Image
Guatemaleproces Kerknet met vermelding

Historisch assisenproces Guatemala beloont 40 jaar inzet voor gerechtigheid

Actualiteit

Op 6 december was ik voor het eerst in mijn leven in een assisenzaal. Daar was een goede reden voor: in Leuven vond, na decennia lang wachten, het proces plaats tegen de verantwoordelijken van de moord op 3 Belgische missionarissen tijdens de burgeroorlog in Guatemala.

Serge Berten, Walter Voordeckers en Ward Capiau werden tussen 1981 en 1983 vermoord in Guatemala om dat ze openlijk de kant van de onderdrukte bevolking kozen en opkwamen tegen de mensrechtenschendingen door het militaire regime.

Het assisenproces duurde meer dan een week. Getuigen van toen, familieleden en onderzoekers kregen de kans om hun verhaal te brengen over deze heel grimmige periode in Centraal-Amerika, met moordcommando’s, ontvoeringen, verdwijningen en meedogenloze rechtse militaire regimes die vooral van de het belang VS en van multinationale ondernemingen dienden.

Ik kon maar twee uurtjes blijven en hoorde de getuigenis van een Amerikaanse onderzoekster die, aan de hand van archiefdocumenten van geheime diensten, haarfijn aantoonde dat het gruwelijke geweld tegen de kerk en tegen mensenrechtenverdedigers tijdens de burgeroorlog, systematisch en planmatig georganiseerd werd door de hoogste echelons van het leger, door de regering en door de president zelf.

De getuigenissen werden gevolgd door een aandachtige jury: twaalf willekeurige Vlamingen die ongetwijfeld heel onverwacht in dit bijzondere verhaal terecht zijn gekomen. Het moet ook voor hen een bijzondere ervaring zijn geweest.

Hun verdict was eenstemmig:

De 5 beklaagden, hoge officieren en verantwoordelijken van het militaire regime, werden bij verstek schuldig bevonden aan de moord op de drie missionarissen van Scheut.

40 jaar inzet voor gerechtigheid

Ik wilde zeker even langsgaan op het proces om de 4de Pijler vrijwilligers van o.a. vzw Guatebelga en Solidair met Guatemala te steunen. Samen met de families van de slachtoffers hebben zij zich decennialang ingezet voor recht en rechtvaardigheid.

Het gaat natuurlijk om oude verhalen. En de hoogbejaarde beklaagden zullen nooit hun gerechte straf dienen uit te zitten. Maar ik kijk nu ook toch een beetje met een andere blik naar de actualiteit. Met de wetenschap dat de geschiedenis vroeg of laat toch steeds haar rechten opeist.

Er is niets nieuws onder de zon: dagelijks worden we geconfronteerd met nieuwe, gruwelijke mensenrechtenschendingen. In Gaza, Oekraïne, Congo en zoveel andere conflicten. Maar we weten nu met iets grotere zekerheid: Wie denkt ermee weg te komen, vergist zich. Ooit ontmaskert de geschiedenis toch wat er is gebeurd. En ooit worden de verantwoordelijken toch door de mensheid ter verantwoording geroepen.

Jacques Mevis

Image
Guatemalaproces - Berten - Voordeckers - Capiau

 

Foto: Walter Voordeckers, Serge Berten en Ward Capiau