalactie van vrijwilligers. "Ik haal mijn motivatie uit het feit dat ik niet alleen ben."

Waar haal jij je motivatie uit om dag in dag uit te doen wat je doet?

Ik ben er met elke vezel in mijn lijf van overtuigd dat mensenrechten en internationale solidariteit ongelooflijk belangrijk zijn. En daar vecht ik graag voor. Ik kan me niet voorstellen dat ik iets anders zou doen. 

Ik haal mijn motivatie ook uit het feit dat ik niet alleen ben. We zijn met zoveel die deze maatschappijvisie delen. Ik maak deel uit van een supergrote, wereldwijde beweging met een verleden, heden en toekomst. Dat maakt ook dat ik niet alle last op mijn eigen schouders leg. Ik doe wat ik kan doen met mijn kwaliteiten, met mijn valkuilen. 

Voor wie doe je het? 

Mijn drie dochters. Zij staan voor mij symbool voor de toekomst. Ik wil dat de wereld een betere plek is voor hen. Ik wil dat ze hun eigen keuzes kunnen maken, in een wereld waarin hun mensenrechten beschermd worden. 
 

Welke boodschap wil je graag meegeven aan de trouwe 11.11.11-achterban? 

Jij doet er keihard toe. Alles wat je doet, doet ertoe. Klein of groot. Jullie geven me enorm veel inspiratie en hoop. Nooit twijfelen, je maakt zo hard mee het verschil. 
 

Copyright headerfoto: Mies Cosemans